Μάριμπορ Σλοβενίας: Η πόλη με το αρχαιότερο αμπέλι στον κόσμο

Το αρχαιότερο αμπέλι στον κόσμο, παρά την οινική παράδοση της Γαλλίας και άλλων Ευρωπαϊκών και μη χωρών,  είναι στο Μάριμπορ της Σλοβενίας. Για την ακρίβεια, το σλοβένικο σταφύλι Žametovka ή modra kavčina είναι το παλαιότερο αμπέλι στον κόσμο. Από τα τέλη του Μεσαίωνα έως σήμερα, όταν η πόλη ήταν υπό την πολιορκία των Τούρκων έχοντας κινδυνέψει σοβαρά, η Σλοβενία φιλοξενούσε το παλαιότερο αμπέλι στον κόσμο. Αυτή η μικρή χώρα της Ευρώπης, έχει διατηρήσει αυτό το αμπέλι για πάνω από 400 χρόνια.

το αρχαιότερο αμπέλι
Πηγή εικόνας: www.inyourpocket.com

Πού ακριβώς το συναντάμε όμως;

Αυτό το σταφύλι το συναντάμε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας, το Μάριμπορ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Αυστρία, την Κροατία, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Το Μάριμπορ, βρίσκεται 127 χιλιόμετρα μακριά από τη πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται οδικώς ή αεροπορικώς μέσω του Διεθνές Αεροδρομίου Edvard Rusjan Airport.

Η πόλη είναι γεμάτη αξιοθέατα και προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων. Για την ακρίβεια, το 2012 ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μαζί με το Γκιμαράες της Πορτογαλίας και καλύτερος Ευρωπαϊκός προορισμός για το 2023.

Μάριμπορ
Πηγή εικόνας: www.inyourpocket.com

Η Επίσκεψη στο Μάριμπορ

Μία επίσκεψη στον καθεδρικό του ναό αξίζει και με το παραπάνω. Είναι ένα αριστούργημα του 12ου αιώνα σε γοτθικό ρυθμό αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Βαπτιστή και ένα καμπαναριό που φτάνει στα 57 μέτρα. Το επιβλητικό αυτό κτήριο είναι ο τόπος ανάπαυσης του επισκόπου Anton Martin Slomšek, υπέρμαχου του σλοβενικού πολιτισμού.

Advertisements
Ad 14

Ανάλογης σημασίας είναι και η κεντρική πλατεία της πόλης Glavni trg. Τα ιστορικά κτήρια όπως το Δημαρχείο, το πρώην καζίνο και η παλιά αγορά Hauptplatz είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης του Μάριμπορ.

Διαβάστε επίσης  Υπόθεση ομηρίας και βιασμού 22χρονης στη Δάφνη

Η παλιά πόλη

Ιδιαίτερα το πιο παλιό κομμάτι της, το Λεντ στις όχθες του ποταμού Ντράβα, είναι από τα πιο ατμοσφαιρικά σημεία της. Για παράδειγμα, ένας περίπατος με θέα το ποτάμι, τα μπαρ και εστιατόρια και η παλιά γέφυρα με τα λουκετάκια που κρεμούν οι ερωτευμένοι είναι μία από τις πιο όμορφες δραστηριότητες στη πόλη. Ενώ το ποτάμι προσφέρεται και για βαρκάδα, με θέα τα μεσαιωνικά κτήρια.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι κάθε καλοκαίρι ένα από τα μεγαλύτερα υπαίθρια φεστιβάλ της Ευρώπης και το μεγαλύτερο στη Σλοβενία, το Lent Festival, λαμβάνει χώρα στη παλιά πόλη του Μάριμπορ. Επιπλέον, είναι το μέρος της πόλης όπου βρίσκεται το αρχαιότερο αμπέλι του κόσμου.

Μάριμπορ
Πηγή εικόνας: www.visitmaribor.si

Πώς έφτασε όμως να είναι το αρχαιότερο αμπέλι;

Αρχικά οι πυρκαγιές στις ξύλινες κατασκευές των σπιτιών στα τέλη του Μεσαίωνα ήταν συχνό φαινόμενο. Παρότι το κτήριο πίσω από όπου φυτρώνει κάηκε πολλές φορές το αμπέλι επέζησε. Ύστερα, το 1870 η φυλλοξέρα (παράσιτο που τρώει τις ρίζες του αμπελιού) είχε γίνει εφιάλτης για τους οινοπαραγωγούς στην Ευρώπη. Όμως το τυχερό αυτό αμπέλι είχε τις ρίζες του βαθιά κάτω από τα χαλίκια του ποταμού Ντράβα. Έτσι γλίτωσε από τα παράσιτα.

το αρχαιότερο αμπέλι
Πηγή εικόνας: www.staratrta.si

Στη συνέχεια, οι βομβαρδισμοί στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κατέστρεψαν ένα μέρος του σπιτιού πίσω από το αμπέλι, ωστόσο τα κατάφερε και πάλι. Επίσης λίγο αργότερα το 1963, λόγω κατασκευής ενός φράγματος στον ποταμό Ντράβα, η στάθμη του νερού είχε ανέβει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα το φυτό να έχει ανάγκη από φροντίδα.

Ευτυχώς, όμως μια ομάδα επιστημόνων του Γεωπονικού Ινστιτούτου με επικεφαλής τον Mag.Tone Zafošnik το βρήκε και έσπευσε να το φροντίσει. Όντως, ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, αλλά η ειδική αυτή ομάδα το επανέφερε και έτσι το αμπέλι τα κατάφερε και πάλι.

Διαβάστε επίσης  Δωδεκάνησα: Οι 12 νύφες του Αιγαίου

Το αμπέλι στο σήμερα

Σήμερα αν και κινδύνευσε πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, είναι το παλαιότερο επισκέψιμο αμπέλι που υπάρχει. Για την ακρίβεια, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness ως το αρχαιότερο αμπέλι στον κόσμο.

Τέλος, μπορεί κανείς να το βρει στο παλαιό αμπελώνα, όπου λειτουργεί και το μουσείο του «The Old Vine House». Εναλλακτικά είναι δυνατή και η περιήγηση σε αυτό μέσω 3D ξενάγησης μέσω υπολογιστή.

το αρχαιότερο αμπέλι
Πηγή εικόνας: www.slovenia.info

 

Πηγές:

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά