
Η αλήθεια είναι πως, για την επίτευξη όσο το δυνατόν περισσότερων ταξιδιών, δεν αρκεί μονάχα η ισχυρή επιθυμία ούτε η τακτική αποταμίευση χρημάτων. Παρόμοια, η εκμετάλλευση ενός ταξιδιωτικού προορισμού στο έπακρο του, δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την εμπειρία ή την ζωντάνια του καθενός. Η ουσία βρίσκεται στην οργάνωση και, κατ’ επέκταση, στην σωστή ενημέρωση. Με απλά βήματα, ορισμένα travel apps και ιστοσελίδες μας παρέχουν την ευχέρεια να διευκολύνουμε την περιπλάνησή μας σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο στην ζωή μας τόπο. Μειώνοντας τον χρόνο που σπαταλούμε κοιτώντας επανειλημμένα τους χάρτες και τις ταξιδιωτικές οδηγίες, δημιουργούμε χώρο για ακόμα περισσότερες εμπειρίες. Χαρίζουμε στον μελλοντικό εαυτό μας τις αναμνήσεις της εκάστοτε στιγμής, αποδεσμεύοντάς το μυαλό μας από την αποθήκευση εικόνων, όπως αυτών των ματιών μας καρφωμένων πίσω από μία οθόνη κινητού, αναζητώντας – συχνά μάταια – δυσεύρετες πληροφορίες.
Travel apps και ιστοσελίδες
Apps:
- Wikiloc Outdoor Navigation GPS: Η εν λόγω εφαρμογή είναι η ιδανική για τους λάτρες της πεζοπορίας. Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης διαδρομών περιπάτου κοντά σας ή και σε οποιοδήποτε μέρος. Διαλέξτε διαδρομή και η εφαρμογή θα υπολογίσει για εσάς την ώρα που θα χρειαστεί να την διανύσετε, την ταχύτητα με την οποία κινήστε, καθώς και το υψηλότερο και χαμηλότερο σημείο της διαδρομής. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα να καταγράψετε την διαδρομή σας και να χρησιμοποιήσετε τους χάρτες ενώ βρίσκεστε εκτός σύνδεσης wifi.Μπορείτε να βρείτε παρόμοιες εφαρμογές για μονοπάτια σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες παρέχουν πιο εξειδικευμένες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα η Tinos Trails. Όπως μαρτυρά και το όνομα, η εφαρμογή σχετίζεται με τα μονοπάτια της Τήνου.

- Augmented GeoTravel apps: Η επικεφαλίδα δεν αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη εφαρμογή, αλλά περισσότερο σε μία νέα τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality ή AR), την οποία χρησιμοποιούν πολλά επιμέρους travel apps και ιστοσελίδες. Με την AR, ο ταξιδιώτης, ανοίγοντας την κάμερα του κινητού του σαν να φωτογραφίζει ένα μνημείο ή τοπίο, μπορεί να βρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην οθόνη του. Αυτό χρησιμεύει περισσότερο σε μέρη που ο ταξιδιώτης δεν γνωρίζει. Στην περίπτωση αυτή, δύναται να ανοίξει την κάμερά του και να του εμφανιστεί όχι μόνο το όνομα του μνημείου/πλατείας/περιοχής, αλλά και επιπρόσθετες πληροφορίες και οδηγίες. Τέτοιες εφαρμογές ποικίλουν, όπως οι Santorini Experience, Barcelona Looksee AR, Bus Times London.

Ιστοσελίδες:
- Wikyvoyage: Το Wikivoyage είναι μία ιστοσελίδα σαν την Wikipedia. Η διαφορά είναι ότι αφορά αποκλειστικά ταξιδιωτικούς προορισμούς. Εθελοντές από όλο τον κόσμο μπορούν να εισέρχονται και να προσθέτουν πρακτικές πληροφορίες για προορισμούς, όπως πώς θα φτάσετε, πώς θα μετακινηθείτε, τα αξιοθέατα, τις μεγάλες οδούς και το παραδοσιακό φαγητό.

- Kayak: Πρόκειται για ένα site αναζήτησης αεροπορικών εισιτηρίων, με μεγάλη ευχρηστία. Μπορείτε να αναζητήσετε έναν συγκεκριμένο προορισμό ή αν είστε αναποφάσιστοι να επιλέξετε την επιλογή προορισμού “παντού”. Στην περίπτωση αυτή, θα σας εμφανιστεί ο παγκόσμιος χάρτης με ευδιάκριτες όλες τις χώρες. Πάνω από την κάθε μία με τις καλύτερες προσφορές για τις ημερομηνίες που διαλέξατε, θα σας εμφανιστούν όχι μόνο τιμές, αλλά και χρώματα που προδίδουν την διαθεσιμότητα εισιτηρίων. Για παράδειγμα, οι πράσινες κουκίδες σηματοδοτούν κανονική διαθεσιμότητα εισιτηρίων, ενώ η πορτοκαλί μειωμένη.

- The Blonde Abroad: Μία ταξιδιωτική ιστοσελίδα, η οποία έχει να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες από όσες οποίες νομίζατε ότι χρειαζόσασταν γύρω από τα ταξίδια. Η Kiki, συγγραφέας του μπλογκ και ταξιδιώτρια του κόσμου, δεν μας περιγράφει μόνο τις εμπειρίες τις σε όλον τον κόσμο, αλλά μας γεμίζει καθημερινά με πληροφορίες για κάθε μέρος. Το ξεχωριστό είναι ότι υπάρχουν πολλές κατηγοριοποιημένες θεματικές. Μερικές από αυτές είναι: ταξίδια για ζευγάρια, με παρέα, roadtrips, solo ταξίδια, στις οποίες προτείνει ειδικούς προορισμούς για την κάθε μία. Δεν στέκεται όμως μόνο στα βασικά. Επεκτείνεται και σε πιο διαδικαστικές πληροφορίες όπως πως να φτιάξεις γρήγορα μία βαλίτσα ή ακόμα πώς να ανοίξεις το δικό σου ταξιδιωτικό μπλογκ.

Για το τέλος
Φυσικά, ανάμεσα στην πληθώρα από τα travel apps και τις ιστοσελίδες, μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε και την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Είναι ίσως η μοναδική που θα σας παρέχει έγκυρες πληροφορίες και έξυπνες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ενημερωθείτε πρώτοι για τις νέες τάσεις, καθώς και για τις δράσεις του οργανισμού. Κερδίστε, έτσι, μία πιο ολοκληρωμένη “τουριστική” ματιά της χώρας σας και όχι μόνο.