Σαμοθράκη: το νησί της Σελήνης με τη μυστηριώδη ενέργεια

σαμοθράκη

Τη μοναδική ενέργεια που αποπνέει η Σαμοθράκη την αντιλαμβάνεσαι από το πρώτο λεπτό. Το νησί της Σελήνης είναι καταπράσινο και η φύση του είναι παρθένα, άγρια και ασυμβίβαστη. Το Σάος σε καλεί να  το γνωρίσεις περπατώντας το και οι σμαραγδένιες βάθρες σε προσμένουν να βουτήξεις στα κρυστάλλινα νερά τους. Πλήθος πηγών κατεβαίνουν ακτινωτά από το βουνό και σχηματίζουν κλιμακωτά καταρράκτες, δημιουργώντας τις περίφημες «βάθρες», δηλαδή φυσικές πισίνες μέσα στα βράχια. Το τοπίο συμπληρώνεται τόσο αψεγάδιαστα όμορφα και αρμονικά με τα τρεχούμενα νερά, που  δύσκολα θα σε αφήσει ασυγκίνητο.

Η Σαμοθράκη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλής φοιτητικός προορισμός. Σε αυτό συμβάλει ο συνδυασμός της καταπράσινης φύσης, της απλότητας και της δυνατότητας για φθηνές και ποιοτικές διακοπές. Οι νέοι συνήθως επιλέγουν να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ κοντά στις βάθρες ή προτιμούν το ημιελεύθερο στο δημοτικό κάμπινγκ. Αν επιδιώξεις να καβατζώσεις ένα καλό σημείο κοντά στις βάθρες πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθείς από πριν για την πρόβλεψη του καιρού, διότι σε περίπτωση βροχής το μέρος γίνεται αρκετά επικίνδυνο. Αν επιλέξεις το κάμπινγκ κοντά στα Θέρμα δε θα έχεις πρόβλημα ούτε με τη σκιά ούτε με τον ανεφοδιασμό. 

 

Πώς θα πας

Θα ξεκινήσεις το ταξίδι σου από τη Θεσσαλονίκη με τρένο. Είναι ο πιο οικονομικός και γρήγορος τρόπος. Υπάρχουν δύο δρομολόγια ημερησίως, ένα πρωινό και ένα απογευματινό. Θα φτάσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από όπου αργότερα επιβιβάζεσαι στο πλοίο για τον ονειρικό προορισμό, τη Σαμοθράκη. Εκεί θα σε περιμένει το τοπικό λεωφορείο, με το οποίο θα καταλήξεις στο Δημοτικό κάμπινγκ ή στους Βαράδες. Το συνολικό κόστος των εισιτηρίων από Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής θα σου κοστίσει περίπου 30 ευρώ.

Διαβάστε επίσης  Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα δέντρα σε ξενοδοχεία του κόσμου
Advertising

Advertisements
Ad 14

 

Τι θα κάνεις εκεί

Στη Σαμοθράκη το σίγουρο είναι ότι δε θα βαρεθείς ούτε στιγμή. Πρώτα απ’ όλα, οι παραλίες της είναι φανταστικές, κρυστάλλινα καθαρές και βοτσαλωτές. Στις περισσότερες θα φτάσεις με οτοστόπ. Το οτοστόπ παίζει πολύ στο νησί και δεν είναι επικίνδυνο. Αποτελεί συνήθη τρόπο μετακίνησης και όσοι διαθέτουν μεταφορικό μέσο βοηθούν τους ταξιδώτες να φτάσουν στον προορισμό τους. Έτσι γνωρίζονται μεταξύ τους και ξανασυνατιούνται το βράδυ. Ωστόσο, το νησί είναι γνωστό για τις όμορφες και πολλές βάθρες του. Οι περισσότερες είναι εύκολα προσβάσιμες περπατώντας, ενώ άλλες έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και το μονοπάτι είναι πιο δύσβατο και σε κάποια σημεία απαιτείται αναρρίχηση. Οι πιο γνωστές είναι αυτές που σχηματίζονται απο το ρέμα του Φονιά και του ποταμού Τσιβδογιάννη, με τη Γριά Βάθρα να ξεχωρίζει. Όλες είναι πανέμορφες και δροσερές. Ωστόσο, το νερό είναι παγωμένο και γι’ αυτό καλό θα ήταν είτε να κολυμπήσεις σε αυτές γυμνός – ο γυμνισμός στη Σαμοθράκη είναι συνήθης- είτε να έχεις φέρει μαζί σου δεύτερο μαγιό για να αλλάξεις.

Το βραδάκι, μπορείς να αράξεις στο κάμπινγκ – σίγουρα θα βρεις φιλική παρέα- ή να κάνεις μια βόλτα στα Θέρμα. Εκεί υπάρχουν μικρά παραδοσιακά καφενεία, που προσφέρουν ντόπιο τσίπουρο και άλλους νόστιμους μεζέδες και πλανόδιοι πωλητές κοσμημάτων. Σε μια μικρή πλατεία εκεί συγκεντρώνεται ο νέος κόσμος. Μουσικοί, ζογκλέρ να παίζουν περίτεχνα με τη φωτιά, νέοι να χορεύουν και να τραγουδούν συμβάλλουν στο να γίνεις ένα μαζί τους και να ζήσεις μερικές από τις ομορφότερες νύχτες.

Διαβάστε επίσης  Cool γειτονιές στον κόσμο που μαγεύουν κάθε επισκέπτη

 

Που και τι θα φας

σαμοθράκη

Όπου και να πας στη Σαμοθράκη το φαγητό είναι πεντανόστιμο και μαγειρεμένο με αγάπη και φροντίδα. Στη Χώρα και στην Καμαριώτισσα θα δοκιμάσεις το τοπικό παραδοσιακό πιάτο, αγριοκάτσικο ψημένο σε αμπελόφυλλα. Ωστόσο, το ωραιότερο και πιο value for money φαγητό το δοκίμασα στην ταβέρνα «Η Γέφυρα του Φονιά», η οποία βρίσκεται στο δρόμο προς τις βάθρες για τον Φονιά. Στην επιστροφή, μετά από μια κουραστική διαδρομή είναι αναπόφευκτο να σταματήσεις εκεί. Το μέρος εκεί είναι τέλεια διαμορφωμένο και μπορείς να φας και να χαλαρώσεις σε μια από τις αιώρες σε ένα κυριολεκτικά παραδεισένιο και γαλήνιο μέρος. Όσο για το φαγητό είναι νόστιμο και σε άκρως προσιτή τιμή.

Advertising

 

Στο κάμπινγκ

Αποτελεί το ιδανικότερο κάμπινγκ. Κάτω από την πυκνή σκιά ψηλών δέντρων και μόλις μερικά μέτρα από τη θάλασσα άξια θεωρείται το καλύτερο μέρος που αναζητούσες για διακοπές. Είναι ιδανικό για διακοπές είτε θες να χαλαρώσεις είτε θες να ξεσαλώσεις.  Eκεί διοργανώνεται κάθε χρόνο στο τέλος του Αυγούστου το Aurora Festival,  ένα απο τα μεγαλύτερα festival ηλεκτρονικής μουσικής. Το Aurora Festival διαρκεί επτά ημέρες και το line up του είναι από τα δυνατότερα του καλοκαιριού.

Το κάμπινγκ διαθέτει κυλικείο και μινι-μάρκετ, ενώ τα κατοικίδια είναι ευπρόσδεκτα. Οι ντουζιέρες στο κάμπινγκ είναι εξωτερικές και σπάνια το νερό είναι ζεστό, ενώ οι τουαλέτες είναι τούρκικες και διαθέτουν λάστιχο για να καθαρίζονται από όποιον τις χρησιμοποιεί. Το κάμπινγκ δεν παρέχει ρεύμα και για αυτό θα χρειαστεί οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου φακό με μπαταρία. Το κινητό σου μπορείς να το φορτίσεις στο κυλικείο του κάμπινγκ, το οποίο είναι ιδανικό για να αράξεις για ώρες. Επιπλέον, το νησί δε διαθέτει πολύ καλό σήμα και έτσι μπορείς να ξεφύγεις από ανεπιθύμητες υποχρεώσεις, αλλά και να σταματήσεις έστω και για λίγες ημέρες την κατάχρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός από το κάμπινγκ Φυσικής Διαβίωσης, δηλαδή το δημοτικό, υπάρχει και ένα δεύτερο, οι Βαράδες, το οποίο προτιμάται κυρίως από οικογένειες και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Διαβάστε επίσης  Τουρισμός: Ένα νοσταλγικό ταξίδι στα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα

σαμοθράκη

 Στη Σαμοθράκη κάθε βράδυ θα κοιμάσαι συντροφιά με το θρόισμα των κλαδιών και τον ήχο της θάλασσας. Θα μαγευτείς από τη συγκλονιστική και παρθένα φύση της και στο δρόμο της επιστροφής θα νιώθεις κάτι περισσότερο από ευτυχία. 

Advertising

Ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και σπουδάζει Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται για τα πάντα, αλλά προτιμά να γράφει και να συζητά κυρίως για αυτά που της αρέσουν περισσότερο από όλα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις...

Την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις…

“Την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις” όπως γράφει

«Η πιο πλούσια αγελάδα του κόσμου» ονειροπολεί

Φρέσκα βιβλία από τις εκδόσεις Μάρτης μόλις κυκλοφόρησαν! Η νέα