‘’Η Ναυσικά της κοιλάδας των ανέμων’’: Κλασσικό anime, με περιβαλλοντικές ανησυχίες

Το αφιέρωμα στις anime ταινίες του Hayao Miyazaki (‘’Spirited Away’’, ‘’Princess Mononoke’’) θα κλείσει με μία από τις πρώτες του. ‘’Η Ναυσικά της κοιλάδας των ανέμων’’ (Kaze no tani no Naushika ή Nausicaa of The Valley of the Wind) είναι παραγωγής 1984 και όπως και στο ‘’Princess Mononoke’’, έχουμε την πρωταγωνίστριά μας Ναυσικά, πριγκίπισσα την κοιλάδας των ανέμων, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να σώσει έναν κατεστραμμένο πλανήτη.

Ο Hayao Miyazaki προσπαθεί μέσα από τις ταινίες του να στείλει ένα σήμα κινδύνου. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι άκρας σημασίας και θέλει να μας το δείξει με κάθε τρόπο που μπορεί. Αν και οι ταινίες του, σαν κλασσικά anime, περιλαμβάνουν φανταστικά ζώα και τέρατα, δεν αφήνει την ουσία να χαθεί μέσα στο στοιχείο αυτής της υπερβολής. Μάλιστα, η ταινία μας, όπως δείχνει και στους τίτλους αρχής, προτείνεται και από τον οργανισμό WWF.

Nausicaa, Ναυσικά, κοιλάδα των ανέμων
πηγή: Screenshot

Στο σύμπαν της ταινίας, η Γη δείχνει κατεστραμμένη από τις μάχες μεταξύ των ανθρώπων που έγιναν χιλιάδες χρόνια πριν από το timeline που βρισκόμαστε στο έργο. Η φύση βρίσκεται σε κατάσταση όπου προσπαθεί να αναγεννήσει τον εαυτό της, αλλά τοξικά δάση έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο περιβάλλον, όπου η επιβίωση των ανθρώπων μέσα σε αυτά είναι αδύνατη λόγω των δηλητηριωδών αερίων που εκλύουν τα δέντρα και τα φυτά. Η μόλυνση αυτή έχει μετατρέψει τα έντομα σε γιγάντια θηρία που απειλούν τους ανθρώπους αν αυτοί πλησιάσουν κοντά στα δάση τους.

Η ιστορία μας εξελίσσεται, που αλλού, στην κοιλάδα των ανέμων. Ένα σημείο του κόσμου όπου η μόλυνση των δασών δεν έχει φτάσει ακόμα και εκεί κατοικούν σε ένα μικρό χωριό ένας λαός ειρηνικός, ο οποίος χρησιμοποιεί τους δυνατούς ανέμους και το νερό για να τροφοδοτήσει τις σοδειές και γενικά τη ζωή στο μικρό τους χωριό. Η πρωταγωνίστρια μας, Ναυσικά (όνομα εμπνευσμένο από την ηρωίδα της Οδύσσειας του Ομήρου), είναι η κόρη του βασιλιά του χωριού και προστάτιδα του. Εκτός από την επιβίωση του λαού της όμως αναζητά μια βιώσιμη λύση ώστε όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, άνθρωποι, έντομα και λοιπά ζώα, να επιβιώσουν και να ζήσουν αρμονικά στον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης  True Spirit: Mια ταινία για ένα γενναίο κορίτσι
Nausicaa, Ναυσικά, κοιλάδα των ανέμων
πηγή: Borg.com

Όπως και η πριγκίπισσα Μονονόκε, έτσι και η Ναυσικά, αγαπάει και προστατεύει τη φύση. Εναντιώνεται σε όσους θέλουν την καταστροφή της με κάθε τρόπο, ακόμη και αν αυτό απαιτεί την προσωπική της αυτοθυσία. Εμφανίζεται σαν αθώα και περίεργη εξερευνήτρια η οποία αναζητά και κυνηγά περιπέτειες μέσα στο τοξικό δάσος, στο οποίο περιπλανιέται με ένα ιπτάμενο ατομικό σκάφος. Παράλληλα όμως είναι και μία δυναμική μαχήτρια η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε αντίπαλο που θα της εναντιωθεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας όμως θα την δούμε ελάχιστες φορές να βλάπτει πραγματικά κάποιον, καθώς προσπαθεί να αποφύγει κάθε σύγκρουση που μπορεί να λυθεί με διάλογο. Συγκεκριμένα, η πρωταγωνίστριά μας φαίνεται να στεναχωριέται και να λυπάται πολύ όταν αναγκάζεται να αφανίσει ορισμένους εχθρούς που εισέβαλαν στο βασίλειό της.

Nausicaa, Ναυσικά, κοιλάδα των ανέμων
πηγή: Pinterest.com

Στην ταινία μας δε λείπουν οι μάχες μεταξύ των διαφόρων χαρακτήρων της. Θα παρακολουθήσεις συμπλοκές με τανκ, αυτόματα πολυβόλα αλλά και ξιφομαχίες. Οι πολεμιστές εμφανίζονται σαν ιππότες οι οποίοι χρησιμοποιούν σύγχρονο αλλά και αρχαίο εξοπλισμό μάχης. Επίσης τεράστια αεροπλάνα, πολεμικά και μη, διασχίζουν τους αιθέρες, καθώς λίγα σημεία του πλανήτη είναι προσβάσιμα με χερσαία μεταφορά, λόγω της μόλυνσης των τοξικών δασών.

Το μήνυμα που προσπαθεί να μας περάσει η ταινία είναι διδακτικό. Θέλει να μας δείξει πως κάθε ζωή πάνω στον πλανήτη μας είναι πολύτιμη και δεν θα πρέπει να χαραμίζεται και να αφανίζεται για χάρη άλλων συμφερόντων. Τα τεράστια έντομα δείχνουν απειλητικά και σατανικά, όμως η ταινία μας διδάσκει ότι ακόμα και αυτά, που έχουν περίεργη όψη και η εμφάνισή τους δεν ικανοποιεί το ανθρώπινο μάτι αισθητικά, παίζουν το ρόλο τους στο τεράστιο οικοσύστημα που ονομάζεται Γη. Ο τρόπος της φύσης είναι ο σωστός και κάθε ενέργεια ενάντιά της μπορεί να αποβεί καταστροφικός.

Διαβάστε επίσης  Μία...καλή κριτική για το Suicide Squad
Nausicaa, Ναυσικά, κοιλάδα των ανέμων
πηγή: Pinterest.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.