Μουσεία: φύλακες της ιστορίας και διασώστες του παρελθόντος

27 Φεβρουαρίου 2018

Η πρόοδος του ανθρώπου και η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχουν διευκολύνει την καθημερινότητα μας και έχουν καταστήσει πολλά από τα προνόμια που απολαμβάνουμε να θεωρούνται δεδομένα. Επικεντρωνόμαστε στο σήμερα και εστιάζουμε στο μέλλον, τόσο με ερευνητικές όσο και με επιστημονικές προσπάθειες, ξεχνώντας πολλές φορές τους κόπους του παρελθόντος. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε τους δυο περασμένους αιώνες μοιάζει ξεπερασμένη, όσο και καινοτόμα για την τότε εποχή.

Η ιστορία μας και οι ιδέες του παρελθόντος βρίσκονται πλέον κλεισμένες σε βιβλία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Αρχαίοι πολιτισμοί, θρησκείες, διαφωτιστές, ζωγράφοι, πίνακες, επιστημονικές ανακαλύψεις και τεχνολογία αποτελούν κομμάτι του ”προγενέστερου ανθρώπου” και τα συναντάμε σαν εκθέματα σε μερικά απο τα μεγαλύτερα μουσεία του πλανήτη.

Σήμερα θα δούμε ποιά είναι αυτά τα μουσεία και θα προσπαθήσουμε να επισκεφθούμε μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα που έχουν να μας επιδείξουν.

Μουσεία: φύλακες της ιστορίας

Λούβρο, Παρίσι, Γαλλία

Οχυρό κατά το μεσαίωνα και παλάτι για διάφορους βασιλείς της Γαλλίας το Λούβρο αποτελεί ένα από τα διασημότερα μουσεία του κόσμου. Με εκθέματα από την αρχαιότητα έως και το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες attraction της Γαλλίας.

Advertisements
Ad 14

Βασικά εκθέματα: Η Νίκη της Σαμοθράκης, Η Αφροδίτη της Μύλου και η δημοφιλής Μόνα Λίσα.

Μουσείο της Ακρόπολη, Αθήνα, Ελλάδα

Το νέο μουσείο της Ακρόπολης επιτρέπει στους επισκέπτες να θαυμάσουν τόσο τα ποικίλα εκθέματα, όσο και τα αρχαϊκά ευρήματα που προέκυψαν από ανασκαφές. Τόνοι ιστορίας προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουριστών, ενώ η θέση του μουσείου προσφέρει εξαιρετική θέα του Παρθενώνα.

Διαβάστε επίσης  Alaska Airlines και The Ugly Christmas Sweater Day: μπορείτε να ταξιδέψετε μόνο αν φοράτε το...

Βασικά εκθέματα: Οι Καρυάτιδες από το Ερέχθειο

Βρετανικό μουσείο, Λονδίνο, Αγγλία

Το μεγαλύτερο μουσείο της Βρετανίας, φημίζεται για την τεράστια ιστορική συλλογή του. Με 8 εκατομμύρια αντικείμενα να κοσμούν τις αίθουσες του, περιέχει από προϊστορικά κόκκαλα και ελληνικά κειμήλια έως παλάτια από την Ασσυρία και ολόχρυσα κοσμήματα.

Βασικά εκθέματα: Η αιγυπτιακή συλλογή που βρίσκεται στο μουσείο αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη του συγκεκριμένου πολιτισμού, ενώ εντός του μουσείου θα βρείτε και τη Στήλη της Ροζέττας.

Μητροπολιτικό μουσείο τέχνης, Νέα Υόρκη, Αμερική

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο στο δυτικό ημισφαίριο. Περιέχει 2 εκατομμύρια αντικείμενα, που καλύπτουν την περίοδο από την αρχαιότητα μέχρι και το σήμερα. Περιλαμβάνονται πίνακες παγκοσμίου φήμης ζωγράφων, όπως ο Μποτιτσέλι, ο Ντεγκάς, ο Βερμέερ και άλλοι. Η αιγυπτιακή συλλογή αποτελείται από δημοφιλή και πολύ σημαντικά ευρήματα όπως ο τάφος του Perneb(2440 π.Χ.) και ο ναός του Dendur(23-10 π.Χ.).

Βασικά εκθέματα: Ο Αδάμ και η Εύα του Άλμπρεχτ Ντύρερ.

Μουσείο του Βατικανού, Βατικανό, Ιταλία

Με 22 διαφορετικές συλλογές, το μουσείο του Βατικανού υπόσχεται μια απολαυστική βουτιά στην ιστορία. Το μουσείο Pio-Clementino, περιλαμβάνει τις δημοφιλέστερες συλλογές, με τα ”Δωμάτια Ραφαήλ” (4 διαφορετικές αίθουσες που χρησιμοποιήθηκαν ως παπικό ανάκτορο), την Πινακοθήκη που περιλαμβάνει την αφρόκρεμα του Βατικανού με πίνακες από καλλιτέχνες του μεσαίωνα και του διαφωτισμού και φυσικά την Καπέλα Σιξτίνα δια χειρός Μιχαήλ Άγγελου.

 

Βασικά εκθέματα: Η Καπέλα Σιξτίνα και τα Δωμάτια του Ραφαήλ.

 

Γεννήθηκε το 1996 στην Κόρινθο ενώ πλέον ζεί στην Αθήνα. Λατρεύει τις ταινίες,την μουσική και τα ταξίδια ενώ μπορεί να γράψει σχεδόν για τα πάντα. (Διατηρεί επίσης το δικό του blog).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод