Χειμερινή Θεσσαλονίκη, μια πόλη με χίλια πρόσωπα

Θεσσαλονίκη, η μεγαλούπολη που όλοι ερωτεύονται βρίσκεται στη Μακεδονία και σας περιμένει να την επισκεφτείτε. Η πόλη που γι’ αυτήν γράφτηκαν αμέτρητα τραγούδια, κέντρο πολιτισμού, εκεί όπου όνειρα, ιδέες έργα πήραν ζωή. Η συμπρωτεύουσα είναι πολυπολιτισμική λόγω των λαών που πέρασαν και άφησαν πίσω τους αμέτρητη ιστορία την οποία κάθε επισκέπτης παρατηρεί από την πρώτη στιγμή. Αξιοθέατα, καφέ, παραδοσιακές ταβέρνες, γκουρμέ εστιατόρια, έντονη νυχτερινή ζωή, μαγαζιά, σύγχρονα gudgets όλα συναντιούνται εδώ, στην πεντάμορφη «νύφη του Θερμαϊκού». Απλά και γενναιόδωρα, θα σας χαρίσει πανέμορφες στιγμές.

Τι να δείτε;

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Advertisements
Ad 14

Η πλατεία Αριστοτέλους,είναι σίγουρα το πρώτο μέρος που θα περπατήσετε και θα θαυμάσετε το κόσμημα που μας κληροδότησε ο Ερνέστ Εμπράρ. Το Ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου στην πλατεία Ναβαρίνου με την Καμάρα και την μοναδική σε κυλινδρική κατασκευή για τον ελλαδικό χώρο Ροτόντα (ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) ,πρέπει να τα επισκεφτείτε. Ο άγιος Δημήτριος, Πολιούχος και προστάτης της Θεσσαλονίκης . Βυζαντινά στοιχεία, ψηφιδωτά και εικόνες είναι λίγα από τα πράγματα που θα σας μαγέψουν σε αυτόν τον πανέμορφο ναό.

Ο Λευκός πύργος

Ο πύργος αυτός που είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης, έχει ονομαστεί κι “Ο Πύργος του αίματος” και “Ο Πύργος των Γενιτσάρων” παλαιότερα. Αυτές οι ονομασίες οφείλονται στο γεγονός ότι ο Πύργος που πλέον αποτελεί κόσμημα της Θεσσαλονίκης κάποτε ήταν μια φυλακή, και στην εικόνα του αίματος που έτρεχε από τους τοίχους του Πύργου όταν οι γενίτσαροι έσφαζαν τους θανατοποινίτες και βασάνιζαν τους φυλακισμένους.Μετά από πολλούς αιώνες, γύρω στο 1890 αναφέρεται ότι ένας Εβραίος κρατούμενος για να εξαγοράσει την ελευθερία του, ανέλαβε να ασβεστώσει με λευκό χρώμα τον Πύργο του Αίματος. Από τότε οι μεν Χριστιανοί συνέχιζαν να τον λένε Ο Πύργος του Αίματος, ενώ ο Τούρκικος πληθυσμός και ο Εβραϊκός υιοθέτησαν την ονομασία Torre Blanca, δηλαδή Λευκός Πύργος. Αξίζει λοιπόν να επισκεφτείτε αυτό το αξιοθέατο, λόγο της ξεχωριστής ιστορίας του και της θέας που προσφέρει αφού ανεβείτε βέβαια αρκετά σκαλιά.

Διαβάστε επίσης  «Αόρατος κόσμος» στην «Πολιτεία Θεάτρου» στην Θεσσαλονίκη

Η Ακρόπολη και το Επταπύργιο

Δεν γίνεται να επισκεφτείτε την Θεσσαλονίκη και να μην περιηγηθείτε στην Ακρόπολη. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των τειχών της Θεσσαλονίκης, πάνω από τη Μονή Βλατάδων στην Άνω Πόλη και διασώζεται σχεδόν στην αρχική της μορφή. Το Επταπύργιο αποτελεί οχυρωματικό κομμάτι της. Η αρχιτεκτονική της ακολουθεί αυτή των οχυρωματικών τειχών όλης της Θεσσαλονίκης. Διακρίνονται ορθογώνιοι πύργοι που εναλλάσσονται με τριγωνικά πυροβολεία.Η Ακρόπολη στην πόλη της Θεσσαλονίκης χτίστηκε, κατά τη συνήθη τακτική της ελληνιστικής περιόδου με σκοπό να λειτουργήσει ως το τελευταίο οχυρό για τους κατοίκους, σε περίπτωση επιθέσεων και επιδρομών από τους εχθρούς τους.

Διασκέδαση

Η Θεσσαλονίκη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη πόλη της Ελλάδας όσον αφορά τη διασκέδαση. Αν εσείς περνάτε καλά με τα ψώνια η αγορά της είναι αρκετά μεγάλη και σίγουρα θα σας καλύψει. Αν είστε λάτρεις των παραδοσιακών ταβερνών σίγουρα θα ικανοποιηθείτε. Οι νέοι μπορούν να διασκεδάσουν είτε στα Λαδάδικα, με το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι να πρωταγωνιστούν είτε σε διάφορα κέντρα διασκέδασης ή κλαμπ .

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη για όλα τα γούστα γεμάτη ιστορία και πράγματα που δεν μπορούν να περιγραφούν.. Θα την ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά. Ετοιμάστε βαλίτσα τώρα!

 

 

 

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» ενώνει δύο κόσμους, από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Το βιβλίο «Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» της συγγραφέως Γκέλυ Γρηγοροπούλου κυκλοφόρησε
Αίγυπτος

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Για