Travel with your hobby: Surf στη Μεσσηνία

Στην Ελλάδα, σε μία χώρα που διαθέτει ακτογραμμή περίπου 16.000 χλμ, θα φανταζόταν κανείς ότι το σερφ μονοπωλεί τους θυελλώδεις χειμώνες και τα ηλιόλουστα καλοκαίρια. Η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου δεν επιτρέπει τη δημιουργία ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για σερφ. Αντίθετα στο Ναζαρέ της Πορτογαλίας λόγω του ωκεανού, όλο και περισσότεροι τείνουν να ασχολούνται με το άθλημα. Βέβαια αν ψαχτείς περισσότερο με το άθλημα του σερφ θα δεις ότι η Μεσσηνία είναι ένας από τους τοπ προορισμούς στην Ελλάδα.

 

Πηγή: redbull.com

 

Το σερφ ή διαφορετικά κυματολίσθηση στα ελληνικά αποτελεί ένα extreme sport με σχετικά οικονομικό εξοπλισμό -συγκριτικά με άλλα water sports-, που βρίσκει την καλύτερη έκφανσή του στη γοητευτική Μεσσηνία, στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου. Η Μεσσηνία και η ομορφιά της είναι γνωστές σε ολάκερο τον κόσμο και οι συνθήκες για σερφ θεωρούνται από τις καταλληλότερες. Δεν είναι ανάγκη, λοιπόν, να περιμένεις μέχρι το καλοκαίρι. Κυνήγησε σήμερα κιόλας το κύμα.

 

σερφ στη Μεσσηνία
Πηγή: booksurfcamps.com

 

Ζωντανή απόδειξη αποτελούν οι ατρόμητοι surfer, οι οποίοι παρά τον καταστροφικό μεσογειακό  κυκλώνα «Ζορμπά», που έπληξε τη χώρα πριν μερικούς μήνες, δε δέχτηκαν να αφήσουν να περάσουν ανεκμετάλλευτα τα θηριώδη κύματα της Μαθαράπολης. Εν αντιθέσει, λησμόνησαν το κρύο, φόρτωσαν τις σανίδες στο αμάξι και βγήκαν στη θάλασσα με τις σανίδες τους.

 

σερφ στη Μεσσηνία
Πηγή: redbull.com

 

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η Μεσσηνία είναι σαν να έχει ξεπροβάλει από παραμύθι. Πέρα από τους διατηρητέους ναούς, τις οικίες με τα αναλλοίωτα ψηφιδωτά, τα ταφικά μνημεία, και το λειτουργικό θέατρο που αποτελούν τα απομεινάρια της αρχαίας Μεσσηνίας, η περιοχή χαρακτηρίζεται και από τις υπέροχες χρυσαφένιες παραλίες και την αστείρευτη φυσική της ομορφιά.

Διαβάστε επίσης  Φύγαμε για κρουαζιέρα;

 

σερφ στη Μεσσηνία
Πηγή: greece.terrabook.com

 

Η ακρογιαλιά Λαγκούβαρδος σε φεγγαρένιο σχήμα βρίσκεται μόλις 1 χλμ. μακριά της Μαραθόπολης και αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του board και wind surfing. Οι surfers εδώ συρρέουν σε αυτό το σημείο τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Κρυστάλλινα νερά, καταπράσινο τοπίο και αέρηδες που κάνουν την εμφάνισή τους χειμώνα-καλοκαίρι συνθέτουν τον απόλυτο προορισμό για κάθε surfer. Ως καλύτερη περίοδος θεωρείται η περίοδος από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, με surfers από όλη την Ευρώπη να επισκέπτονται την παραλία. Το καλοκαίρι προσφέρονται μαθήματα surfing, SUP και windsurfing.

 

σερφ στη Μεσσηνία
Πηγή: olivetreevalley.com

 

Για να απολαύσεις το surf, θα πρέπει ιδανικά ο αέρας να είναι αντίθετος προς το κύμα ή να έρχεται από το πλάι στην παραλία. Αν όμως η ψυχή σου λαχταρά μεγαλύτερα κύματα ο αέρας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σημείο που περιμένεις να σπάσει το κύμα, ώστε αυτό να μην ανακατεύεται και να είναι καθαρό.

 

Πηγή: redbull.com

 

Κοντά στην Αθήνα, την περίοδο από Νοέμβριο ως Μάρτιο, με δυνατούς νότιους ανέμους, ενδείκνυνται η Βουλιαγμένη, η Βάρκιζα, η Αγία Μαρίνα, ακόμη και το Π. Φάληρο. Για τους προχωρημένους του είδους προτείνονται οι παραλίες του Άγιου Δημήτριου πριν την Ανάβυσσο και η Βραυρώνα. Προγενέστερη ενασχόληση με το άθλημα κρίνεται απαραίτητη, καθώς πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο σποτ λόγω του υφάλου που υπάρχει εκεί. Κοντά στη Θεσσαλονίκη ως καταλληλότερη ενδείκνυται η περιοχή της Ασπροβάλτας. Για το καλοκαίρι οι επιλογές είναι πολλές και κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές, καθώς τα μελτέμια μονοπωλούν στην Τήνο, την Ικαρία και τη Δυτική Κρήτη.

Διαβάστε επίσης  Ταξίδια για παιδιά: Ο Μαξ στην Κύπρο

 

Tip: Η πρόβλεψη κύματος και των καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα αποτελούν τη σημαντικότερα συνιστώσα στο κυνήγι του κύματος. Τις πιο ενημερωμένες προβλέψεις μπορείς να τις δεις στο site: surf-forecast.com, καθώς και στο Σύστημα Ποσειδών στην επιλογή Πρόγνωση Κυματισμού.

Ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και σπουδάζει Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται για τα πάντα, αλλά προτιμά να γράφει και να συζητά κυρίως για αυτά που της αρέσουν περισσότερο από όλα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του