Τα καλύτερα plot twists σε σειρές

Πρωταπριλιά σήμερα και όπως συνηθίζεται, όλοι λέμε μικρά ψέματα και κάνουμε φάρσες. Το να κάνουμε κάποιον να πιστέψει κάτι που είναι ψέμα, να τον γεμίσει με ψεύτικη χαρά ή ψεύτικο φόβο είναι αρκετά διασκεδαστικό. Αυτό το κόλπο χρησιμοποιούν και πολλές φορές οι δημιουργοί των σειρών. Τα ονομαζόμενα plot twists, είναι οι απότομες αλλαγές στην ιστορία, από μια κατεύθυνση σε μια άλλη.

Εκεί δηλαδή που πιστεύαμε ότι κάποιος είναι πεθαμένος, ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά μας ολοζώντανος. Ή εκεί που πιστεύαμε ότι ο «κακός» έχει στριμωχθεί για τα καλά, ξαφνικά βρίσκει έναν απίστευτο τρόπο και διαφεύγει. Στις σειρές συνηθίζεται αυτό να χρησιμοποιείται σε κρίσιμες στιγμές. Σε μια πρεμιέρα ή ένα mid-season finale, ακόμη και σε ένα finale μιας ολόκληρης σεζόν. Μερικοί τολμηροί δημιουργοί ακόμη, έχουν χρησιμοποιήσει το plot twist ακόμη και στο τελευταίο δευτερόλεπτο της σειράς! Ζήτησα από τα μέλη της στήλης μας να μας πουν ποιες στιγμές θεωρούν ως τα καλύτερα plot twists που έχουν δει στην τηλεόραση. Προφανώς δεν χρειάζεται να πω ότι εμπεριέχονται spoilers!


Κωνσταντίνα

Η σειρά Sherlock, που πρόσφατα τελείωσε, μας επιφύλαξε στο τέλος του δεύτερου κύκλου μια δυσάρεστη έκπληξη: το θάνατο του Sherlock Holmes. Το τηλεοπτικό κοινό θα το θεωρούσε σίγουρο αν δεν έβλεπε στο τελευταίο κυριολεκτικά δευτερόλεπτο τον ίδιο τον Sherlock να κοιτάζει τον John Watson στο νεκροταφείο. Plot twist! Γιατί, το πρώτο επεισόδιο του τρίτου κύκλου μας εξήγησε πώς επέζησε ο πρωταγωνιστής από τη σκηνοθετημένη αυτοκτονία του.

Advertisements
Ad 14

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αρχικά, είδαμε ότι αφού αυτοκτόνησε ο Moriarty, ο Sherlock συνειδητοποίησε ότι θα σκοτώνονταν οι τρεις πιο κοντινοί του άνθρωποι από επίδοξους δολοφόνους αν οι τελευταίοι δεν έβλεπαν την αυτοκτονία του. Λίγο πριν πέσει από την ταράτσα του νοσοκομείου London Barts μιλώντας στο τηλέφωνο με τον John, που τον έβλεπε εκείνη τη στιγμή, του είπε «είναι ένα μαγικό κόλπο». Και έπεσε. Αμέσως μετά είδαμε τον John να τρέχει προς το μέρος του (αφού πρώτα τον χτύπησε ένας ποδηλάτης (!) ) και ΟΛΟΙ είδαμε το νεκρό σώμα του μέσα στα αίματα.

Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα; Όλα ήταν προσχεδιασμένα και πολύ καλά μελετημένα από τους Sherlock και Mycroft. Στην τελική σκηνή της ταράτσας ο Sherlock βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο «LAZARUS». Ο John βρισκόταν σε σημείο που δεν έβλεπε ότι στο δρόμο υπήρχε αερόσακος, ο οποίος τελικά προστάτεψε τον Sherlock. Στο σχέδιο συνέβαλε και η Moly η οποία βρήκε ένα πτώμα ολόιδιο με αυτόν και το έριξε από το παράθυρο για να δει την πτώση ο John. Ο τελευταίος στην προσπάθειά του να τρέξει να τον δει χτυπήθηκε από έναν ποδηλάτη ΕΠΙΤΗΔΕΣ και καθυστέρησε. Εκείνη τη στιγμή, που ο John είχε πέσει στο δρόμο, οι συνεννοημένοι περαστικοί αντικατέστησαν τον μούφα Sherlock με τον πραγματικό.

Διαβάστε επίσης  Game of Thrones: χαρακτήρες που μισήσαμε με την ψυχή μας (2o)

Καλά όλα αυτά αλλά πώς εξηγείται το γεγονός ότι δεν είχε σφυγμό; Την απάντηση μας τη δίνει ο ίδιος: έβαλε κάτω από τη μασχάλη του μία μπάλα του squash, η οποία πιέζοντας εκείνο το σημείο σταματάει τους σφυγμούς στο χέρι. Ιδιοφυές! Μας κατατρόμαξε, αλλά τον συγχωρήσαμε. Γιατί τον αγαπάμε και αυτόν και τα plot twists του!

https://www.youtube.com/watch?v=oRlyZYTLmt0


Ανδρέας

Εγώ δεν θα μείνω σε μια μόνο σειρά ή σε μια μόνο σκηνή. Για αρχή θα θυμίσω την πρώτη σεζόν του Game of Thrones, και τον θάνατο του Ned Stark. Γι αυτούς που δεν διάβαζαν τα βιβλία ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Ένας πρωταγωνιστής που δεθήκαμε τόσο πολύ μαζί του, κατέληξε νεκρός. Η ανατροπή ήταν τεράστια αλλά για μένα, χάνει λίγο shock value, λόγω του ότι ήταν υλικό γνωστό από τα βιβλία. Μια ακόμη ανατροπή στην ίδια σειρά, ήταν η Melisandre. Η όμορφη ιέρεια, αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μεγάλης ηλικίας, και διατηρεί την ομορφιά της με μαγεία.

Plot Twist - GoT - Melissandre is old

Λίγο παλαιότερα, στο Lost, η χρήση των flashbacks ήταν κάτι χρήσιμο. Μας έδειχναν την προϊστορία του κάθε χαρακτήρα. Στο τέλος της τρίτης σεζόν, βλέποντας ένα (φαινομενικά) flashback του Dr. Jack, συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για μέλλον. Ο Jack λέει στην Kate ότι πρέπει να γυρίσουν πίσω, και ότι δεν έπρεπε να φύγουν. Αναφερόμενος στο νησί, από το οποίο προφανώς κάποιοι διασώθηκαν.

Plot Twist - Lost - We have to go back

Στο Mr. Robot η πρώτη σεζόν έκλεισε με ένα τεράστιο plot twist, στο οποίο μάθαμε ότι ο Mr. Robot είναι η δεύτερη προσωπικότητα του Elliot, με την μορφή του νεκρού πατέρα του.

Plot Twists - Elliot is Mr.Robot

Τέλος δυο μεγάλα plot twists είχαμε και στο Westworld. Το πρώτο αφορά τον Bernard, ο οποίος αποδεικνύεται ότι είναι Host. Το δεύτερο αποκαλύπτει ότι παρακολουθούμε δυο ιστορίες. Μια «σύγχρονη» με τον Man in Black, τον γέρο Robert Fordd, και μια παλαιότερη με τον Man in Black νέο.

https://www.youtube.com/watch?v=XkrZB-yyXNc


Κατερίνα

Δεν μπορώ να αποφασίσω αν αγαπώ ένα καλό plot twist ή αν με εκνευρίζει απίστευτα όταν αυτό που βλέπω δεν είναι αυτό που βλέπω, αλλά καταλήγει να είναι κάτι…εντελώς διαφορετικό! Μπορώ, όμως, να πω με σιγουριά ότι αγαπώ τις σειρές που καταφέρνουν να με σοκάρουν και να με εκπλήξουν με αυτές τις απότομες αλλαγές στην πλοκή, ειδικά αν δεν έχω υποψιαστεί ότι έρχονται. Και αυτές είναι κάποιες από τις αγαπημένες μου!

Ξεκινάω με το Homeland, όπου η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη και ποτέ δεν τις βλέπεις να έρχονται κατά πάνω σου. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι στις τρεις ή τέσσερις πρώτες σεζόν είχαμε ως πρωταγωνίστρια έναν χαρακτήρα που πάσχει από διπολική διαταραχή, αλλά επιλέγει να μην ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, τότε το πιθανότερο είναι πως αυτό που βλέπεις δεν είναι αυτό που φαίνεται. Έτσι, σε αυτές τις τρεις πρώτες σεζόν, η Carrie, χωρίς τα φάρμακά της, βουτηγμένη στο κρασί και με την κρίση της να επηρεάζεται από τα συναισθήματά της για τον Brody, προσπαθεί να αποφασίσει αν εκείνος ήταν διπλός πράκτορας ή όχι. Και μαζί μ’ εκείνη, αμφιταλαντευόμασταν κι εμείς. Όταν εκείνη πάσχιζε να πείσει τους πάντες ότι ναι, ο Brody είναι διπλός πράκτορας, εμείς πιστεύαμε ότι έχει εμμονές και τα βγάζει όλα από το μυαλό της. Όταν τον ερωτεύτηκε και αγνοούσε τις ενδείξεις για την “προδοσία” του, μας έκανε να σκεφτούμε “λες να είναι τελικά απλά ένας Αμερικανός πατριώτης” όπως τους δείχνουν συνήθως αυτές οι σειρές; Επειδή όμως το Homeland δεν ήταν ποτέ σαν αυτές τις σειρές, ο Brody έδωσε ένα τέλος σ’ αυτό το είναι-δεν είναι, αποκαλύπτοντας ότι ναι, ήταν τελικά διπλός πράκτορας! Μάλιστα, δέχτηκε ακόμα και μια υποψηφιότητα για Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, προκειμένου να ανατιναχτεί με γιλέκο καμικάζι μαζί με όλη την ηγεσία της χώρας. Τελικά, ένα τηλεφώνημα από την κόρη του -μετά από παρότρυνση της Carrie- στάθηκε αιτία για να μην προχωρήσει με το σχέδιο και έτσι είδαμε τα πράσινα μάτια του Damien Lewis για ακόμα δύο σεζόν. (Ξεφύγαμε…)

Διαβάστε επίσης  Game of Thrones: Το επικό τέλος θα γραφτεί το 2019!

Συνεχίζω με ένα -από τα πολλά- plot twists του Grey’s Anatomy, τότε που δεν είχε αρχίσει ακόμα να σκοτώνει όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου αντί για τους ασθενείς και ο θάνατος ενός από τους πρώτους ήταν αρκετός για να μας σοκάρει. Κάπου στην η σεζόν, η Izzie, που έχει καρκίνο βρίσκεται με τον Alex στο δωμάτιό της στο νοσοκομείο. Στο προηγούμενο επεισόδιο, ο George έχει ανακοινώσει στους συναδέλφους του ότι έχει καταταγεί και σκοπεύει να φύγει για την εμπόλεμη ζώνη, υπηρετώντας ως γιατρός. Όλοι οι συνάδελφοί του έχουν συμφωνήσει ότι την επόμενη μέρα που ο George θα πάει να τους αποχαιρετήσει, θα προσπαθήσουν να τον πείσουν να μη φύγει. Επιστρέφοντας στο επεισόδιό μας, ένας άγνωστος άνδρας έχει παρασυρθεί από λεωφορείο στην προσπάθειά του να σώσει τη ζωή μιας άγνωστής του γυναίκας. Ο Jon Doe σχηματίζει με το χέρι του στην παλάμη της Meredith τον αριθμό “0-0-7”, το παρατσούκλι του George, δίνοντάς της να καταλάβει ότι είναι εκείνος! Η Meredith τρέχει να ειδοποιήσει τους γιατρούς του περιστατικού και ο George μπαίνει εσπευσμένα στο χειρουργείο. Την ίδια ώρα, η Izzie χάνει τις αισθήσεις της στην αγκαλιά του Alex και μαζί με αυτές και τους παλμούς της. Έχοντας δύο από τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες στο μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου, το αναμενόμενο θα ήταν είτε να σωθούν και οι δύο είτε αυτή που δεν θα επανέλθει να είναι η Izzie. Σωστά; Λάθος. Αυτός που δεν τα καταφέρνει τελικά είναι ο George! Γιατί στον κόσμο της Shonda Rhimes πρέπει πάντα να περιμένεις το αναπάντεχο.

Plot Twists - Scandal - Who killed Frankie

Παραμένοντας στη Shondaland, προχωρώ με δύο φετινά plot twists, κανένα από τα οποία δεν έχει ξεδιπλωθεί πλήρως ακόμα. Το πρώτο αφορά το Scandal. Στο πρώτο επεισόδιο της 6ης σεζόν, αφού βλέπουμε επιτέλους το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών, στις οποίες νικητής αναδεικνύεται ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Frankie Vargas, βλέπουμε και τη δολοφονία του! Μέχρι τώρα, περάσαμε από διάφορους υπόπτους για το φόνο του, με πρώτο και καλύτερο τον Cyrus, για τον οποίο ήμασταν σίγουροι ότι έφταιγε, αφού είχε πολύ ισχυρό κίνητρο: με τον Frankie νεκρό, ο Cyrus ως Αντιπρόεδρος είχε μεγάλη πιθανότητα να κατακτήσει το οβάλ γραφείο. Τελικά αποδείχθηκε ότι τον φόνο έκανε ο Eli, τον οποίο εκβίαζαν κάποιοι, στην ομάδα των οποίων ανήκει και η Abby! (Τι γίνεται; ) Το δεύτερο είναι το How to Get Away With Murder και η αποκάλυψη του νεκρού κάτω από το σεντόνι. Το θύμα ήταν ο Wes! Το μεγαλύτερο twist, όμως, αφορά τον θύτη. Αυτός δεν είναι η οικογένεια του βιολογικού πατέρα του, όπως νομίζαμε τόσους μήνες, αλλά η οικογένεια της Laurel! What?!

Διαβάστε επίσης  GoT 7×2: Όλα όσα είδαμε στο δεύτερο επεισόδιο

Plot Twists - HTGAWM - Wes

Και ολοκληρώνω με τα all time classics: Sherlock και Game of Thrones. Μιας και μιλήσαμε για τον θάνατο και την “ανάσταση” του Sherlock, ας μιλήσουμε και για την 4η -και τελευταία;- σεζόν. Φυσικά και μιλάω για την τεράστια έκπληξη που ήθελε τους αδερφούς Holmes να έχουν και -όχι έναν ακόμα αδερφό όπως ακούγαμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά- μία αδερφή (!), την Eurus, την οποία ο Sherlock δεν θυμόταν καν (!!) και η οποία είχε σκοτώσει τον παιδικό του φίλο, που όταν έπαιζε τους πειρατές με τον Sherlock, είχε το όνομα Redbeard, αποκαλύπτοντας πως ο Redbeard που θυμόταν ο Sherlock δεν ήταν ο σκύλος του, αλλά ο νεκρός του φίλος (!!!).

Τέλος, η επιλογή ενός και μόνο από τα plot twists του Game of Thrones, για τους θεατές που δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία -μέσα σε αυτούς και εγώ- είναι κάπως δύσκολη. Κανείς δεν περίμενε ο βασικός πρωταγωνιστής να πεθάνει πριν το τέλος της πρώτης σεζόν και ακόμα λιγότεροι περίμεναν αυτό που έγινε στο 9ο επεισόδιο της 3ης σεζόν. Ναι, μιλάω για τον Red Wedding. Εκεί που, ενώ βρισκόμασταν σε γάμο στρατηγικής σημασίας, ξεκληρίστηκε η πλειοψηφία του Starkέικου: Catelyn, Robb, Talisa, το αγέννητο μωρό τους αλλά και ο Grey Wind βρίσκουν τραγικό θάνατο από Freys και Boltons, ενώ οι Lannisters… send their regards και το Rains of Castamere παίζει στο βάθος.

 


 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αίγυπτος

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Για
bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το