Ζούμε σε μια εποχή που τα κινητά τηλέφωνα δυστυχώς ή ευτυχώς αποτελούν προέκταση του χεριού μας (και πολύ συχνά και του εαυτού μας). Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο είναι πολύ απλά το ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κινητής και όχι μόνο τεχνολογίας προσπαθούν διαρκώς –και σε πολύ μεγάλο βαθμό πετυχαίνουν- να καλύψουν ανάγκες (;) ή καλύτερα πτυχές της ζωής μας μέσω των εφαρμογών που σχεδιάζουν και είναι διαθέσιμες στην πλειοψηφία τους δωρεάν για τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων. Έτσι, σταδιακά και συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούμε, καταλήγουμε να εξαρτόμαστε από εφαρμογές που μετρούν τα βήματα που κάνουμε καθημερινά, τις θερμίδες που καταναλώνουμε, τα χρήματα που ξοδεύουμε και άλλα πολλά.
Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση πέντε ενδεικτικών εφαρμογών που είναι συμβατές με τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα και καλύπτουν πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. (Όχι, δεν συμπεριλαμβάνονται Facebook, Instagram κλπ.)
StepsApp: Αυτή η εφαρμογή μετράει τα βήματα που κάνουμε καθημερινά. Δεν χρειάζεται να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο για να γίνει αυτό. Είναι επίσης εξαιρετικά απλή στη χρήση της. Παρέχει πληροφορίες για τα λεπτά τα οποία περπατήσαμε μέσα στη μέρα, καθώς και την απόσταση που διανύσαμε. Όλα αυτά τα στοιχεία αποθηκεύονται στην ίδια την εφαρμογή αυτόματα και έτσι το άτομο μπορεί να συγκρίνει τις επιδόσεις του στο περπάτημα με το πέρασμα των εβδομάδων, των μηνών, γιατί όχι και των χρόνων. Στη δωρεάν έκδοση της εφαρμογής αυτής, έχει ήδη τεθεί ένας στόχος 10.000 βημάτων τη μέρα. Αν ξεπεραστούν, τότε το διάγραμμα της εφαρμογής ξεπερνάει το όριο των 10.000 βημάτων, ενώ αντίθετα αν δεν ξεπεραστεί, βρίσκεται κάτω από το όριο των 10.000 βημάτων. Βάσει μιας πρόσφατης μελέτης με επίκεντρο τους τρόπους αδυνατίσματος, τα 10.000 βήματα σε καθημερινή βάση για έναν μήνα είναι ικανά να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους και προφανώς στη διαμόρφωση ενός καλύτερου τρόπου ζωής.
MyfitnessPal: Πρόκειται για μια από τις δωρεάν εφαρμογές που κυκλοφορούν η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τον χρήστη της να χάσει κιλά. Το πόσα κιλά το θέτει ο ίδιος από την αρχή. Δηλώνοντας δηλαδή το πόσα κιλά είναι όταν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την εφαρμογή και το πόσα κιλά θέλει να χάσει, καθώς και σε πόσο χρονικό διάστημα θέλει να τα χάσει, η εφαρμογή αυτή παρέχει στον χρήστη της μια σφαιρική εικόνα του τι τρώει κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων του και πόση ποσότητα νερού καταναλώνει καθημερινά. Τα φαγητά που καταναλώνονται, ανάλογα με τις ποσότητες στις οποίες καταναλώνονται, επιτρέπουν στην εφαρμογή να υπολογίζει όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, προφανώς και τις θερμίδες. Άξιο αναφοράς είναι πως όταν καταχωρεί ο χρήστης για παράδειγμα ένα φρούτο, η εφαρμογή τον ενημερώνει και για τη διατροφική του αξία. Στο τέλος της μέρας ο χρήστης της εφαρμογής «κλείνει» το διατροφικό ημερολόγιο της ημέρας, προσθέτοντας και τη γυμναστική που ενδεχομένως έχει κάνει και στη συνέχεια η εφαρμογή τον ενημερώνει σε πόσον καιρό θα πετύχει τον στόχο που έχει θέσει. Άξιο αναφοράς είναι πως αν ένας χρήστης καταναλώσει πολύ λιγότερες θερμίδες σε σχέση με αυτές που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό του, βάσει του βάρους του να κάψει και έτσι η μέρα του κλείσει αρνητικά, η εφαρμογή του εμφανίζει μια κόκκινη ειδοποίηση στην οποία του εξηγεί πως το να μην τρώει δεν είναι λύση στο αδυνάτισμα, αντιθέτως είναι σημαντικό να τρώει συχνά και ποιοτικά γεύματα. Η εφαρμογή αυτή, τέλος, για να λειτουργήσει απαιτεί τη σύνδεση με το διαδίκτυο.
Moneyboard: Η εφαρμογή αυτή που είναι διαθέσιμη δωρεάν, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το αντίστοιχο FitnessPal για τα οικονομικά μας. Αν έχουμε ένα σταθερό εισόδημα, το δηλώνουμε στην αρχή. Αν όχι, δεν πειράζει. Τα έσοδα και τα έξοδά μας δηλώνονται με λεπτομέρεια από εμάς τους ίδιους, μιας και η εφαρμογή μας καλεί να καταγράψουμε το παραμικρό που αφορά τις οικονομικές μας συναλλαγές. Σε περίπτωση που έχουμε έναν σταθερό μισθό, η εφαρμογή τον προσθέτει αυτομάτως κάθε μήνα και ακολουθούν τα υπόλοιπα κέρδη και έσοδά μας. Το ημερολόγιο αυτό των οικονομικών μας συναλλαγών αποθηκεύει επίσης τα δεδομένα που καταχωρούμε και μας προσφέρει τη δυνατότητα να κρίνουμε την πορεία των οικονομικών μας με τεράστια λεπτομέρεια (ακόμη και η αγορά μιας τσίχλας μπορεί να καταχωρηθεί στα έξοδα, και ακολούθως να αφαιρεθεί από την ίδια την εφαρμογή από τα χρήματα που έχουμε δηλώσει πως έχουμε τον συγκεκριμένο μήνα).Η εφαρμογή επίσης παρέχει στους χρήστες της συγκεντρωτικές πληροφορίες βάσει των όσων έχουν δηλώσει και έχουν ξοδέψει είτε εβδομαδιαίως, είτε και μηνιαίως και ετησίως για την αγορά δώρων, καλλυντικών, ρούχων και όχι μόνο. Η σύνδεση με το διαδίκτυο και σε αυτήν την εφαρμογή είναι απαραίτητη.
Snapseed: Όταν γίνεται λόγος για επεξεργασία φωτογραφιών, μια από τις πιο εύχρηστες, δωρεάν και αποτελεσματικές εφαρμογές είναι το Snapseed. Αφού ο χρήστης επιτρέψει στην εφαρμογή να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα και τη συλλογή των φωτογραφιών του, όλα είναι δυνατά. Τα φίλτρα και οι δυνατότητες που παρέχει η εφαρμογή είναι πραγματικά πάρα πολλές και τα αποτελέσματα ικανοποιούν ακόμη και τους πιο δύσπιστους. Επίσης η συγκεκριμένη εφαρμογή λειτουργεί και εκτός σύνδεσης στο διαδίκτυο, δεδομένου ότι αυτό δεν εμπλέκεται καθόλου στον τρόπο λειτουργίας της. Τέλος, μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως ό,τι επεξεργασία φωτογραφίας γίνεται από την εφαρμογή, με πολύ απλό τρόπο αν επιθυμεί ο χρήστης μπορεί να αποθηκευτεί στη συλλογή των φωτογραφιών του στο κινητό.
Spotify: Ίσως η κορυφαία από τις εφαρμογές σχετικά με τη μουσική. Ένας τεράστιος αριθμός μουσικών κομματιών είναι διαθέσιμος σε εξαιρετική ποιότητα δωρεάν για όσους κατεβάσουν την εφαρμογή. Πολύ μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών, καθώς και όλη η δισκογραφία τους, όπως επίσης και πλειάδα μουσικών συλλογών που αφορούν διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας του ανθρώπου είναι διαθέσιμες. Τρέχεις; Υπάρχει συλλογή τραγουδιών για εσένα. Σου λείπει ο ήχος της βροχής, των πουλιών ή της θάλασσας; Ξανά το ίδιο. Μήπως σου αρέσει ο ήχος του πιάνου; Ή θες να ανακαλύψεις τα δημοφιλέστερα μουσικά κομμάτια στη χώρα σου ή παγκοσμίως; Υπάρχουν μουσικές συλλογές για όλα αυτά. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα ανακάλυψης τραγουδιών από τον χρήστη, ή και αναζήτησης τραγουδιών με βάση το είδος της μουσικής που του αρέσει. Ενώ «παίζει» ένα τραγούδι, εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού εναλλάξ οι στίχοι του, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτό γράφτηκε ή σχετικά με τον δημιουργό του. Αν δεν γίνει αναβάθμιση της εφαρμογής, η οποία κοστίζει, τότε η εφαρμογή δεν λειτουργεί χωρίς τη σύνδεση στο διαδίκτυο και ενδιάμεσα από τα τραγούδια που ακούγονται –όχι πολύ συχνά βέβαια- διαφημίσεις. Με ή χωρίς αναβάθμιση όμως, το Spotify συχνά αποτελεί την καλύτερη παρέα.
Μάθε περισσότερα για τις παραπάνω εφαρμογές:
StepsApp: https://itunes.apple.com/us/app/stepsapp-pedometer/id1037595083?mt=8
MyfitnessPal: https://www.myfitnesspal.com/
Moneyboard: https://itunes.apple.com/us/app/moneyboard/id625887028?mt=8
Snapseed: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.niksoftware.snapseed&hl=el
Spotify: https://www.spotify.com/gr/