American Horror Story: Cult Ο τρόμος είναι γείτονας!

AHS-Cult - τρόμος

Ας είμαστε ειλικρινείς: πολλές (κάποτε) επιτυχημένες σειρές πρέπει να κοπούν! Οι δημιουργοί και το κοινό τους οφείλουν και δικαιούνται να προχωρήσουν παρακάτω, να ξαναφτιάξουν την ζωή τους με κάτι (τηλεοπτικά) νέο! Μάλλον αυτή ήταν και η άποψη των περισσότερων fans του American Horror Story ήδη από τις δύο τελευταίες σeζόν της γνωστής τηλεοπτικής Ανθολογίας, που προβάλλεται από το 2011 στο κανάλι FX,  η οποία είχε αρχίσει να παίρνει  την κατιούσα παρά την επιστράτευση μεγάλων ονομάτων του καλλιτεχνικού χώρου, όπως η  Lady Gaga και ο Cuba Goodning Jr.  και παρά το πολλά υποσχόμενο αφηγηματικό τους πλαίσιο. Κι όμως η τελευταία σαιζόν που φέρει τον υπότιτλο cult, ελληνιστί “αποκρυφιστική λατρεία ή κάστα”, εξέπληξε το κοινό της ευχάριστα, επαναφέροντας την ποιότητα της σειράς, με τον τρόπο και για τους λόγους που πρωτοέγινε γνωστή: σύνθετοι χαρακτήρες, ισχυρό διακύβευμα, άρτια δομή που παίζει με τον χρόνο, διακειμενικότητα και φυσικά, τρόμος!

AHS-Cult- τρόμος

Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική ηρωίδα Ally Mayfair-Richards,  την οποία υποδύεται η βραβευμένη με Emmy και Χρυσή Σφαίρα ηθοποιός, και τραγική μούσα στις πιο πρόσφατες σειρές του Ryan Murphy (American Horror StoryAmerican crime storyFeud), Sarah Paulson, είναι μία φοβική ομοφυλόφιλη επιχειρηματίας που ζει με την σύζυγό της Ivy (Alison Pill) και τον γιο τους, Ozzi, σ’ ένα αμερικανικό προάστιο. Η ισορροπία στη σχέση τους κλονίζεται, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα εντείνει τις διαταραχές της Ally, η οποία μοιάζει να τρομοκρατείται από εφιάλτες ή/και από εχθρικούς κλόουν.  Στον αντίποδα της συμπεριφοράς της βρίσκεται ο νεαρός Kai Anderson – o Evan Peters στην πιο επιβλητική ερμηνεία του ως τώρα – φανατικός οπαδός του Donald Trump και ανερχόμενο πολιτικό πρόσωπο του ριζοσπαστικού χώρου στην κοινότητα. Οι δύο χαρακτήρες αποτελούν το βασικό δίπολο δυνάμεων, οι οποίες συγκρούονται, εξελίσσονται και εναλλάσσονται ταυτόχρονα σε ένα παιχνίδι εξουσίας και επιβίωσης.

Διαβάστε επίσης  Unorthodox: Η νέα συνταρακτική σειρά του Netflix

Αυτό που κάνει τον έβδομο κύκλο τόσο ξεχωριστό είναι η επιλογή των δημιουργών (Ryan Murphy και Brad Falchuk) να ασχοληθούν με το πιο καυτό ζήτημα του περασμένου έτους, τις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α. και να επικεντρωθούν στο χειρότερο ρεαλιστικό ενδεχόμενο που θα μπορούσε να επιφέρει η εκλογή Trump. Αξίζει να διευκρινιστεί σε αυτό το σημείο ότι η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται τον Σεπτέμβριο του 2017, δηλαδή δύο μήνες πριν τις πραγματικές εκλογές κι έτσι αποτελεί καθαρά προϊόν της τολμηρής φαντασίας των δημιουργών της κι όχι μία εκ του ασφαλούς δοκιμιακή ανάλυση των γεγονότων έως τώρα. Στην αφήγηση ενσωματώθηκε μία ακόμη γνώριμη φυσιογνωμία που προβλήθηκε ιδιαίτερα την περασμένη χρονιά, με αφορμή το remake του It,  αυτή του κλόουν. Ο εκφοβιστικός μασκαράς, η παρουσία του οποίου έχει τις ρίζες του στην σύγχρονη αμερικανική κουλτούρα, αποβάλλει εντελώς τον μεταφυσικό του χαρακτήρα, όπως και όλη η έβδομη σεζόν- για φαντάσου!- και γίνεται η κατάλληλη αποκρουστική αμφίεση μίας συμμορίας δολοφόνων με πολιτικά κίνητρα, η οποία τρομοκρατεί μία γειτονιά των προαστίων αμέσως μετά την υποτιθέμενη-πλέον προφητική-νίκη Trump. Σε μία δευτερογενή ανάγνωση, η επιλογή του κλόουν μπορεί να ερμηνευθεί κι ως μία αλληγορία των πολιτικών προσώπων και των ιδεολογιών που εκπροσωπούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η τελευταία σεζόν αλλάζει εντελώς χαρακτήρα και αποκτά γνωρίσματα ψυχολογικού και πολιτικού θρίλερ, με μόνο απομεινάρι του παρελθόντος της μερικές ακροθιγείς αναφορές σε χαρακτήρες περασμένων σεζόν και τη χαρακτηριστική κινηματογράφηση με ακραίες γωνίες λήψης και αργόσυρτη κίνηση της κάμερας σε ανοιχτό κάδρο.

Ασφαλώς οι ιδεολογίες που κρίνονται δεν είναι μετριοπαθείς ούτε στηρίζονται στην σπανίζουσα κοινή λογική της σύγχρονης ζωής. Αντίθετα, το “American Horror Story – Cult” είναι μία ενδελεχής σπουδή των άκρων, μέσα από την προβολή τόσο της σύγχρονης λαϊκής κουλτούρας των  millenials όσο και την ψευδο-ιστορική αναδρομή σε λατρευτικούς ηγέτες  όπως ο Andy Warhol και ο Charles Manson. H σειρά καθ’ όλη την διάρκεια των 11 επεισοδίων της ασκεί κριτική στη μουδιασμένη εικονική πραγματικότητα των social media, στην λογοκρισία του φιλελευθερισμού και τη δικτατορία της πολιτικής ορθότητας. Έτσι γίνεται σαφές πως απευθύνεται σε ένα προβληματισμένο, σχετικά ενημερωμένο κοινό και υπόσχεται να καθηλώσει και τους πιο έμπειρους και απαιτητικούς θεατές!

Διαβάστε επίσης  Down with Love: Κάτω ο Έρωτας;

Δείτε εδώ το επίσημο trailer :

 

https://www.youtube.com/watch?v=-27J0sR9268

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en