“Η Κυρία Κούλα” του Μένη Κουμανταρέα στο Θέατρο “Αλκμηνη”

 

Κούλα
Η Κυρία Κούλα

«Η Κυρία Κούλα» του Μένη Κουμανταρέα, μια ερωτική περιπέτεια με περιτύλιγμα καθημερινής, απλής ιστορίας της διπλανής πόρτας, ξεδιπλώνεται επί σκηνής από την εταιρεία θεάτρου «από τα Έγκατα της Γης» σε διασκευή Νατάσσας Σιδέρη και σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, από 7 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 στο Θέατρο Αλκμήνη, Σκηνή Secret Room, Αλκμήνης 8-12, Αθήνα.

Η σχέση της κυρίας Κούλας και του Μίμη είναι ένα στερεότυπο της εποχής μας: αυτή ώριμη, με οικογένεια και στρωμένη δουλειά, αυτός νεαρός σπουδαστής με μεγάλα ΘΑ για το μέλλον. Συνδέονται υπογείως. Ηλεκτρικός, κουτούκια, γκαρσονιέρες. Κάνει ο καθένας το δικό του ταξίδι. Θα σώσουν ο ένας τον άλλον; Μπορούν να αγγίξουν την πραγματικότητα ενός εαυτού που ξεχάστηκε, που δε ρωτήθηκε για μοιραίες επιλογές; Γεμίζει το κενό με έρωτα ή θέλει μακαρόνια με κιμά;
Είναι ο έρωτας επανάσταση ή μια παιδική αρρώστια που πρέπει να γιατρευτεί; Η συνέχεια στην παράσταση “Η Κυρία Κούλα”.

Κούλα
Η Κυρία Κούλα

Μένης Κουμανταρέας

Ο Μένης Κουμανταρέας γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος του τραπεζικού και χρηματιστή Αντώνη Κουμανταρέα. Το 1948 έζησε για έξι μήνες κοντά στον αδερφό του πατέρα του στο Λονδίνο, όπου ήρθε σε επαφή με την εκεί πολιτιστική κίνηση. Τον επόμενο χρόνο αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών και τη συνέχεια σπούδασε νομικά και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό και εργάστηκε για είκοσι χρόνια υπάλληλος ναυτιλιακών και ασφαλιστικών εταιρειών. Το 1972 σπούδασε με υποτροφία στο Βερολίνο για έξι μήνες. Σήμερα (από το 1988) ζει στην Αθήνα. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1962 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων Τα μηχανάκια. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως τα Εκλογή, Επιθεώρηση Τέχνης, Τραμ, Ηριδανός, Ο Ταχυδρόμος, Οδός Πανός, η λέξη, και άλλα. Κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας πήρε μέρος στην αντιστασιακή έκδοση 18 κείμενα και οδηγήθηκε τέσσερις φορές σε δίκη για το έργο του Το αρμένισμα. Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος (1967 για το Αρμένισμα) και το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος (1975 για τη Βιοτεχνία υαλικών). Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και από το 1982 ως το 1986 ήταν μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Ο Μένης Κουμανταρέας τοποθετείται χρονολογικά στη λεγόμενη δεύτερη μεταπολεμική γενιά της ελληνικής πεζογραφίας. Η γραφή του κινείται στα όρια ανάμεσα στον κοινωνικό ρεαλισμό με έμφαση στην απεικόνιση των αλλοτριωτικών κοινωνικών μηχανισμών και την ποιητική έκφραση του αισθήματος της φθοράς και της χαμένης αθωότητας της νεανικής ηλικίας. Μερικά απο τα έργα του έργα του: Τα καημένα (1972), Η κυρία Κούλα (1978), Το κουρείο (1979), Σεραφείμ και Χερουβείμ (1981), Ο ωραίος λοχαγός (1982), Η φανέλα με το εννιά (1986),Πλανόδιος σαλπιγκτής (1989), Η συμμορία της άρπας (1993), Θυμάμαι την Μαρία(1994) και άλλα.

Διαβάστε επίσης  Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη καλοκαίρι 2018
Κούλα
Η Κυρία Κούλα

Ταυτότητα παράστασης

Advertising

Advertisements
Ad 14

Θεατρική διασκευή: Νατάσσα Σίδερη
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος
Μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Καραντινάκης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Κινησιολογία: Μαργαρίτα Τρίκκα
Βοηθός σκηνοθέτη –  Physical training: Αλεξάνδρα Πουλίτσα  

Παίζουν: Έλενα Μαρσίδου, Βασίλης Τριανταφύλλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κοιλαλούς
Video Trailer: Γιάννης Βολιώτης – Volition
Επικοινωνία: Άρης Σομπότης – Playwalk­
Παραγωγή:  «Από τα έγκατα της γης» /συμπαραγωγή “a dream and a gun”

Η ΚΥΡΙΑ ΚΟΥΛΑ του Μένη Κουμανταρέα
Χώρος: Θέατρο Αλκμήνη, Σκηνή Secret Room, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα
Ημερομηνίες παραστάσεων: Από Δευτέρα 7 Οκτωβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2019
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη στις 21:15
Διάρκεια: 75’
Εισιτήρια: €12 και €8 (ανέργων, ΑμεΑ, φοιτητικό)
Προπώληση στο VIVA.GR

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η παρουσία σου έχει σημασία...

Η παρουσία σου έχει σημασία…

Όλοι έχουμε ανάγκη να το ακούσουμε. Ακόμη κι εσύ. Ακόμη
Κυψέλη

3+1 Brunch Spots Στην Κυψέλη Που Δεν Πρέπει Να Χάσεις

Santo Belto Το Santo Belto στην Κυψέλη, αποτελεί έναν αγαπημένο