Βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα του 2020 και ο κορονοϊός αποτελεί πλέον πανδημία. Στην Ελλάδα, διανύουμε την τρίτη μέρα από το κλείσιμο κάθε Πανεπιστημίου, σχολής, γυμναστηρίου, θεάτρου και σινεμά. Οι εκδηλώσεις ακυρώνονται η μία μετά την άλλη. Οι δρόμοι και οι συγκοινωνίες ερημώνουν. Οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους. Θα πίστευε κανείς ότι ένα τέτοιο φαινόμενο θα είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των εσόδων των υπηρεσιών όπως το Netflix. Ας δούμε τι υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Περί αύξησης των εσόδων
Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει το κλείσιμο των Πανεπιστημίων, την ακύρωση ταξιδιών και εξόδων και την παρότρυνση των εργαζομένων να δουλέψουν από το σπίτι. Αυτό οδηγεί στην εξάλειψη πολλών ανταγωνιστών του Netflix και παρόμοιων διανομέων στον τομέα της διασκέδασης. Οι άνθρωποι είναι πλέον κλεισμένοι στο σπίτι για όλο και μεγαλύτερο τμήμα της ημέρας τους και αναζητούν τρόπο να αξιοποιήσουν αυτό τον χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κοινό της πλατφόρμας να αυξάνεται σημαντικά. Και η κοινή λογική αυτό λέει άλλωστε. Σωστά;
Η άποψη των ειδικών
Σύμφωνα με αναλυτές που ήρθαν σε επικοινωνία με περιοδικά όπως το Forbes και το Business Insider, αυτή είναι μια επιφανειακή και βραχυπρόθεσμη ανάγνωση του ζητήματος. Ο κορονοϊός επιβαρύνει το Netflix με τον ίδιο τρόπο που επιβαρύνει και κάθε άλλη επιχείρηση.
Αρχικά ας ρίξουμε μια ματιά στην επιχειρηματική στρατηγική της πλατφόρμας. Η υπηρεσία χρεώνει τους χρήστες της με ένα συγκεκριμένο μηνιαίο ποσό, ανεξάρτητα από τις ώρες περιεχομένου που παρακολουθούνται. Επομένως περισσότερες ώρες παρακολούθησης από ήδη υπάρχοντες συνδρομητές δεν θα αυξήσουν τα έσοδα της εταιρίας.
Ένας άλλος παράγοντας, που θα έπρεπε να λάβουμε υπόψιν, είναι ότι ο κορονοϊός έχει προκαλέσει πολλές εταιρίες να αναστείλουν τις λειτουργίες τους. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι χάνουν τμήμα των εσόδων τους. Σε μια τέτοια κατάσταση το Netflix ενδεχομένως να θεωρείται πολυτέλεια για πολλούς.
Και ενώ τα έσοδα της υπηρεσίας μειώνονται λόγω του παραπάνω, οι δεσμεύσεις της ως προς το περιεχόμενο παραμένουν σταθερές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πιθανότατα, αρνητικό ισολογισμό.
Συμπέρασμα
Τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι το Netflix θα επηρεαστεί από την παγκόσμια αυτή κρίση υγείας, όσο κάθε άλλη επιχείρηση. Σίγουρα, ωστόσο, αποτελεί μια ευχάριστη διαφυγή σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και έναν ευχάριστο τρόπο να περάσει κανείς στον χρόνο του στο σπίτι.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
- Where Will Netflix Be in 5 Years? Ανακτήθηκε από fool.com.
- Is Coronavirus Boosting Netflix ‘s Subscriber Growth? Ανακτήθηκε από nasdaq.com.
- Three Reasons Coronavirus Is Bad Business For Netflix. Ανακτήθηκε από forbes.com.
- Will Coronavirus Really Help Or Hurt Netflix Stock? Ανακτήθηκε από forbes.com.