Όσοι διαβάζουν αυτή τη στήλη σίγουρα είναι λάτρης των ταξιδιών, όμως όπου και αν ταξιδέψουμε όλο και σε κάποιο μουσείο του εξωτερικού θα βρούμε κάποιο ελληνικό έκθεμα. Αυτή τη φορά όμως, αγάλματα και όχι μόνο δεν συναντούνται σε μουσεία Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά στους δρόμους, είτε ως συντριβάνια, είτε ως αγάλματα.
Εγκέλαδος, Βερσαλλίες
Ο Εγκέλαδος στην Ελληνική Μυθολογία φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Τάρταρου και της Γης που έπαιξε όμως πρωτεύοντα ρόλο στη Γιγαντομαχία στην οποία και φονεύθηκε. Βέβαια σήμερα τον χρησιμοποιούμε για να δώσουμε έμφαση σε καταστροφικούς σεισμούς, που έχουν μεγάλη ένταση.
Σήμερα, όποιος επισκεφτεί τις Βερσαλίες, το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσει κανείς είναι το χάλκινο συντριβάνι του Εγκέλαδου, από τον γνωστό γλύπτη Gaspar Mercy of Cambrai.
Άρτεμις, Hyde Park, Λονδίνο
Ταξιδεύουμε στο Λονδίνο και στο μαγευτικό Hyde Park όπου δεσπόζει το υπέροχο άγαλμα της Θεάς του κυνηγιού Άρτεμις.
Το άγαλμα της Θεάς Άρτεμις εμφανίζεται με λεπτή σιλουέτα και φυσικά με το τόξο της, οι στύλοι που την στηρίζουν είναι αιγυπτιακού ρυθμού, ενώ το άγαλμα αυτό βρίσκεται εκεί από το 1906 και είναι έργο της Βρετανίδας γλύπτριας Lady Feodora Gleichen.
Ποσειδώνας, Βερολίνο
Η πηγή του Ποσειδώνα στο Βερολίνο χτίστηκε το 1891 και σχεδιάστηκε από τον Reinhold Begas. Ο Ρωμαϊκός θεός Ποσειδώνας βρίσκεται στο κέντρο. Οι τέσσερις γυναίκες γύρω του αντιπροσωπεύουν τους τέσσερις κύριους ποταμούς της Πρωσίας κατά την εποχή της κατασκευής της βρύσης: τον Elbe (με το αλληγορικό σχήμα που κρατάει φρούτα και αυτιά καλαμποκιού), τον Rhine (ψάρι και σταφύλια), το Vistula (αλληγορία δασών) και Oder (κατσίκες και δέρματα ζώων).
Η πηγή αφαιρέθηκε από την αρχική της θέση στο Schlossplatz το 1951, όταν κατεδαφίστηκε το πρώην Berliner Stadtschloss. Τελικά, μετά την αποκατάστασή της, η πηγή μεταφέρθηκε το 1969 στην σημερινή της θέση μεταξύ της εκκλησίας της Αγίας Μαρίας και του Rotes Rathaus.
Δίας, Μουσείο Βατικανού
Ταξιδεύουμε στη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία και συγκεκριμένα στο Βατικανό, όπου συναντάμε τον πατέρα των Ολύμπιων Θεών Δία.
Εδώ απεικονίζεται ως άντρας ηλικίας περίπου 30 ετών με πολύ μαλλιαρό κεφάλι και γενειάδα.
Μια πινακίδα μας πληροφορεί ότι βρέθηκε στο Otricoli το 1781-1782 και αναστηλώθηκε το 1783, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ίσως ένα ρωμαϊκό αντίγραφο ενός προηγούμενου ελληνικού πρωτοτύπου.