Στα ίχνη των πολιτισμών (part 1)

Τα ταξίδια εξερευνούν το νου, την καρδιά και τη φαντασία. Πληθωρικά και διαφορετικά, αποτείνουν φόρο τιμής στη φαντασία. Κάποιοι προορισμοί είναι φημισμένα θαύματα και άλλοι κρυμμένα διαμάντια. Κάποιοι μας μεταφέρουν στις απαρχές του χρόνου, ενώ άλλοι είναι δημιουργήματα ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη ανάμεσά μας. Όλα περικλείουν ιερούς χώρους, εστίες καλλιτεχνικής μεγαλουργίας, στοιχειωμένα ερείπια αρχαίων πολιτισμών, θραύσματα χαμένων κόσμων. Εμπνευστείτε από το φως και τα χρώματα, εξερευνήστε αγαπημένα στέκια, περιηγηθείτε σε αξέχαστα μνημεία ανακαλύψτε τον πραγματικό πλούτο των ταξιδιών.

Στους ναούς των Μάγια

Καθώς ανεβαίνετε προσεκτικά τα πέτρινα σκαλοπάτια με βάθος που δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά, μην κοιτάξετε κάτω. Προχωρώντας προς την κορυφή, βρίσκεστε περιτριγυρισμένοι από άλλα ανάλογα κτίσματα που αναδύονται από τον πυκνό θόλο της ζούγκλας. Ο πολιτισμός των Μάγια κυριάρχησε στην Κεντρική Αμερική επί αιώνες, ενώ οι αυτοκρατορίες τους, με επίκεντρο την πόλη, χαρακτηρίζονταν από σπάνια αρχιτεκτονική. Οι πόλεις τους περιλάμβαναν ανάκτορα, πλατείες, ναούς, παρατηρητήρια, και ανοιχτά γήπεδα στα οποία έπαιζαν ένα παιχνίδι με  μπάλα. Ξεκινάτε από την επίπεδη, άγονη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό και συνεχίζετε πέρα από το Κανκούν, προς το Τουλούμ. Από εκεί ταξιδεύετε προς το Λαμανάι. Στο τέλος, διασχίζετε τα σύνορα της Γουατεμάλας για να καταλήξετε στο μνημειώδη χώρο του Τικάλ.

Το Χρυσό Τρίγωνο της Ινδίας

Η Ινδία είναι μία αχανής χώρα και συνήθως απαιτούνται πολλές επισκέψεις για να αφομοιώσει κανείς τις περίφημες πολυπλοκότητες και τα τοπία της. Μια επίσκεψη όμως στη σχετικά μικρή περιοχή που αποκαλείται “Χρυσό Τρίγωνο” και περιβάλλει το Δελχί, την Τζαϊπούρ και την Άγρα, που βρίσκονται στο βορρά, προσφέρει μία θαυμάσια εισαγωγή στον εξωτερικό ρομαντισμό του γοητευτικού αυτού έθνους. Το Νέο Δελχί, η πρωτεύουσα, περικλείει όλες τις αντιθέσεις της Ινδίας: από την κομψότητα του Κόνοτ Σέρκους έως την αέναη ιστορία του Τσάντι Τσόουκ που είναι πλημμυρισμένο με το μεθυστικό άρωμα των μπαχαρικών και τα γεμάτα κίνηση μαγαζιά που πωλούν παραδοσιακά σκεύη μεταφοράς φαγητού, σάρι, χαλιά. Η Τζαϊπούρ με το Ανάκτορο των Ανέμων στις αποχρώσεις του ροζ και το φαντασμαγορικό φρούριο Άμπερ, που φαντάζει ακόμα πιο εντυπωσιακό αν ταξιδεύετε στην πλάτη ενός ελέφαντα, αποκαλύπτει την μεγαλοπρεπή ζωή των μπαχαραγιάδων. Στην Άγρα βρίσκεται ένα από τα διασημότερα δημιουργήματα του ανθρώπου, το Ταζ Μαχάλ. Το παντοτινό αυτό σύμβολο αγάπης ανεγέρθηκε μεταξύ του 1632 και του 1648 από το Μογγολό αυτοκράτορα Σάχη Τζαχάν ως μνημείο για τη σύζυγο του.

Διαβάστε επίσης  10 λόγοι που τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

Η κληρονομιά των Βίκινγκ

Οι Βίκινγκ ήταν φοβεροί επιδρομείς με αξιοσημείωτες ικανότητες στην κατασκευή πλοίων και τη θαλασσοπορία, που τους επέτρεπαν να διασχίζουν ανεξερεύνητες θάλασσες και να εγκαθίστανται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη. Ξεκινήστε την περιήγησή σας στο Ρίμπε, μία από τις παλαιότερες πόλεις της Δανίας. Το Κέντρο Βίκινγκ του Ρίμπε αναπαριστά ένα ολόκληρο χωριό των Βίκινγκ, που περιλαμβάνει χώρο αγοράς και γεωργικές δραστηριότητες σε ένα τοπίο του 8ου αιώνα. Το Άλμποργκ, στο βόρειο Τζουλάντ, κατοικήθηκε από τους Βίκινγκ πριν από 1300 χρόνια. Διαθέτει μουσείο του πολιτισμού των Βίκινγκ και εκτενείς χώρους ταφής. Στο Όσλο την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Πλοίων των Βίκινγκ. Το Βίκινγκλαντετ που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Όσλο είναι ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στην κληρονομιά των Βίκινγκ. Αποτελείται από οικισμό και λιμάνι, όπου ηθοποιοί ντυμένοι με παραδοσιακά κοστούμια αναβιώνουν τον τρόπο ζωής των Βίκινγκ. Τέλος, στο Μπίρκα, σε ένα νησί κοντά στην Στοκχόλμη, βρίσκεται η παλαιότερη πόλη της Σουηδίας. Ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα και έγινε σημαντικό εμπορικό κέντρο ολόκληρης της Βόρειας Ευρώπης.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Κίνα απαγορεύει την επίδειξη πλούτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο πλούτος Τα social media
Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε