Βουδαπέστη, το διαμάντι του Δούναβη

Η Βουδαπέστη τα έχει όλα, αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική, φθηνό φαγητό και ποτό, αμέτρητη ιστορία. Μια σύγχρονη πόλη που δεν σταματά να εξελίσσεται σε όλους τους τομείς. Το 1873 η Βούδα και η Πέστη ενώθηκαν για να αποτελέσουν την σημερινή πανέμορφη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Σε αυτήν την παραμυθένια πρωτεύουσα θα ανακαλύψετε τα ίχνη που άφησαν Αψβούργοι, Μαγυάροι, Τούρκοι και Σοβιετικοί. Ατμοσφαιρική, κοσμοπολίτικη, ιδιαίτερη αλλά πάνω από όλα διόλου προσκολλημένη στο παρελθόν, ενδείκνυται για όσους θέλουν να επισκεφθούν την κεντρική Ευρώπη χωρίς να βάλουν το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη.

Τι να δείτε:

Advertisements
Ad 14

Το Βασιλικό Παλάτι χτίστηκε το 13αι. βρίσκεται στην περιοχή Várhegy και υψώνεται 48 μέτρα πάνω από το Δούναβη. Το φρούριο έχει πολιορκηθεί 31 φορές στην ιστορία του, γι’ αυτό έχει δεχθεί πολλές αρχιτεκτονικές παρεμβολές στο πέρασμα των αιώνων. Ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ένα παλάτι με 203 δωμάτια που σήμερα στεγάζει διάφορα μουσεία όπως το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης και την Εθνική Πινακοθήκη. Στο Μουσείο Ιστορίας θα βρείτε εκθέματα από την απελευθέρωση της Βούδας το 1686 έως το 1970.

 Η Εκκλησία του Ματθαίου γνωστή και ως η Εκκλησία της Κυράς, η Εκκλησία του Ματθαίου βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής του κάστρου και κτίστηκε το 13ο αιώνα.Τα κεραμίδια Zsolnay της Εκκλησίας του Ματθαίου είναι τόσο πολύχρωμα και πλούσια διαμορφωμένα που θυμίζουν δέρμα φιδιού. Θεωρείται ότι η εκκλησία χτίστηκε το 1015, από τον βασιλιά István. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή του κάστρου το 1541, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί και οι τοίχοι βάφτηκαν με αποσπάσματα από το Κοράνι. Στον 20ο αιώνα, ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως κουζίνα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, και αργότερα ως στάβλος από τους Ρώσους.

Διαβάστε επίσης  Ταξίδια για Παιδιά: O Μαξ στο Παρίσι

Το κτήριο του κοινοβουλίου είναι χτισμένο σε νεογοτθικό στυλ στις όχθες του ποταμού, με 611 δωμάτια, 268 μέτρα μήκος και με ένα τρούλο ύψους 96 μέτρων. Το οικοδόμημα, με το κομψό νέο-αναγεννησιακό τρούλο του ολοκληρώνεται με ένα μυτερό νέο-γοτθικό κωδωνοστάσιο. Εδώ συγκεντρώθηκαν τα πλήθη στις 23 Οκτωβρίου του 1989 για να τους ανακηρυχθεί η Ουγγρική Δημοκρατία από τον Mátyás Szurös. Αυτό το μνημειώδες Κοινοβούλιο δίνει ένα καλό αντίβαρο ως προς το κάστρο της Βούδας στην απέναντι όχθη του Δούναβη.

Ο πύργος των ψαράδων πασίγνωστος για την καταπληκτική θέα της πόλης της Βουδαπέστης. Το προπύργιο αυτό κτίστηκε το 1905 για διακοσμητικούς σκοπούς και βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγ. Ματθαίου στην περιοχή του κάστρου. Στο τέλος του 19ου αιώνα, ο Frigyes Schulek σχεδίασε μια σκάλα που εκτείνεται από τον Δούναβη έως την κορυφή του λόφου, και η σημερινή δομή, η οποία έχει στολιστεί με πύργους, καμάρες, καμπύλες σκάλες και αγάλματα, επρόκειτο να είναι το σημείο τερματισμού. Από την κορυφή του πυργίσκου μπορείτε να δείτε μέχρι το Νησί της Μαργαρίτας και να δείτε κτίρια όπως η Βασιλική του Αγ. Στέφανου, το Κοινοβούλιο, την Ακαδημία των Επιστημών και άλλα πολλά. Για να απολαύστε τη θέα, φροντίστε να επισκεφθείτε τον πύργο όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή.

Κατά η διάρκεια της μέρας η είσοδος χρεώνεται, αλλά μετά τη δύση του ηλίου η θέα της φωταγωγημένης Βουδαπέστης είναι δωρεάν.

 Ο Ζωολογικός και Βοτανικός Κήπος της Βουδαπέστης είναι ιδανικός αν θέλετε να διασκεδάσετε με το ταίρι σας ή την παρέα σας σχολιάζοντας τα διάφορα είδη ζώων και φυτών που θα συναντήσετε. Είναι ο παλιότερος ζωολογικός κήπος στην Ουγγαρία και ένας από τους παλιότερους του κόσμου καθώς άνοιξε το 1866. Φιλοξενεί περισσότερα από 1000 είδη ζωής σε συνολική έκταση 17.3 εκταρίων σε μια προστατευμένη περιοχή στο ανατολικό άκρο του Πάρκου της Πόλης (Városliget). Το πάρκο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και της παρακάτω εκθέσεις:

Διαβάστε επίσης  Cape Town: Η Ολλανδική πόλη της Αφρικής με την άγρια ομορφιά

Ο Μαγικός Λόφος (The Magical Hill): το νεότερο τμήμα του ζωολογικού, παρουσιάζει την ποικιλομορφία της χλωρίδας και πανίδας με περισσότερα από 100 είδη, διαδραστικά παιχνίδια και μοντέλα.

Τροπική Αμερική (America Tropicana): θερμοκήπιο με χλωρίδα και πανίδα της τροπικής Αμερικής.

Ζώνη της Σαβάνας (Savannah Zone): καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, λευκοί ρινόκεροι, και πολλά είδη πουλιών. Το κτίριο φιλοξενεί επίσης μικρά θηλαστικά και έντομα.

Ζώνη της Αυστραλίας (Australia Zone): βρίσκεται δίπλα στη μεγάλη λίμνη και φιλοξενεί πουλιά, ερπετά και αμφίβια της Αυστραλίας.

Ζώνη της Ινδίας (India Zone): το κεντρικό κτίριο κτίστηκε το 1912 και παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, λιοντάρια της Ινδίας και την ριγέ ύαινα.

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού

Παρένθετη μητρότητα:η σύγχρονη «δούλη» του ιατρικού τουρισμού

Η παρένθετη μητρότητα αποτελεί ένα ζήτημα που επανέρχεται τα τελευταία