Πάφος: Πλήρης οδηγός για τη γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης

Η Πάφος, κάποτε περιοχή γνωστή για το αλιευτικό λιμάνι της, είναι πλέον παράδεισος πολυτελών resorts και εξίσου δημοφιλής προορισμός όπως η Λεμεσός, η Λάρνακα και η Αγία Νάπα. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Κοσμεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια της νήσου και είναι ευρέως γνωστή και ως γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης, εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός της Κύπρου ως το νησί της Αφροδίτης. Αναρίθμητοι οι λόγοι για να λατρέψεις την Κύπρο και η Πάφος είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Πέρα από τις παραλίες της  που λανθασμένα θεωρούνται λιγότερο ωραίες από το υπόλοιπο νησί, είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία, πολιτισμό και εξαιρετική γαστρονομία.

Κάτω Πάφος

Πηγή: louisledrabeach.com

Απλώνεται στα παράλια της Πάφου και είναι το πιο δημοφιλές μέρος για να μείνεις – ειδικά αν δεν οδηγείς. Ξεχωρίζει για το λιμάνι της που είναι υπέροχο για πρωινό καφέ ή απογευματινές βόλτες και αξίζει να κάνεις τη γραφική βόλτα από τα Μπάνια μέχρι το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου. Για εσένα που λατρεύεις την ιστορία μην παραλείψεις να συνεχίσεις τον περίπατό σου και να εξερευνήσεις όλον τον Αρχαιολογικό Χώρο Νέας Πάφου με τις Οικίες των Διόνυσου, Θησέα, Ορφέα και Αιώνα που είναι διάσημες για τα ψηφιδωτά τους. Θα περάσεις από την Αγορά και το Ρωμαϊκό Ωδείο ώσπου θα φτάσεις στον Φάρο για να απολαύσεις μοναδική θέα στη Μεσόγειο. Η ιστορία της Πάφου δεν σταματάει όμως εδώ. Θα βρεις αμέτρητους αρχαιολογικούς χώρους και εκκλησίες όπως την εκκλησία της Αγίας Κυριακής που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της βασιλικής εκκλησίας της Αγίας, καθώς και τους Τάφους των Βασιλέων που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Στο χωριό Τάλα βρίσκεται και η μονή Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου που αξίζει να επισκεφτείς έστω για μια γρήγορη στάση πριν πας στο χωριό Τσάδα για τις εξαιρετικές ταβέρνες του. Μουσεία όπως το Εθνογραφικό, το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου θα συμπληρώσουν το ταξίδι σου.

Διαβάστε επίσης  Διήμερη απόδραση στη Ζαρούχλα Αχαίας

Αφού τελειώσεις με την ιστορική βόλτα σου πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις την κυπριακή κουζίνα. Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη – που με πήγε η Ελληνοκύπρια φίλη μου Ελένη – στην Κάτω Πάφο είναι το παλαιότερο εστιατόριό της, ο “Χονδρός”, που σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα σε μια υπέροχη αυλή δίπλα στον Κεντρικό Σταθμό Λεωφορείων Κάτω Πάφου. Σεφταλιά, κλέφτικο (οφτό), κουπέπιακολοκάσιραβιόλες, ταχίνι (τασίη), κούπες, ψητό χαλούμι και πιλάφι πλιγούρι (πουργούρι), ενώ για κλείσιμο πρέπει να απολαύσεις ένα ποτήρι Κουμανταρίας – αυθεντικό γλυκό επιδόρπιο κρασί της Κύπρου.

Οι Παραλίες της Πάφου

Venus Beach – Προσωπικό αρχείο Γιώργου Βιτωράτου

Λέγεται πως η Πάφος δεν φημίζεται για τις παραλίες της αλλά εγώ θα σε προσκαλέσω σε μερικές παραλίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την υπόλοιπη Κύπρο. Οι πιο γνωστές παραλίες της Πάφου βρίσκονται στο βόρειο κομμάτι της και μεταξύ αυτών είναι ο Κόλπος των Κοραλλίων, η παραλία Τοξεύτρας και η παραλία Λάρας, που είναι όλες αμμουδερές και αντικειμενικά πανέμορφες. Αν δεν θες να βγεις εκτός πόλης αλλά θες να απολαύσεις κρυστάλλινα νερά και άπλετη άμμο στα πόδια σου, πρέπει να πας στην παραλία Venus Beach (Παραλία Παλαιόκαστρα) και το beach bar Χρυσή Άμμος. Ένα μέρος μόνο για ντόπιους που μου πρότεινε η φίλη μου Φαίη που ζει στην Πάφο τα τελευταία χρόνια. Η πρόσβαση είναι πανεύκολη αλλά δεν υπάρχουν πινακίδες, ούτε είναι ορατή από τον δρόμο, οπότε προτείνω να τη βάλεις στην πλοήγηση του κινητού σου ή αλλιώς να αναζητήσεις το ξενοδοχείο Venus Beach Hotel που θα βρεις την παραλία μπροστά του. Παρότι έχει το – ήσυχο – beach bar της, προσφέρεται και για λουόμενους που δεν επιθυμούν να πληρώσουν την ξαπλώστρα τους. Μερικές ακόμα μη-τουριστικές παραλίες είναι η Sandy Beach που βρίσκεται στην περιοχή Λέμπα και το Cabana Beach Bar στη Γεροσκήπου που είναι όμως πιο δημοφιλές στους νέους.

Διαβάστε επίσης  Κοπεγχάγη: Το δανέζικο design και η γαστρονομική πρωτοπορία της

Πέτρα του Ρωμιού

Πηγή: vresnow.com

Η Πέτρα του Ρωμιού, γνωστή και ως Βράχος της Αφροδίτης, είναι θαλάσσιος βράχος στην Πάφο και βρίσκεται έξω από την ακτή, κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από την Πάφο προς την Λεμεσό. Είναι γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης κατά την ελληνική μυθολογία και αν και δεν ενδείκνυται για μπάνιο, είναι ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να παραλείψεις στην επίσκεψή σου στην Κύπρο.

Οι Θαλασσινές Σπηλιές στην ακτή της Πέγειας

Πηγή: avant-garde.com.cy

Δυτικά της Πάφου, αφού κάνεις βουτιά στον Κόλπο των Κοραλλίων και φωτογραφίσεις το ναυαγισμένο πλοίο “The Edro III”, βρίσκεται ένα φυσικό τοπίο που εντυπωσιάζει τους καλεσμένους του. Ο λόγος για τις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας, ένα τοπίο γεωλογικού και βιολογικού ενδιαφέροντος που έχει δημιουργηθεί με τη διάβρωση των βράχων από το θαλασσινό νερό. Πιο παλιά στις σπηλιές, όταν στην γύρω περιοχή δεν είχε επιβληθεί η ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση, έβρισκαν καταφύγιο οι φώκιες μοναχός (monachus monachus), οι οποίες όμως πλέον έχουν αφήσει τον χώρο.

Λουτρά της Αφροδίτης & Λουτρά του Άδωνη

Πηγή: m.kathimerini.com.cy

Ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα φύσης της Κύπρου σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Πάφου στην ομώνυμη επαρχία. Σύμφωνα με τον μύθο, η θεά του έρωτα αφιερωνόταν στον καλλωπισμό κι απολάμβανε το μπάνιο της είτε μόνη ή παρέα με τους εραστές της, μακριά από τα βλέμματα των ανθρώπων και των Ολύμπιων θεών. Ένα σπήλαιο ανάμεσα στους βράχους του Ακάμα που αναβλύζει νερό μέσα από τις πέτρες, καταλήγει σε μια μικρή λίμνη μισού μέτρου και τέλος, στη θάλασσα. Στα λουτρά της Αφροδίτης απαγορεύεται η κολύμβηση όμως, μπορείς να πας στην ομώνυμη παραλία ή αν θες το μαγικό “άγγιγμα” των θεϊκών λουτρών τότε καλύτερα να πας στα Λουτρά του Άδωνη. Στο χωριό Κοίλη, λίγο έξω από την Πάφο, θα βρεις αυτή την όαση που μαζεύει πολύ κόσμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας της αλλά και του δροσερού νερού που κυλάει από τους βράχους και καταλήγει σε αυτή τη μικρή λίμνη. Στα αγάλματα που υπάρχουν στα λουτρά αναγράφεται πως, σύμφωνα με την παράδοση, όταν τα αγγίξεις κατά κάποιο θαυματουργό τρόπο θα μπορείς να τεκνοποιήσεις, και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που τα επισκέπτονται πολλοί τουρίστες από όλον τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης  5 βιβλία με περίεργες ιστορίες από ταξιδιώτες

Καταρράκτης του Κρεμμιώτη στην Κρήτου Τέρρα

Πηγή: tripadvisor.com

Ανάμεσα στις πολλές δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στην Πάφο, όπως θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, ορειβασία κ.α., σου προτείνω να επισκεφτείς το χωριό Κρήτου Τέρρα και τον μαγευτικό καταρράκτη του Κρεμμιώτη. Σε απόσταση 29χλμ. από το κέντρο της Πάφου βρίσκεται αυτό το καταπράσινο τοπίο που θα σε μαγέψει κυριολεκτικά. Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια (ή ορειβατικά) θα σου χρειαστούν μιας και πρόκειται να περπατήσεις σε ένα δύσκολο μονοπάτι για περίπου 1,5χλμ.

Πάνω Πάφος

Η λιγότερο γνωστή μεριά της Πάφου μιας και ουσιαστικά πρόκειται για το εμπορικό κέντρο της πόλης και για τις κατοικίες των περισσότερων ντόπιων. Η Πάνω Πάφος έχει φοβερά μπαρ και καφέ, μερικά από τα καλύτερα ψητοπωλεία και εστιατόρια της περιοχής και σφύζει από ζωή κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Η πλατεία 9ης Μαρτίου προσφέρει απίστευτη θέα και αξίζει να την επισκεφτείς για τον απογευματινό σου καφέ, ενώ στα στενά τριγύρω θα βρεις πολλές επιλογές σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια και μεζεδοπωλεία. Το καθιερωμένο – κλασικό αλλά αγαπημένο – μέρος για σουβλάκια είναι “Το Καλαμάκι της Πόλης” που πρέπει να παραγγείλεις κυπριακή πίτα μιξ – ενισχυμένη με  σεφταλιές, καλαμάκια χοιρινά, ντομάτα, κρεμμύδι, αγγούρι και κραμπί (λάχανο). Θα σου πρότεινα να το απογειώσεις με σος ταχινιού. Αν πάλι προτιμάς εστιατόριο αντί για ψητοπωλείο, προτείνω ανεπιφύλακτα το εστιατόριο “Αγορά” που φημίζεται για την εξαιρετική του κουζίνα αλλά και για τη θέα που προσφέρει.

Είμαι Air Host & Travel Editor και όπως καταλαβαίνετε το μεγαλύτερό μου πάθος είναι τα ταξίδια. Μέσα από τα ταξιδιωτικά μου άρθρα έχω σκοπό να σας ταξιδέψω σε κάθε γωνιά του πλανήτη αλλά και να προτείνω άπειρες επιλογές για το επόμενο σας ταξίδι. Θα με βρείτε πίσω από το FollowGeorge.gr όπου μοιράζομαι εμπειρίες από τα ταξίδια μου είτε πίσω από την επικοινωνία καλλιτεχνών και εκδηλώσεων.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ιδιαίτεροι τύποι μαλλιών

Ιδιαίτεροι τύποι μαλλιών

Τα μαλλιά μας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της εμφάνισης μας.
Η ομορφιά πονάει

Η ομορφιά πονάει

Στις μέρες μας η «ομορφιά πονάει» όχι μόνο επειδή είναι