Θέατρο Εμπρός: Όταν η αυτοοργάνωση συναντά τον πολιτισμό

Θέατρο Εμπρός
Πηγή: embros.gr

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός  επιβεβαιώνει την άποψη ότι στην τέχνη δε χωρούν περιορισμοί και έλεγχος. Το Θέατρο Εμπρός, στην οδό Ρήγα Παλαμήδου 2, στη συνοικία του Ψυρρή, είναι ένας πολιτιστικός χώρος που λειτουργεί υπό κατάληψη και παράλληλα ασκεί  κοινωνική και πολιτική επιρροή στην περιοχή. Όπως δηλώνει και το όνομά του έχει υιοθετήσει την οριζόντια λειτουργία που στηρίζεται στην αυτοοργάνωση και την αποδέσμευση από κρατικούς φορείς, την ενεργή συμμετοχή των μελών του, την αμοιβαία κατανόηση, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη. Ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του παίζει η Συνέλευση των μελών του που πραγματοποιείται κάθε Κυριακή μετά τις 7. Οι συμμετέχοντες τοποθετούνται και συναποφασίζουν για θέματα σχετικά με τις  εκδηλώσεις και τις δράσεις του Θεάτρου, την καθαριότητα και τη φροντίδα του χώρου, καθώς και τις ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής. Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα αξιολογούν όλα όσα έγιναν το μήνα που πέρασε.

Στους τοίχους του Θεάτρου Εμπρός αντηχεί μια περίεργη ιστορία. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1930. Χαρακτηρίζεται από λιτές γραμμές και έχει ανακηρυχθεί σε διατηρητέο μνημείο ήδη από το 1989. Αρχικά, λειτουργούσε ως Τυπογραφείο, όπου και εκδιδόταν η ομώνυμη εφημερίδα του Δημητρίου Καλαποθάκη. Στη συνέχεια, από το 1988 έως και το 2007, αποτέλεσε τη στέγη του θεατρικού οργανισμού “Μορφές”. Ως και το 2011 έπεσε σε αχρηστία. Το Θέατρο Εμπρός άρχισε να λειτουργεί ως κατάληψη το Νοέμβριο του 2011 με  το Κίνημα Μαβίλη, το Κίνημα Κατοίκων Ψυρρή και τη δράση καλλιτεχνών με στόχο και προοπτική την δημιουργία ενός πρότυπου δημόσιου κέντρου έρευνας για το θέατρο, τον χορό και τις παραστατικές τέχνες, με ερευνητικό, εκπαιδευτικό και όχι εμπορικό χαρακτήρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι την εξέλιξη αντιμετώπισε με ενθουσιασμό τόσο ο εγχώριος όσο και ο διεθνής Τύπος.

Διαβάστε επίσης  Άκης Δήμου: Ένας ταλαντούχος θεατρικός συγγραφέας

 

Θέατρο Εμπρός
Πηγή: embros.gr

Το Θέατρο Εμπρός αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στη λειτουργία του. Ειδικότερα, το 2012 η ΕΤΑΔ επεχείρησε να κλείσει το Θέατρο Εμπρός.  Όσοι ασχολούνται με τη λειτουργία του έστειλαν επιστολή προς την ΕΤΑΔ στην οποία υποστήριζαν τα εξής:

Σε μια κρίσιμη για τη χώρα χρονική στιγμή το Εμπρός αποτελεί ένα κέντρο πολιτισμικής άνθησης και δημιουργικής συνάντησης για ποικίλες κοινωνικά ομάδες. ‘Ενα παράδειγμα αισιοδοξίας και δημιουργικότητας, ανταλλαγής, διαλόγου και έρευνας, ένα κέντρο Τεχνών με ανοιχτή δωρεάν πρόσβαση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω δηλώνουμε την πρόθεση μας να παραμείνουμε στο χώρο του Εμπρός συνεχίζοντας τη λειτουργία του όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο- δηλαδή ως ένας Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού με καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και με ανοικτή πρόσβαση σε όλες τις πολιτισμικές και κοινωνικές ομάδες της πόλης μας χωρίς να έχουμε καμία πρόθεση ατομικής ή εταιρικής ιδιοχρησίας.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ανάλογη επιστολή έστειλαν και οι κάτοικοι του Ψυρρή με την οποία εξέφραζαν το φόβο για ενδεχόμενη υποβάθμιση της περιοχής, αν κλείσει το Θέατρο Εμπρός, επισημαίνοντας ότι:

Για μας το Εμπρός, όλο αυτόν το καιρό που ήταν ανοιχτό, ήταν μια ανάσα, ένας πνεύμονας ζωής και δημιουργίας σε μια περιοχή με έντονα κοινωνικά προβλήματα γεμάτη μπουζουκομάγαζα και εγκατάλειψη.

Στις 30 Οκτωβρίου 2013, η απόπειρα των αστυνομικών δυνάμεων να σφραγίσουν το Θέατρο Εμπρός,  έφερε τη σύλληψη δύο ηθοποιών, οι οποίοι αργότερα αθωώθηκαν. Το 2016, συνεργείο της ΔΕΗ με αστυνομική συνοδεία, παραβίασε το χώρο του θεάτρου Εμπρός και έκοψε τη σύνδεση του ρεύματος. Ωστόσο, εκείνο το βράδυ ανέβηκε κανονικά  η προγραμματισμένη παράσταση του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ «Η Μαγνητοταινία του Κραπ». Η λειτουργία του Θεάτρου Εμπρός εγείρει και αντιδράσεις μιας μερίδας των κατοίκων της περιοχής, που εκφράζουν παράπονα για τη δυνατή μουσική και τις πλημμύρες που έχουν κατά καιρούς γίνει, χαρακτηρίζοντάς το ως “ένα κακού τύπου κλαμπ”

Διαβάστε επίσης  «Λουκής Λάρας» του Δ. Βικέλα από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Θέατρο Εμπρός έδωσε τη δική του μάχη και βγήκε αλώβητο. Σήμερα φιλοξενεί μία μεγάλη ποικιλία από δρώμενα. Πιο συγκεκριμένα, το Θέατρο Εμπρός οργανώνει θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις σχετικά με τη μουσική, το χορό, τα εικαστικά, την αρχιτεκτονική, τη φωτογραφία, την ποίηση και τον κινηματογράφο.Επίσης, φιλοξενεί πάρτυ και γιορτές και προωθεί δράσεις αλληλεγγύης, όπως συλλογική κουζίνα, και συνελεύσεις. Η συμμετοχή σε αυτές είναι δωρεάν ή με ελεύθερη συμμετοχή, γεγονός που καθιστά έκδηλο τον μη εμπορευματικό χαρακτήρα του.

Πηγή: www.lifo.gr

Το Θέατρο Εμπρός θέτει ως πρωταρχικό του στόχο την εξοικείωση του κοινού με την τέχνη και την προβολή της ως ενοποιητικό στοιχείο και απάντηση στα κοινωνικά προβλήματα. Αναλαμβάνει ενεργό δράση στα κοινωνικά ζητήματα και δείχνει ευαισθησία για τις ανθρώπινες ανάγκες. Για παράδειγμα, το Θέατρο Εμπρός στάθηκε στο πλευρό των μεταναστών-προσφύγων οργανώνοντας τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

Advertising

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με προσεχείς εκδηλώσεις και τη δυνατότητα συνεργασίας με το Θέατρο Εμπρός  προσφέρονται στην ιστοσελίδα του: www.embros.gr.

 

 

Πηγές:

1) www.embros.gr

2)ww.ert.gr/eidiseis/politismos/sto-plevro-ton-prosfigon-to-elefthero-aftodiachirizomeno-theatro-empros/

Advertising

3)https://www.ert.gr/eidiseis/ellada/i-dei-ekopse-to-revma-sto-theatro-empros/

4)https://www.efsyn.gr/nisides/mnimeia-tis-polis/61226_i-ponemeni-istoria-toy-empros

5) http://epistoli-prosupografes.blogspot.com/p/blog-page_18.html

6)http://www.kathimerini.gr/942820/article/politismos/polh/to-8eatro-empros-exei-katalh3ei-ena-klamp-kakoy-typoy

Advertising

 

 

Ονομάζομαι Παναγιώτα Καναβούρα και φοιτώ στο πρώτο έτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να έχει ο άνθρωπος τη δυνατότητα να εκφράζεται. Αναμφίβολα το γράψιμο προσφέρει αυτή την ευκαιρία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Twin Lynch

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς
πώς να παραιτηθείς από τη δουλειά σου και να ακολουθήσεις τα όνειρα σου

Πώς να παραιτηθείς από τη δουλειά σου και να ακολουθήσεις τα όνειρα σου

Όλοι έχουμε κληθεί να κάνουμε δουλειές που δεν είναι ιδανικές,