Εσύ είσαι τουρίστας ή ταξιδιώτης; Ιδού οι βασικές διαφορές τους!

25 Ιανουαρίου 2017

Το να είναι κάποιος τουρίστας ή ταξιδιώτης έχει ορισμένες σημαντικές διαφορές. H κυριότερη είναι ο χρόνος. Πόσο χρόνο αφιερώνει ο καθένας ξεχωριστά για ένα ταξίδι και πως τον αξιοποιεί κατά την διάρκεια αυτού.

Παρακάτω θα δούμε ορισμένες εικόνες σχετικά με τις σημαντικότερες συνήθειες και των δυο οι οποίες ναι μεν διαφέρουν αρκετά αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τη μια ομάδα μόνο.

1.

Advertisements
Ad 14

Συνήθως ένας τουρίστας κοιτά να απαθανατίσει όσο πιο πολλές στιγμές του ταξιδιού του μαζί με τον εαυτό του ώστε να έχει την ανάμνηση του ταξιδιού που έκανε. Να έχει μια απόδειξη ότι “ήμουν εκεί”, “έχω πάει σ’ αυτό το μέρος” Παρ όλα αυτά χάνει όλη την ομορφιά και την μαγεία και μπαίνει ξανά σε μια πιεστική ρουτίνα που τον εμποδίζει να απολαύσει το ταξίδι του.

2.

Ένας τουρίστας έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για το κάθε ταξίδι του. Θα πάει εκεί θα δει το τάδε μέρος και θα επισκεφθεί το συγκεκριμένο αξιοθέατο. Αντίθετα ένας ταξιδιώτης απλά περιπλανιέται μέσα στην πόλη, χώνεται σε άγνωστα για πολλούς μέρη και τελικά γνωρίσει σε βάθος τον προορισμό του.

3.

Tourist Vs Traveller

Ένας ταξιδιώτης μπορεί να περάσει καλά μόνος του. Έχει να κάνει τόσα πολλά. Δεν τον ενδιαφέρει απαραίτητα αν θα έχει παρέα. Ένα τουρίστας από την άλλη, θα κοιτάξει να προγραμματίσει το ταξίδι του παρέα με φίλους. Θέλει να έχει άτομα κοντά του για ότι κι αν κάνει.

4.

Τα πράγματα που θα πάρει ο καθένας είναι εντελώς διαφορετικά. Όπως διαφορετικές είναι και οι απαιτήσεις χρημάτων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για τον εκάστοτε.

Διαβάστε επίσης  The Secret London

5.

Αυτό που είπαμε και στο #1. Ένας τουρίστας θα κοιτάξει πως να πάρει κάτι αναμνηστικό και να μπορεί αν το δείξει στον περίγυρό του λέγοντας ότι βρέθηκε σε αυτό το μέρος για διακοπές. Ο ταξιδιώτης απ’ την άλλη θα κοιτάξει να πάρει απλά κάτι για να του θυμίζει όλες τις τρομερές εμπειρίες που αποκόμισε από το ταξίδι του.

6.

Οι ταξιδιώτες είναι πιο πολύ της πεζοπορίας και λατρεύουν το «σεργιάνι» όπως λέμε στην Ελλάδα. Αντιθέτως οι τουρίστες θέλουν απλά ένα μεταφορικό μέσο για να τους περιφέρει στα αξιοθέατα που θέλουν να δουν και κυρίως τείνουν να μπαίνουν σε ένα travel bus και να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης το οποίο περιορίζει τις επιλογές τους.

7.

Οι ανέσεις και οι πολυτέλειες κατά την διάρκεια τον διακοπών ενός τουρίστα είναι απαιτητικές. Από την άλλη ένας ταξιδιώτης αδιαφορεί για το αν υπάρχει τζακούζι, πισίνα ή άλλες πολυτέλειες στο ξενοδοχείο που θα μείνει.

8.

Οι τουρίστες τείνουν να μένουν σε συνθήκες και καταστάσεις που δεν διαφέρουν πολύ από την καθημερινότητα τους. Αντιθέτως οι ταξιδιώτες τείνουν να ξεπερνούν τα όρια άνεσης τους και να κυνηγάνε την περιπέτεια.

9.

Ως συνέπεια της περιπέτειας που κυνηγάει ένας ταξιδιώτης είναι και το γεγονός ότι είναι πιο απελευθερωμένος και ανοικτός σε νέες ιδέες και δράσεις. Αυτό είναι που τον κάνει να διαφέρει από ένα τουρίστα. Ο ταξιδιώτης ζει την κάθε στιγμή, δε τον νοιάζει τι θα κάνει μετά αρκεί να κάνει κάτι. Ο τουρίστας τείνει να προγραμματίζει τα πάντα στο ταξίδι του ζει μέσα στο άγχος την καθημερινότητας που είχε και πριν τις διακοπές του και τελικά τείνει αν κουράζεται και να ταλαιπωρείται περισσότερο στο τέλος κάθε ταξιδιού του και τελικά να μη μένει ικανοποιημένος από αυτό.

Διαβάστε επίσης  Ζαγορά: Το ιστορικό χωριό του Πηλίου

Αυτές είναι ορισμένες από τις κυριότερες διαφορές που συναντάς σε αυτές τις 2 ομάδες. Περιμένω να μου γράψεις στα σχόλια αν συμφωνείς με τις παρακάτω διαφορές κι αν έχεις να προτείνεις άλλες επιπλέον.

Till next time… keep traveling!

Πηγή εικονογράφησης: www.holidify.com

Είμαι 24 ετών και σπούδασα Βιομηχανική Διοίκηση & Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Παρ' όλα αυτά το μυαλό μου ήταν χαμένο στο πως θα ανακαλύψω τον κόσμο, να τον απαθανατίσω και θα μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου με άλλους. Γι αυτό και ταξιδεύω συχνά, φωτογραφίζω συχνότερα και κάνω πλάκες συνέχεια. Όταν δεν ασχολούμαι με τα παραπάνω μου αρέσει να λιώνω σε βιβλία και game (κυρίως games), και να δοκιμάζω νέα πράγματα με αρκετή δόση αδρεναλίνης.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες
Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη