Βάλια Κάλντα: Η ονειρεμένη κοιλάδα

O οικολογικός παράδεισος της Βάλια Κάλντα βρίσκεται στην Πίνδο και ανήκει στους νομούς των Γρεβενών και των Ιωαννίνων. Στη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει ζεστή κοιλάδα, αν και τους μισούς μήνες του έτους καλύπτεται με χιόνι. Αποτελεί μια από τις πιο κρύες και υγρές ελληνικές περιοχές, με υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας και χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η συνολική της έκταση υπολογίζεται περίπου στα 70.000 στρέμματα. Το περιβάλλον είναι σπουδαίο για τη διαβίωση μιας τεράστιας ποικιλίας ειδών του ζωικού και φυτικού οικοσυστήματος. Οι μοναδικής ομορφιάς εικόνες ξεχειλίζουν από ζωή και εντυπωσιάζουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Βάλια Κάλντα

Οι ειδικοί της διεθνής επιστημονικής κοινότητας προσδίδουν στο δρυμό μοναδικό οικολογικό και ερευνητικό ενδιαφέρον, διότι συνδυάζει τοπίο μοναδικής αισθητικής με βιότοπο μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας. Έχουν καταμετρηθεί αρκετές δεκάδες είδη δένδρων και θάμνων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για περαιτέρω μελέτη. Σπάνια είδη πουλιών, όπως αρπακτικά (γύπας, βασιλαετός) και δρυοκολάπτες ζουν στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Το πιο ιδιαίτερο, όμως, ζώο είναι η καφετιά αρκούδα, ένα από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση είδη στην Ευρώπη. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί τον σημαντικότερο ίσως βιότοπο της αρκούδας στη χώρα μας.

Βάλια Κάλντα

Advertisements
Ad 14

Το Εθνικό Πάρκο της Πίνδου με τα μοναδικά δάση, τα εντυπωσιακά γεφύρια, τα μοναστήρια και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Όλα αυτά, όμως,  αποτελούν το προοίμιο της εξόρμησης στη Βάλια Κάλντα. Ο φυσικός παράδεισος της Βάλια Κάλντα έχει πολλές πύλες, για να την επισκεφτείς. Η περιοχή των Γρεβενών, το χωριό Περιβόλι, είναι η πιο πρόσφορη είσοδος. Το χωριό Περιβόλι βρίσκεται στα όρια Μακεδονίας και Ηπείρου, είναι χτισμένο στις πλαγιές της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου, και πιο συγκεκριμένα στο όρος Λύγκος με υψηλότερη κορυφή του το Αυγό. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής θεωρείται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος ανήκει αρχιτεκτονικά στον τύπο της τρίκλιτης ξυλοστεγής βασιλικής και φημίζεται για το περίτεχνο επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Το βλάχικο χωριό του Περιβολιού είναι από τα λίγα στην Ελλάδα που κρατά ακόμη καλά την ορεινή γοητεία της απομόνωσης. Εδώ υπάρχουν μέρη τόσο για παραδοσιακό ηπειρώτικο φαγητό όσο και για διαμονή. 

Διαβάστε επίσης  Πόζναν: 48 ώρες στην πόλη έκπληξη της Πολωνίας

Η διάσχιση της Βάλια Κάλντα μέσω του μονοπατιού είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές πορείες για τον κάθε φυσιολάτρη. Ο επισκέπτης βρίσκεται ήδη στην περιφερειακή ζώνη προστασίας του εθνικού δρυμού της Πίνδου και μπαίνει  στο καταφύγιο της άγριας φύσης. Υποχρέωσή του είναι να λειτουργήσει με τους δικούς της κανόνες και να παραμερίσει για λίγο τις δικές του συνήθειες. Ειδικοί συνοδοί είναι απαραίτητοι για τη σωστή πληροφόρηση της ιδιαίτερης πανίδας και χλωρίδας του οικοσυστήματος.

Βάλια Κάλντα

Βάλια Κάλντα

Πυκνή βλάστηση με πλατάνια, ιτιές και οξιές δίπλα στο ποτάμι συνθέτουν το πιο παραμυθένιο φυσικό τοπίο. Στην πεζοπορία σου μέσα στον πυρήνα του δρυμού, σημείο αναφοράς αποτελεί το Αρκουδόρεμα, τον μικρό παραπόταμο του Αώου. Σε αυτόν ζουν δύο είδη πέστροφας. Το μονοπάτι μετά από λίγη πεζοπορία διακλαδώνεται και ακολουθώντας τη δεξιά διαδρομή φτάνεις στη Βωβούσα και τους «καταρράκτες του Αρκουδορέματος». Ακολουθώντας το αριστερό μονοπάτι καταλήγείς στις λίμνες της Φλέγκα, μια από τις κορφές που περιβάλλουν τη Βάλια Κάλντα. Προχωρώντας σε μεγαλύτερο υψόμετρο, η πυκνή βλάστηση υποχωρεί και οι γυμνές πλαγιές φαίνονται όλο και καθαρότερα. Απέναντι ορθώνεται η εντυπωσιακά φαλακρή κορυφή του Αυγού (2177 μ.), από όπου ανοίγεται η πιο πανοραμική εικόνα της Ελλάδας από την Πίνδο ως το Αιγαίο. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχει ικανοποιητική σήμανση ενώ και η βατότητα του μονοπατιού είναι πολύ καλή. Η αμόλυντη φύση φαντάζει παντοδύναμη μέσα από μαγευτικά τοπία, τις υπέροχες και ανεξερεύνητες διαδρομές, μέσω των οποίων ο επισκέπτης θα απολαύσει τη φύση στο μεγαλείο της και θα γνωρίσει από κοντά μοναδικά είδη ζώων και βλάστησης. 

Πηγές:
tovima.gr
fysiolatris.net
arttravel.gr
visit-grevena.gr
topoguide.gr
viewsofgreece.gr
apeirosgaia.wordpress.com

Διαβάστε επίσης  Κωνσταντινούπολη: Η πόλη που ξελογιάζει τους επισκέπτες της

Ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και σπουδάζει Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται για τα πάντα, αλλά προτιμά να γράφει και να συζητά κυρίως για αυτά που της αρέσουν περισσότερο από όλα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για