Ξενάγηση στους Αγίους Τόπους από τον Δ. Γιαλούρη

2017 στους Αγίους Τόπους:

« Αυτός ο τάφος μιλάει από μόνος του. Είναι συγκλονιστικό μνημείο. Ήξερα τις θρησκευτικές ρήσεις ότι είναι ο ζωοδόχος τάφος του Χριστού, αλλά όταν τον έζησα, με την ενέργεια που αναδίδει, ιδιαίτερα όταν τον ανοίξαμε, ήταν συγκλονιστικός. Αυτό είναι αδιάψευστος μάρτυρας και δεν ήμουν μόνη μου, το ξέρουν όλοι όσοι ήταν εκεί. Υπήρξαν άνθρωποι που βγήκαν έξω κλαίγοντας».

 

Αυτά ήταν τα λόγια της κυρίας Αντωνίας Μοροπούλου, Καθηγήτριας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. στον τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών Πηγή, σε  συνέντευξη της στην εφημερίδα Lifo, για το έργο συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Ένα έργο που ολοκλήρωσε με επιτυχία η ομάδα έμπειρων επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μέσα στους εννιά μήνες που είχε στη διάθεσή της.

 

Αγίους Τόπους
Πηγή: Προσωπικό Αρχείο Δ. Γιαλούρη, Ο 4ετής φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, Δημήτριος Γιαλούρης, έξω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ. Βρίσκεται μπροστά από τη Χρυσή πύλη με θέα την Κοιλάδα του Γιωσαφάτ

 

2018 στους Αγίους Τόπους:

Για κάποιους οι Άγιοι Τόποι αποτελούν ένα μέρος με επτασφράγιστα μυστικά που αξίζει να ανακαλύψεις, ενώ για κάποιους άλλους ένα ιερό μέρος οπού κάθε χρόνο συμβαίνουν θαύματα τα οποία έχουν βάση την ορθόδοξη πίστη. Αναμφισβήτητα, τα μέρη που έζησε, περπάτησε και μαρτύρησε ο Χριστός αποτελούν πόλο έλξης κάθε ταξιδιώτη, χωρίς απαραίτητα να είναι Χριστιανός. Ένα χρόνο μετά, θα συναντήσω από κοντά τον Δημήτριο Γιαλούρη, φοιτητή της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συνάντηση μας προγραμματίστηκε ένα κρύο πρωινό του Δεκεμβρίου, στις 8 η ώρα, στο Third Place cafe, στο Σύνταγμα. Προσηνής, χαμογελαστός και γεμάτος με σοφία, θα μου παραχωρήσει μια σπάνιας ομορφιάς συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για το πρόσφατο ταξίδι του στους Αγίους Τόπους. « Στον τόπο του θανάτου και της παλιγγενεσίας, σε όλα εκείνα τα σημεία που έχουν αμφισβητηθεί και λατρευτεί ταυτόχρονα, δια της αναστάσεως εκπήγασε η σωτηρία μας. Άμα δεν το βιώσεις, δεν θα το καταλάβεις. »

 

ΙΔΕΑ-ΣΚΟΠΟΣ:

Εφαλτήριο για αυτό το εγχείρημα στους Αγίους Τόπους αποτέλεσε μια συζήτηση που είχε ξεκινήσει η ενορία μου από το προηγούμενο Πάσχα. Συζητούσαμε για το πόσο δυνατά είναι τα βιώματα από την στιγμή που θα βρεθείς εκεί. Εκείνη την περίοδο ήταν δύσκολο να πάμε. Το πιο σημαντικό είναι να μπει κάποιος στον τάφο του Χριστού. Όλο το χρόνο, το βίωμα είναι ίδιο. Διοργανώτρια ήταν η ενορία μου, η Παναγία των Βλαχερνών, η οποία βρίσκεται στο Κερατσίνι. Η εκδρομή δεν αφορούσε όλη την ενορία, αλλά τους φοιτητές και τους νέους γονείς, μέχρι κάποια ηλικία. Δηλαδή, για να σου δώσω να καταλάβεις κάτι σαν το ανώτερο κατηχητικό. Συνοδοιπόροι μας σε αυτό: κατηχητές, κατηχήτριες και στενοί συνεργάτες του ναού.

 

Αγίους Τόπους
Πηγή: Προσωπικό Αρχείο Δ. Γιαλούρη, Τίμιος Σταυρός

 

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ:

Εμείς μέναμε σε ένα κατάλυμα σε μια πόλη έξω από την Παλαιστίνη, στο Μπετζαχούρ (=χωρίο τον ποιμένων/εκεί που οι ποιημένες του χωριού ενημερώθηκαν πρώτοι για τη γέννηση του Χριστού.) Παλαιστινιακά εδάφη με φυλάκια, συρματοπλέγματα, καταλαβαίνεις. Καμία σχέση η Ιερουσαλήμ με την περιοχή που μέναμε. Η απόσταση μεταξύ των δυο περιοχών ήταν περίπου 45 λεπτά. Η Παλαιστίνη όπως και η Βηθλεέμ, η Γαλιλαία, ο Ιορδάνης, όλες αυτές είναι αραβόφωνες περιοχές που ανήκουν στο παλαιστινιακό έδαφος. Η ζωή κανονική. Εμένα δε μού προξένησε καμία εντύπωση το γεγονός ότι μέναμε εκεί σε σχέση με το να μέναμε σε κάποιο προάστιο της Αθήνας. Ζωή υπήρχε απλώς όχι τόσο ανεπτυγμένη. Η φτώχεια ήταν διακριτή όπως και σε πολλά σημεία της Αθήνας.

 

“Γεύσεις” μιας άλλης καθημερινότητας…

Απέναντι από το ξενοδοχείο που μέναμε βρισκόταν το μοναστήρι των ποιμένων. Από εκεί, υπάρχει αδελφότητα Αγιοταφιτών, η οποία εκτείνεται σε όλο το πλάτος του Ισραήλ. Οι “Αγιοταφίτες”, είναι μοναχοί-κληρικοί, οι οποίοι ανήκουν στο τάγμα των Αγιοταφιτών και διαφυλάττουν τα προσκυνήματα από τις διάφορες επιδρομές όλα τα χρόνια. Το μοναστήρι αυτό κατάφερε να χτίσει ένα ελληνορθόδοξο σχολείο με σεβασμό φυσικά, καθώς δίπλα στο μοναστήρι υπάρχει και ένα τζαμί. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, 4 η ώρα το πρωί, από το δωμάτιο του ξενοδοχείου τον ιμάμη να μιλάει στον απέναντι μιναρέ. Έχουν μάθει να ζουν αρμονικά οι άνθρωποι εκεί, με αγάπη και χωρίς να υπάρχουν αντιθέσεις. Αξιοπερίεργο το γεγονός καθώς εκεί δεν υπάρχουν τόσες διαμάχες όσες στην Ελλάδα. Σκέψου εξάλλου ότι εκεί τα τζαμιά είναι παντού.

 

Αναμνήσεις…

Η εμπόλεμη ζώνη μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ είναι άλλο ένα εμπόδιο ανάμεσα στους δυο λαούς. Θυμάμαι όταν πηγαίναμε στον Ιορδάνη, κάποια στιγμή σταματήσαμε σε ένα φυλάκιο κοντά στα σύνορα των δυο χωρών, και πραγματοποιήθηκε απροειδοποίητος έλεγχος. Μπήκανε μέσα στο λεωφορείο που ταξιδεύαμε στρατιώτες και μάς έκαναν έλεγχο από πάνω μέχρι κάτω. Όπως ακριβώς στο λέω. Διαβατήρια, ταυτότητες, βίζες, τσάντες, ότι είχαμε και δεν είχαμε το έλεγξαν. Κατάλαβαν βέβαια ότι είμαστε προσκυνητές. Είναι σύνηθες φαινόμενο για αυτούς. Καθημερινώς, μιλάμε για χιλιάδες κόσμο.

 

Αγίους Τόπους
Πηγή: Προσωπικό Αρχείο Δ. Γιαλούρη,Έρημος Ιορδάνη

 

1η μέρα.

 

  • 1η στάση-Τάφος Αγίου Γεωργίου-Λύδδα:

Κατευθείαν, μετά το αεροδρόμιο, πήγαμε στον τάφο του Αγίου Γεωργίου. Η Λύδδα είναι μουσουλμανική πόλη. Δίπλα στον τάφο του Αγίου Γεωργίου ήταν ένα τζαμί. Κανονικά ο τάφος και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου θα έπρεπε να είχαν γκρεμιστεί. Παρόλα αυτά οι Μουσουλμάνοι ευλαβούνται πολύ τον Άγιο Γεώργιο εξαιτίας ενός θαυμαστού γεγονότος. Αυτός είναι και ο λόγος που επέτρεψαν δίπλα στο τζαμί να υπάρχει και ο ναός. Εντός του ναού υπάρχουν και αυτούσιες οι αλυσίδες που τον είχαν δεμένο. Κατεβαίνοντας τα σκαλάκια μπαίνεις στο κενοτάφιο του Αγίου Γεωργίου, οπού εκεί πάνω υπάρχει και φωτογραφία, βγαίνει λάδι και ο τάφος ευωδιάζει. Έντονο το συναίσθημα καθώς είναι ένας άγιος-μεγαλομάρτυρας, και μην ξεχνάμε ότι είναι και το πιο διαδεδομένο όνομα στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης  Σιγκαπούρη: Η "πόλη των Λιονταριών" και η χώρα του μέλλοντος

 

  • 2η στάση-Ορεινή:

Συνεχίσαμε λοιπόν και προχωρήσαμε προς το δυτικό μέρος της Ιερουσαλήμ, στο μικρό χωριό με το όνομα Ορεινή, εκεί οπού έλαβαν μέρος ο ασπασμός της Ελισάβετ με την Παναγία, καθώς και η γέννηση του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Όπως αναφέρει και το Ευαγγέλιο:«εσκίρτησε το βρέφος εν τη κοιλία αυτής». Στο σημείο εκείνο, ο ιερέας μας διάβασε από το Ευαγγέλιο τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί. Ήταν τόσο ωραίο να βλέπεις ότι αυτό που διαβάζεις το ζεις στο χώρο αυτό. Ένα σημείο με ωραίες τοιχογραφίες και αγιογραφίες.

 

Αγίους Τόπους
Πηγή! Προσωπικό Αρχείο Δ. Γιαλούρη Ορεινή

 

 

  • 3η στάση-Ιεροσόλυμα/μονή του Τιμίου Σταυρού /Μονή Αγίου Συμεών Θεοδόχου-Καταμόνας:

Έπειτα, προχωρήσαμε από Τελ Αβίβ προς τη μονή του Τιμίου Σταυρού στην Ιερουσαλήμ. Στον δρόμο προς Ιερουσαλήμ ένιωθα ότι το όνειρο μου πραγματοποιείται. Ένα όνειρο που το ζηλεύουν πολλοί. Πολλοί θέλουν να πάνε και δεν έχουν τη δυνατότητα. Κατά τη διάρκεια των λίγων στιγμών εκεί δεν προλαβαίνεις να το συνειδητοποιήσεις. Η Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού αποτελεί σπουδαίο ορθόδοξο προσκύνημα στην καρδιά της Νέας Πόλεως. Είναι κτισμένη στην ομώνυμη κοιλάδα, την Κοιλάδα του Σταυρού, περίπου δύο χιλιόμετρα δυτικά των τειχών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δίπλα στην ισραηλινή Βουλή. Η περιήγηση μας περιλάμβανε και τη Μονή Αγίου Συμεών Θεοδόχου – Καταμόνας.

 

  • 4η στάση-Ιερά πόλη των Ιεροσολύμων:

Η Ιερά πόλη των Ιεροσολύμων είναι για εμένα το ορόσημο όλου του κράτους του Ισραήλ, διότι εκεί εκτυλίχθηκαν τα κυριότερα γεγονότα που έχουν σχέση με τη ζωή του Χριστού, της Παναγίας και της σωτηρίας μας. Η ιερά πόλη των Ιεροσολύμων(Όρος Σιών), χωρίζεται σε δυο μέρη: την σύγχρονη πόλη(σκέψου την Αθήνα ή μια άλλη σύγχρονη πόλη), και την παλιά πόλη με τα τείχη. Σταματήσαμε έξω από τα τείχη της πόλης. Το λεωφορείο μάς άφησε στην πύλη της Γιάφας. Η Ιερουσαλήμ έχει πολλές πύλες. Στα δεξιά βλέπεις το κάστρο του Δαυίδ. Σημειωτέον, δεν γυρίσαμε όλη την παλιά πόλη. Πήγαμε στα κυριότερα. Υπάρχει ένα άλλο μέρος, λίγο πιο μακριά από εκεί που πήγαμε, που είναι το τοίχος των Δακρύων(απομεινάρι από τον Γ΄Ναό του Σολομώντα). Ξεκινήσαμε την περιήγηση μας μέσα από δρόμους, στενάκια, οπού υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και μαγαζιά που πουλάνε εκκλησιαστικά είδη όλων των θρησκειών. Μιλάμε για κανονικό συγκρητισμό. Τι να σου λέω! Από μαγαζιά με μπακλαβαδοειδή μέχρι μαγαζιά με χουρμάδες.

 

Αγίους Τόπους
Πηγή: Προσωπικό Αρχείο Δ. Γιαλούρη Πόλη των Ιεροσολύμων

 

Ναός της Αναστάσεως:

Επισκεφτήκαμε το ναό της Μεγάλης Παναγίας και κατευθυνθήκαμε προς την οδό Αγίας Ελένης, στο επονομαζόμενο χριστιανικό τετράγωνο. Κάποια στιγμή, περπατώντας βλέπεις χαρακτηριστικά τις δυο εικόνες: της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας και της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας. Είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ελληνορθόδοξο δρόμο που αν τον πάρεις ευθεία, βγαίνεις στην Αγία Αυλή του Ναού της Αναστάσεως. Καθώς εισέρχομαι στην αυλή μένω με ανοιχτό το στόμα. Ήταν τόσο δυνατό το βίωμα. Ούτε που μπορούσα να το διανοηθώ ότι θα βρισκόμουν εδώ, στον τόπο που συνέβησαν πράγματα που έχουν σχέση με τη σωτηρία τη δικιά μου, τη δικιά σου και όλου του κόσμου. Ο ναός της Αναστάσεως έχει χτιστεί από την Αγία Ελένη. Σταυροφορίες, οθωμανικές κατακτήσεις και διάφοροι άλλοι παράγοντες έχουν μεταβάλλει την αρχική του μορφή, καθότι ο χώρος έχει επιδιορθωθεί. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός των συγκρούσεων που πυροδοτούνται εκεί κάτω με τους Αρμένιους καθώς έχουν πάρα πολλές αξιώσεις σχετικά με τα προσκυνήματα. Οι “Αγιοταφίτες” τρώνε ξύλο, πραγματικά! “Φυλάνε Θερμοπύλες”, με όλη την έννοια της λέξης. Θέλει μεγάλο θάρρος να φυλάξεις αυτά τα προσκυνήματα.

 

Στους χώρους του ναού:

Στην είσοδο της Αγίας Θύρας βλέπουμε την κολόνα η οποία είναι ζωντανό θαύμα(το θαύμα με το σχισμένο κίονα). Επιστήμονες έχουν δείξει ότι μια κολόνα δεν γίνεται να σκιστεί έτσι, παρά μόνο από σεισμό. Αλλά και πάλι δεν γίνεται να ραγίσει με τέτοια δεξιοτεχνία μόνο σε ένα σημείο. Το ράγισμα έπρεπε να γίνει από πάνω μέχρι κάτω. Εγώ την προσκύνησα, την φίλησα και ευωδιάζει. Το πρώτο που αντικρίζεις εντός του ναού της Αναστάσεως είναι η πλάκα της αποκαθήλωσης η οποία ευωδιάζει. Καταθέτω και προσωπική μαρτυρία. Βάζουν και αρώματα βέβαια αλλά το φτιαχτό το καταλαβαίνεις. Ακριβώς σε αυτό το σημείο βλέπεις τον κόσμο που πέφτει και προσκυνάει. Πίσω ακριβώς βρίσκεται και το τεράστιο ψηφιδωτό της αποκαθήλωσης του Χριστού. Από πάνω ακριβώς υπάρχουν κάποια καντήλια τα οποία ανήκουν σε διάφορες ομολογίες.

Διαβάστε επίσης  Αράχωβα: ο δημοφιλέστερος τουριστικός χειμερινός προορισμός

 

Αγίους Τόπους
Πηγή: Προσωπικό Αρχείο Δ. Γιαλούρη Κολόνα/Κίονας της Αγίας Θύρας

Παρεκκλήσια:

Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και το παρεκκλήσιο του Αδάμ. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί βρίσκεται το κρανίο του Αδάμ, όπως αυτό απεικονίζεται και σε διάφορες τοιχογραφίες της σταύρωσης άμα έχεις προσέξει. Μέσα στο ναό υπάρχουν και διάφορα παράθυρα από τα οποία μπορείς να αντικρίσεις το λόφο του Γολγοθά. Κάτω-κάτω, αφού κατέβεις κάτι σκάλες βρίσκεται και το παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού, οπού η Αγία Ελένη μέσα σε χώματα βρήκε τον Τίμιο Σταυρό. Συνεχίζουμε με τα μικρά παρεκκλήσια και φτάνουμε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Λογγίνου. Ο Άγιος Λογγίνος ήταν ο εκατόνταρχος ο οποίος ήταν στην σταύρωση του Χριστού. Ομολόγησε για τον Χριστό και μετά έγινε άγιος.

Πανάγιος Τάφος:

Περιμετρικά, φτάνουμε στο Ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Τι να πει κανείς. Με το που τον αντίκρισα ξέσπασα σε κλάματα. Είναι σαν να είχες κάτι κρυφό, να μην το γνώριζες και να βγήκε στην επιφάνεια. Είναι συγκινητικό. Είναι συναισθήματα τα οποία δεν μπορείς να νιώσεις εύκολα. Ο κόσμος πολύς, από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Μιλάμε τώρα για ουρές τριών ωρών και πάνω. Ίσως και να μην προλάβεις να προσκυνήσεις, και όλα αυτά για λίγες στιγμές.

 

Αγίους Τόπους
Πηγή: Προσωπικό Αρχείο Δ. Γιαλούρη Πανάγιος Τάφος

 

 

“Οδός Μαρτυρίου”/Via Dolorosa:

Αφού είδαμε τον Πανάγιο τάφο, βγήκαμε έξω και πήραμε την οδό του μαρτυρίου, από το τέλος προς την αρχή. Η οδός αυτή, είναι το σημείο οπού ο Χριστός βάδισε με τον σταυρό στον ώμο. Καταρρακωμένος, μαστιγωμένος, δαρμένος, άυπνος, πεινασμένος, φτυμένος. Δεν μπορείς να φανταστείς. Μια κατάσταση που λένε οι επιστήμονες θα έπρεπε να είχε πεθάνει και μόνο από το αίμα που είχε χάσει. Ο σταυρός εννοείται απλάνευτος με σκλήθρες στις πληγές και στο σώμα. Δράμα! Μάλιστα, Ο Χριστός, διένυσε μια διαδρομή όπως αυτή, 1 ώρα απόστασης για την εποχή εκείνη. Σε κάποια από τα σημεία της συγκεκριμένης οδού υπάρχουν και πέτρες οι οποίες καλύπτονται από προθήκη, πάνω στις οποίες υπάρχουν αποτυπώματα του ίδιου του Χριστού αλλά και πλευρές που ακουμπούσε. Προχωράμε και σιγά-σιγά φτάνουμε στο Πραιτόριο. Το Πραιτόριο είναι το σημείο οπού έγινε η δίκη και η φυλάκιση του Χριστού από τον Πόντιο Πιλάτο. Εδώ βρίσκονται και οι φυλακές των δυο ληστών που σταυρώθηκαν. Σε κάθε μέρος που πηγαίναμε ψάλαμε ύμνους και διαβάζαμε το Ευαγγέλιο που μιλάει για το γεγονός αυτό. Βγαίνουμε, και από εκεί φτάνουμε στο μοναστήρι της Αγίας Άννας, το σημείο οπού γεννήθηκε η Παναγία (Το γενέθλιο της Θεοτόκου).

 

Αγίους Τόπους
Πηγή: Προσωπικό Αρχείο Δ. Γιαλούρη Οδός του Μαρτυρίου

 

 

Γεσθημανή:

Βγαίνουμε από την οδό του μαρτυρίου. Απέναντι ακριβώς, βρίσκεται ο λόφος της Γεσθημανής. Ο λόφος αυτός είναι ο τόπος της προδοσίας, το μέρος της ανάληψης και της προσευχής του Χριστού(το λεγόμενο: όρος των Ελαιών). Όλα εδώ βρίσκονται. Έξω από την πύλη των Λεόντων, ανατολικά της Ιερουσαλήμ και δυτικά της Γεσθημανής, υπάρχει και ο τόπος όπου λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους ο αρχιδιάκονος και πρωτομάρτυρας Στέφανος. Πλησίον των τειχών της Ιερουσαλήμ βρίσκεται ο Αγρός του Κεραμεώς (=επίσημα: Αγρός αίματος), καθώς και ο Χείμαρρος των Κεδρών. Λίγο πιο δίπλα, βρίσκεται και η κοιλάδα του Γιωσαφάτ, οπού σύμφωνα με τους Εβραίους εδώ θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία.

 

Χρυσή πύλη:

Επιπροσθέτως, αντικρίζουμε και τη Χρυσή Πύλη, ανατολικά της πόλεως. Η Χρυσή πύλη είναι η πύλη από την οποία μπήκε ο Χριστός, ως θριαμβευτής των Βαΐων. Βέβαια, οι Μουσουλμάνοι το έχουν χτίσει/κλείσει γιατί φοβούνται ότι από εδώ θα ξαναμπεί ο Χριστός, θριαμβευτής πια στη Δευτέρα Παρουσία. Επίσης, δίπλα στον κήπο της Γεσθημανής, o Τάφος της Παναγίας(και του μνήστορος Ιωσήφ), είναι ένα Χριστιανικό μνημείο στην Κοιλάδα των Κέδρων – στους πρόποδες του όρους των Ελαιών. Οστά δεν υπάρχουν, γιατί όπως γνωρίζεις το σώμα της Παναγίας μετέστη. Να ξέρεις ότι πριν πάρουνε το Χριστό από το λόφο της προδοσίας σιδηροδέσμιο και τον σύρουν, απέναντι ακριβώς στους Ελαιώνες, είχε προσευχηθεί με τα εξής λόγια: «Πατέρα, αν είναι δυνατόν, να μην πιω αυτό το ποτήρι· όμως όχι όπως θέλω εγώ, αλλά όπως θέλεις Εσύ να γίνει». Υπερφυά προσευχή λέγεται, που έτρεχε ο ιδρώτας του θρόμβους αίματος. Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι σε καθεστώς πίεσης και άγχους κάποιοι αδένες εκκρίνουν αίμα.

 

Εκκλησία των Εθνών:

Είναι στο σημείο οπού προδόθηκε ο Χριστός από τον Ιούδα. Ονομάζεται και Εκκλησία των Εθνών λόγω της οικονομικής προσφοράς αρκετών χωρών, για την ανέγερσή της.

 

2η μέρα.

 

  • 1η στάση: Ιουδαία-όρος Θαβώρ-Ναζαρέτ:

Βγαίνουμε από τα όρια του Ισραήλ και πάμε στην Παλαιστίνη, κοντά στη νεκρά Θάλασσα. Προχωράμε στην έρημο της Ιουδαίας στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου. Ακόμα πιο πέρα φτάνουμε στο όρος Θαβώρ. Εκεί, έγινε η μεταμόρφωση του Χριστού. Μετά από εκεί πήγαμε στη Ναζαρέτ. Η Ναζαρέτ, αραβόφωνη πόλη(πατρίδα της Παναγίας), είναι το σημείο οπού έγινε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια ανεπτυγμένη πόλη όχι όμως όσο η Ιερουσαλήμ.

 

Αγίους Τόπους
Πηγή: Προσωπικό Αρχείο Δ. Γιαλούρη Ναζαρέτ

 

 

  • 2η στάση: Γαλιλαία:

Αργότερα, κατευθυνθήκαμε προς την Κανά, ένα βιβλικό χωριό της Γαλιλαίας, γνωστό για τον περίφημο γάμο. Δυο από τα έξι πιθάρια που ο Χριστός μετέτρεψε το νερό σε κρασί σώζονται εντός του ναού(Ιερά Μονή Κανάς Γαλιλαίας). Στην επόμενη φωτογραφία, βλέπεις το σημείο οπού ο Χριστός είπε τους μακαρισμούς (η επί του όρους ομιλία). «Η «Επί του Όρους Ομιλία» παραμένει η πιο σημαντική της χριστιανικής διδασκαλίας. Κείμενο ποιητικό και γοητευτικό, με στοιχεία που αργότερα θα καθορίσουν την έκφραση μεγάλου μέρους της δυτικής φιλοσοφικής σκέψης. Πρόκειται για τη στιγμή που διδάσκει τους μαθητές του και όσους παρευρίσκονται κοντά του, για την βασιλεία, την ευτυχία και τους τρόπους συμπεριφοράς κάθε ανθρώπου». Ακολουθούμε τη διαδρομή προς την Θάλασσα της Γαλιλαίας ή αλλιώς λίμνη Τιβεριάδα, οπού ο Χριστός έκανε μερικά από τα σημαντικότερα θαύματα του(ψάρια, λίμνη που κόπασε κ.α.). Συνεχίζουμε σε ένα από τα κύρια κέντρα της δράσεως του Ιησού Χριστού στην περιοχή της Γαλιλαίας, την πόλη Καπερναούμ. Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι σε πολλά σημεία της πόλεως αυτής είχε περπατήσει ο Χριστός. Είναι μικρή περιοχή, λαϊκή,(περιοχή των ψαράδων). Εδώ βρήκε ο Χριστός τους μαθητές του.

Διαβάστε επίσης  Annecy: το μαργαριτάρι των Γαλλικών Άλπεων

 

3η μέρα.

 

  • 1η στάση: Βηθανία-Βηθλεέμ:

Εν συνεχεία, επόμενος σταθμός μας για τους Αγίους Τόπους, είναι η Ιερά Μονή Αγίου Λαζάρου Μάρθας και Μαρίας στη Βηθανία, το σημείο της αναστάσεως του Λαζάρου από τον Χριστό. Όταν ο Χριστός έφθασε στη Βηθανία, η Μαρία του παραπονέθηκε ότι αν ερχόταν εγκαίρως δεν θα πέθαινε ο αδελφός της. Βέβαια, ο Χριστός άργησε επιτηδευμένα ώστε να γίνει η ανάσταση και να πιστέψει ο κόσμος ότι και “Τα αδύνατα παρά τοις άνθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν”. Όπως βλέπεις, η ελληνική σημαία κυματίζει σε όλα τα μοναστήρια όπως και η σημαία της Αγιοταφίτικης αδελφότητος. Σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την Βηθλεέμ θα συναντήσουμε το μοναστήρι του Αγίου Σάββα. Ένα μοναστήρι με σπάνιες αγιογραφίες. Πέριξ του μοναστηριού υπάρχουν ασκητήρια και ο τάφος του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, μέγα θεολόγου και υμνογράφου. Στον Άγιο Σάββα υπάρχει και το σπήλαιο του προφήτη Ηλία οπού ασκήτεψε.

 

  • 2η στάση: Ιορδανία/ποταμός Ιορδάνης:

Προχωράμε, και λίγο πριν φτάσουμε στον Ιορδάνη Ποταμό, συναντάμε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ο Ιορδάνης είναι το σύνορο μεταξύ Ιορδανίας και Παλαιστίνης. Άπαξ και το περάσεις, οι στρατιώτες σε σκοτώνουν χωρίς καμία προειδοποίηση. Έχουν συμβεί πολλά περιστατικά. Αποτελεί γκρίζα ζώνη. Κατά τη βάπτιση του Ιησού ο Ιορδάνης στράφηκε προς τα πίσω και αυτό κανείς το παρατηρεί ακόμα και σήμερα. Αφού κάναμε την τελετή του αγιασμού, φύγαμε και πήγαμε στον Άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη. Τέλος, πήγαμε στην Ιερά Μονή Αναλήψεως, στο σημείο οπού αναλήφθηκε ο Χριστός, στο λόφο Βηθσφαγή. Είχαμε επιστρέψει και πάλι πίσω στα Ιεροσόλυμα…

 

Αγίους Τόπους
Πηγή: Προσωπικό Αρχείο Δ. Γιαλούρη Ιορδάνης Ποταμός

 

 

3η στάση-Ιερουσαλήμ:

Εισήλθαμε ξανά στο ναό της Αναστάσεως και στο β’ επίπεδο του ναού το οποίο αποτελεί και το σημαντικότερο μέρος του οικοδομήματος. Καθώς προχωράμε μπορείς να διακρίνεις τον Γολγοθά, την Αγία Τράπεζα και το ακριβές σημείο που τοποθετήθηκε ο σταυρός στον Γολγοθά. Εδώ, είναι και η λεπτομέρεια του βράχου που σκίστηκε. «Η γη εσείσθη και αι πέτραι εσχίσθησαν». Η επιστήμη λέει ότι είναι αδύνατο η πέτρα να έχει ένα σχίσιμο βαθύ. Η φύση στέναξε με τον θάνατο του δημιουργού της. Μέσα στον Πανάγιο Τάφο υπάρχει και η επιγραφή “Χριστός Ανέστη”.

 

4η μέρα.

 

Στάση: Βηθλεέμ-Λιμάνι Γιάφας:

Προορισμός μας ήταν η Βηθλεέμ και η εκκλησία της Γεννήσεως(Βασιλική της Γεννήσεως). Μέσα στην εκκλησία συνυπάρχουν το σπήλαιο και η φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός. Τα τελευταία χρόνια γίνονται διεργασίες στο χώρο και αποκαλύπτονται ψηφιδωτά από την εποχή του Ιουστινιανού. Τελευταία μας στάση, το μοναστήρι των Αρχαγγέλων, στο λιμάνι της Γιάφας, το οποίο περικλείεται από την Μεσόγειο. Η περιοχή θυμίζει ελληνικό νησί! Στην τελευταία φωτογραφία βλέπεις το σύγχρονο κομμάτι του Ισραήλ, σαν να είσαι στην Αμερική. Κάπου εδώ τελειώνει και το φωτογραφικό ταξίδι.

 

Αγίους Τόπους
Πηγή: Προσωπικό Αρχείο Δ. Γιαλούρη Βηθλεέμ

 

 

Σημειώσεις:

Αεροδρόμιο Αθηνών προς Αερολιμένα Τελ Αβίβ. Από εκεί υπάρχουν μέσα μεταφοράς. Εγώ αυτό που θα συμβούλευα σε κάποιον ως την καλύτερη επιλογή είναι να ταξιδέψει οργανωμένα μέσω κάποιας ενορίας ή κάποιου γκρουπ γιατί υπάρχουν αποστάσεις. Το βασικότερο όλων είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει πλήρης και σωστή ενημέρωση από ξεναγό ο οποίος θα γνωρίζει καλύτερα από όλους τη θεολογική προσέγγιση των Ιεροσολύμων.

Το Ισραήλ είναι πρώτο σε κατανάλωση και παραγωγή χουρμάδων.

Κάθε βράδυ, στις 12 η ώρα, εντός του Ναού της Αναστάσεως, κάνουν λειτουργίες/αγρυπνίες όλες οι ομολογίες. Φραγκισκανοί, Καθολικοί, Ορθόδοξοι, Αρμένιοι. Οι Ορθόδοξοι μπορούν να κάνουν αγρυπνία 12-3.

Έχουν παραλειφθεί μέρη, διότι ο χρόνος διαμονής πίεζε.

Ο συνεντευξιαζόμενος είναι ψάλτης στην ενορία του. Έψελνε όμως και στις αγρυπνίες που γινόντουσαν στο Ναό της Αναστάσεως.

 

Αγίους Τόπους
Πηγή: Προσωπικό Αρχείο Δ. Γιαλούρη Η νέα πόλη των Ιεροσολύμων

 

Κατακλείδα…

Το μικρόφωνο του κινητού παύει να λειτουργεί για τελευταία φορά. «Φορτίζομαι», την ίδια στιγμή που στο βλέμμα του να αντανακλάται η απαράμιλλη λάμψη ενός πνευματικού ταξιδιού. Μιας διαδρομής που όπως υποστηρίζει, σε κάνει να επικοινωνείς με την ψυχή και όχι με τα μάτια. Νοσταλγεί ξανά τα όσα έζησε. Προλογίζοντας, τον είχα ρωτήσει το εξής: “Τι είναι αυτό που κάνει κάθε πιστό η μη, σε ολόκληρο τον πλανήτη, να προσέρχεται στους Αγίους Τόπους;” “Ας αφήσουμε αυτήν την απορία σου για το τέλος“, είπε. “Ίσως σου λυθεί αφού ολοκληρώσω ό,τι έχω να σου πω.” Πράγματι, είχε δίκιο. Για ένα μόνο πράγμα είμαι σίγουρος πλέον: πως θα επιστρέψει ξανά.

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες: Η εκπαίδευση και η δημοσιογραφία. Αν και αταίριαστες (κάπως) μεταξύ τους, αυτές οι δυο κρύβουν ολόκληρες ιστορίες...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του