«The Thread»: Για τέσσερις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«The Thread»

2024 Νοεμβρίου

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

 The Thread

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πρωτότυπη μουσική | Βαγγέλης Παπαθανασίου

Σκηνοθεσία – χορογραφία | Russell Maliphant

Κοστούμια | Μαίρη Κατράντζου

Φωτισμοί  | Michael Hulls

Advertising

Διδασκαλία παραδοσιακών χορών | Ελένη Σπαθιά, Τάκης Καραχάλιος

Σύλληψη ιδέας | Γεωργία Ηλιοπούλου

Συμπαραγωγή

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – ΛΑΒΡΥΣ

Advertising

 

Μετά την τεράστια επιτυχία στην Επίδαυρο και τους 8.000 θεατές που βίωσαν τους ρυθμούς του «The Thread» και μετά τις sold out παραστάσεις στην Αγγλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, η πιο συναρπαστική παράσταση του φετινού καλοκαιριού έρχεται από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου στην Aίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η πρωτότυπη μουσική ανήκει στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ενώ τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει ο Ράσσελ Μάλιφαντ. Τα κοστούμια είναι της σχεδιάστριας μόδας Μαίρης Κατράντζου, και οι φωτισμοί του Μάικλ Χαλς. Το έργο βασίζεται σε μια ιδέα της Γεωργίας Ηλιοπούλου, διευθύνουσας συμβούλου της πολιτιστικής εταιρίας ΛΑΒΡΥΣ.

Μια συμπαραγωγή της Λάβρυς με  το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Τhe Thread»

Advertising

Η  παράσταση βασίζεται στον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που αντιπροσωπεύει την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητα τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.

Διαβάστε επίσης  Από Μηχανής θέατρο: Εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων

Η εξαίρετη πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου έχει έντονο τη γνωστό συνθετικό στίγμα του Βαγγέλη, ενώ πλαισιώνεται από διακεκριμένους σολίστ παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κ.λπ.). Η σύνθεση αυτή πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους δημιουργώντας μια ξεχωριστή μουσική ενότητα που καθηλώνει το κοινό.

Ο Ράσσελ Μάλιφαντ με την προσωπική του χορευτική γλώσσα τολμά, αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος κάνοντας τομή στη δημιουργική του πορεία. Μελέτησε βαθιά, με τη βοήθεια δυο ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου, τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαγευτικό έργο, άλλοτε συνομιλώντας, άλλοτε αντιπαρατιθέμενος και άλλοτε αποδεχόμενος να

εντάξει αυτούσια στην παράσταση την αρχική «χορογραφία».

Advertising

Ο «χορογράφος του φωτός» Μάικλ Χαλς, που το ελληνικό κοινό γνωρίζει από τις συνεργασίες του τόσο με τον ίδιο τον Ράσσελ Μάλιφαντ όσο και τον Άκραμ Καν ή τον Ρομπέρ Λεπάζ, δημιούργησε ένα μοναδικό φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής, ενώ η ανερχόμενη δύναμη του σύγχρονου ντιζάιν Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης εμπνεόμενη από αρχαία μινωικά αγγεία.

Η ιδέα της παράστασης «The Thread» γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια, τον Γενάρη του 2016, από τη Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της πολιτιστικής εταιρίας ΛΑΒΡΥΣ από το 1991, η οποία αποφάσισε να υλοποιήσει ένα τολμηρό όραμα. Να δημιουργήσει μια πρωτογενή παραγωγή χορού με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων ελλήνων χορευτών (12 χορευτών σύγχρονου και 6 χορευτών παραδοσιακού χορού). Μια παράσταση που υπογραμμίζει στο διεθνές κοινό τη δημιουργικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης  Η όπερα του ζητιάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η παράσταση ονομάστηκε «The Thread» από τον μίτο της Αριάδνης. Είναι το νήμα που ενώνει, το νήμα που οδηγεί, το νήμα που μπορεί να κατανοήσει ό,τι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο, το νήμα που μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχτούν. Το νήμα που, με εργαλείο τη χορευτική τέχνη, μας υπενθυμίζει τη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας: Από τα πολλά το ένα και από το ένα τα πολλά.

The Thread

Advertising

Προπώληση εισιτηρίων: www.megaron.gr και το 210 72 82 333

https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=2354&showid=5087#5087

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

Τιμές εισιτηρίων

Advertising

Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι: 20 €

Ζώνη Ε: 25 €

Ζώνη Δ: 35 €

Ζώνη Γ: 45 €

Advertising

Ζώνη Β: 55 €

Ζώνη Α: 65 €

Διακεκριμένη Ζώνη: 75 €

 

Πληροφορίες

Advertising

210 72 58 510

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

 

Συντελεστές

Advertising

Πρωτότυπη μουσική | Βαγγέλης Παπαθανασίου

Σκηνοθεσία – χορογραφία | Russell Maliphant

Κοστούμια | Μαίρη Κατράντζου

Φωτισμοί  | Michael Hulls

Advertising

Διδασκαλία παραδοσιακών χορών | Ελένη Σπαθιά, Τάκης Καραχάλιος

Διαβάστε επίσης  Οι ΜΟΜΙΧ γιορτάζουν 35 χρόνια παρουσίας με μία φαντασμαγορική επετειακή παράσταση

Σύλληψη ιδέας | Γεωργία Ηλιοπούλου

 

Χορευτές

Advertising

Δημήτρης Δελής

Μαργαρίτα Δημητριάδη

Αναστάσης Καραχανίδης

Ηρώ Κόντη

Advertising

Μήνα Λέτσου

Ηλίας Μπαγεώργος

Λίνα Ντεμελή

Χρήστος Ξυραφάκης

Advertising

Δημήτρης Παγανός

Γιώργος Παπαδόπουλος

Μαρία Παπακωνσταντίνου

Θεμιστοκλής Παυλής

Advertising

Ηώ Σπηλιωτοπούλου

Δάφνη Σταθάτου

Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη

Advertising

Μαρία Τσιγγίστρα

Γιώργος Τσώλης

Μουσικοί

Μιχάλης Καλιοντζίδης (λύρα)

Δημήτρης Μπάκης (γκάιντα)

Advertising

Παντελεήμων Νικολαΐδης (αγγείον ή τουλούμ)

Βαγγέλης Παπαναστασίου (κλαρίνο)

Ιωάννης Σέρβος (τσαμπούνα)

 

Πολυφωνικό σύνολο

Advertising

Βαγγέλης Κότσου

Νίκος Μενουδάκης

Παναγιώτα Μπαλινάκου

Ρούλα Γρηγορία Ριφούνα

Advertising

Αθηνά Σιδέρη

Αλέξανδρος Τσιμέκας

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Ο Κροκόδειλος» του Ντοστογιέφσκι: Μια σάτιρα της κοινωνίας

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ρωσικής
Dogman

Dogman: Μία ωμή ιταλική πραγματικότητα

Το “Dogman” είναι μία ιταλική αστυνομική δραματική ταινία του 2018,