Η Απονομή των Βραβείων
Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η Τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2016, και των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2016. Η τελετή διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών.
Το σύμβολο για τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφάνου, ο οποίος ανακαλύφθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη.
Με το μεγάλο Βραβείο Θεάτρου τιμήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης για το σύνολο του έργου και τη συνεισφορά του στο χώρο, για τις 40 και πλέον μουσικές του για το Θέατρο και το Χορό.
Το βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου, απονεμήθηκε στον Δημήτρη Τάρλοου, για τη σκηνοθεσία του διασκευασμένου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση «η Μεγάλη Χίμαιρα». Το έργο συνεχίζεται και φέτος στο θέατρο Πορεία.
Για τον ρόλο της συζύγου και επαναστάτριας στο έργο «Αλμανάκ» βραβεύτηκε η Ανθή Ευστρατιάδου ενώ στον Μιχαήλ Μαρμαρινό δόθηκε το Βραβείο Αρχαίου Δράματος των Κριτικών Θεάτρου και Χορού για την παράσταση «Νέκυια». Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015, σε συνεργασία με το ιαπωνικό θέατρο Νο και τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Γκένσο Ουμεγουάκα.
Για τον μονόλογο του «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι!», που παρουσιάστηκε στο θέατρο Τέχνης, τιμήθηκε ο Βασίλης Παπαβασιλείου με το βραβείο «Κάρολος Κουν» Δραματουργίας Ελληνικού Έργου. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου έχει ήδη βραβευτεί ως σκηνοθέτης και ως ηθοποιός.
Στον σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο απονεμήθηκε το βραβείο Θεατρολογικού συγγράμματος της τελευταίας πενταετίας, για την πρωτοπόρο μελέτη του «Γεώργιος Μόρμορης, Αμύντας του Τάσσου»( έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης ,Αθήνα 2012). Η μελέτη αυτή συνέβαλε σημαντικά τόσο στη μελέτη του κοινωνικού βίου των Επτανήσων του 18ου αιώνα, όσο και στην ανάδειξη ενός έργου σημαντικού για τη μελέτη της κρητοεπτανησιακής θεατρικής παράδοσης και της εν γένει εξέλιξης της νεοελληνικής δραματουργίας.
Το βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου απονεμήθηκε στον Γιώργο Δεπάστα για τις μεταφράσεις των έργων «Η όπερα της πεντάρας» του Μπ. Μπρεχτ και «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τ. Μπέρνχαρντ. Οι μεταφράσεις χαρακτηρίστηκαν ως «πιστές στο γράμμα και στο πνεύμα», σε αναγνώριση και της μακρόχρονης, πολύτιμης μεταφραστικής δημιουργίας του με έργα ξένης, κυρίως γερμανόφωνης, δραματουργίας.
Στην Ελεάνα Γεωργούλη δόθηκε το βραβείο σε Νέο Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη Θεάτρου, για τις ερμηνείες της στο Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις, ως «Μαρία» στο έργο «Βόυτσεκ» του Γκ. Μπύχνερ και ως «Ι-330» στο έργο «Εμείς» του Γ. Ζαμιάτιν.
Το Βραβείο Χορού απονεμήθηκε στην χοροθεατρική ομάδα «Ακροποδητί» για την χοροδραματική παράσταση «Medusa», που παρουσιάστηκε στο θέατρο Απόλλων, της Ερμούπολης Σύρου, τον Οκτώβριο του 2014, σε σκηνοθεσία και χορογραφία Αγγελικής Σγούρου.