Bιβλία που ενέπνευσαν Video Games

Οι τέχνες συχνά αντιγράφουν η μια την άλλη. Βλέπουμε ταινίες εμπνευσμένες από βιβλία, τραγούδια εμπνευσμένα από ταινίες, βιβλία εμπνευσμένα από τη ζωή. Ο χώρος των Video Games από την αρχή του ήταν μια μορφή διασκέδασης, όμως γρήγορα, εξελίχθηκε και σε έναν εξιστορητή. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με τα εκπληκτικά γραφικά και τις δυνατότητες που μας δίνει η νέα τεχνολογία, μπορούμε να δημιουργήσουμε video games που μοιάζουν με αριστουργήματα.

Και ναι, ίσως τα games που είναι τελείως πρωτότυπα, να είναι και τα πιο αγαπημένα. Αλλά υπάρχει μια ειδική θέση στην καρδιά μας, για τις μεταφορές βιβλίων σε video games. Και αυτό όχι γιατί απλώς οι ιστορίες κάποιων βιβλίων είναι καταπληκτικές, αλλά γιατί τα video games μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε κάτι περισσότερο από την παθητική θέαση ενός έργου. Να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό.

Υπάρχουν πολλά βιβλία που έγιναν επιτυχίες, πριν ή μετά τις κινηματογραφικές τους μεταφορές, και στη συνέχεια, έγιναν και video games. Ποιος άραγε δεν έχει πιάσει στα χέρια του ένα Lord of the Rings ή ένα Harry Potter game; Ποιος δεν έχει παίξει το καταπληκτικό Witcher 3 ή το Age of Conan; Υπάρχουν όμως και άλλα βιβλία, που έγιναν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο games, και έγιναν τεράστιες επιτυχίες, χωρίς, απαραίτητα να βασίζονται στην επιτυχία του βιβλίου, ή της κινηματογραφικής μεταφοράς. Ποια είναι αυτά; ας δούμε μερικά βιβλία που ενέπνευσαν video games:

Altair Ibn La-Ahad
Πηγή εικόνας: zerochan.net

Assassin’s Creed

Η σειρά από games με το όνομα Assassin’s Creed είναι από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία του gaming. Έχει πραγματευτεί πολλά θέματα και ιστορικές περιόδους, από την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι την Γαλλική Επανάσταση. Αρκετοί είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι η σειρά βασίστηκε επάνω σε μια παλιότερη σειρά από games, τα Prince of Persia. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως πολλοί, είναι ότι μια από τις πηγές έμπνευσης του Assassin’s Creed, ήταν το βιβλίο με τίτλο «Alamut», του Vladimir Bartol, γραμμένο το 1938. Το βιβλίο πραγματεύεται τη ζωή ενός νέου στρατιώτη, ο οποίος υπηρετεί στο φρούριο Alamut στην Κασπία. Τα γεγονότα στη ζωή του Hassan, όπως λέγεται ο πρωταγωνιστής, μοιάζουν πολύ με τα γεγονότα στο πρώτο Assassin’s Creed και τη ζωή του Altaïr Ibn-LaʼAhad.

Διαβάστε επίσης  Diablo IV - Gameplay βασικών χαρακτήρων
Dynasty Warriors 9 game
Πηγή εικόνας: standard.co.uk

Dynasty Warriors

Μια από τις πιο αγαπημένες Hack’n’slash σειρές, ξεκίνησε το ταξίδι της στο Playstation το 1997 ως ένα fighting game.  Στο Playstation 2 κυκλοφόρησαν οι καλύτερες εκδόσεις του, ενώ είναι μια σειρά που επέζησε μέχρι το 2018. Στο Dynasty Warriors, ο παίκτης αναλαμβάνει τον έλεγχο ενός πολεμιστή, συμμετέχει σε διάφορες μάχες, και προσπαθεί να ενώσει την Κίνα, κάτω από έναν ηγέτη. Η ιστορία των Dynasty Warriors είναι βασισμένη στο βιβλίο Sānguó Ynyì, ή στα αγγλικά «Romance of the Three Kingdoms», το οποίο γράφτηκε τον 14ο αιώνα στην Κίνα. Θεωρείται ένα από τα 4 καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί στην Κίνα. Η ιστορία του βιβλίου εκτείνεται από το 189 μέχρι το 280 μ.Χ. και εξιστορεί τα γεγονότα από την ύστερη περίοδο των Χαν, και τον πόλεμο των Τριών Βασιλείων, κατά τον οποίο ενωποιήθηκε η Κίνα.

Suikoden II game
Πηγή εικόνας: gamer-network.net

Suikoden

Ακόμη ένα κινεζικό βιβλίο που έγινε video game, είναι και το Shuhǔ Zhuàn, ή στα αγγλικά «Water Margin». Το Suikoden βέβαια δεν είναι ακριβής μεταφορά, αλλά έχει ως έμπνευση το συγκεκριμένο βιβλίο. Στο βιβλίο, μια ομάδα από 108 παρανόμους, αποφασίζουν να ενωθούν σε έναν στρατό και να υπηρετήσουν τη δυναστεία Song. Ιστορικά, η παράδοση της ομάδας έγινε το 1121 μ.Χ. Στο Suikoden, αντίθετα, ο παίκτης έχει ως στόχο την συγκέντρωση 108 χαρακτήρων, που θα τον βοηθήσουν να νικήσει τον κακό. Συνήθως, η ιστορία των Suikoden έχει να κάνει με κάποια δύναμη που επιχειρεί κάποιο πραξικόπημα, και οι ήρωες προσπαθούν να σώσουν το βασίλειο, με τη χρήση μαγείας και άλλων όπλων. Δεν είναι απαραίτητο να συγκεντρώσει και τους 108 ήρωες, αλλά το Suikoden δίνει κάποια πλεονεκτήματα σε όποιον παίκτη καταφέρει να το κάνει αυτό.

Τα 4 μεγάλα βιβλία της Κινεζικής λογοτεχνίας είναι τα: Sānguó Yǎnyì (Ρομάντζο των Τριών Βασιλείων), Xī Yóu Jì (Προς τη Δύση), Shuǐhǔ Zhuàn (Οι κακοποιοί του Βάλτου), Hónglóu Mèng (Το όνειρο της Κόκκινης Καμάρας) και έχουν μεταφερθεί σε πολλές άλλες μορφές τέχνης. Χαρακτηριστικά είναι η μεταφορά του «Προς τη Δύση» στο manga και anime Dragon Ball, το οποίο έχει μεταφερθεί επίσης και πολλά games.

Διαβάστε επίσης  Τέσσερα βέλη στη φαρέτρα της Sony
Metro 2033
Πηγή εικόνας: theglobalwise.com

Metro 2033

Η σειρά Metro έχει υμνηθεί όσο λίγα games στο είδος του. Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Dmitry Glukhovsky, το Metro είναι μια μετα-αποκαλυπτική ιστορία που διαδραμίζεται στις σήραγγες του μετρό της Μόσχας. Οι επιζώντες, προσπαθούν να επιβιώσουν μετά από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Δημιουργούν ομάδες, οι ομάδες γίνονται πόλεις, και κράτη. Εντάσεις επικρατούν μεταξύ αυτών, για τον έλεγχο των τελευταίων ασφαλών περιοχών. Το βιβλίο είχε συνέχεια στα Metro 2034 και Metro 2035, ενώ το επίσης πολύ πετυχημένο video game, συνεχίστηκε στο Metro: Last Light και στο Metro: Exodus.

S.T.A.L.K.E.R. game
Πηγή εικόνας: gamingscan.com

S.T.A.L.K.E.R.

Ακόμη ένα game που αντλεί την ιστορία του από ένα μετα-αποκαλυπτικό βιβλίο Ρωσικής προέλευσης, είναι το S.T.A.L.K.E.R. Στη σειρά αυτή, τα γεγονότα εκτυλίσσονται στο Chernobyl, μετά το ατύχημα. Εκεί, έχουν δημιουργηθεί ειδικά εργαστήρια, τα οποία κάνουν μελέτες στο περιβάλλον και στους ανθρώπους. Κάποιοι από τους ανθρώπους έχουν αναπτύξει ειδικές δυνάμεις, λόγω της ραδιενέργειας. Και τα τρια games της σειράς (Shadow of the Chernobyl, Clear Sky και Call of Pripyat) είναι εξαιρετικά. Το βιβλίο στο οποίο βασίζονται, είναι το «Roadside Picknic» των Arkady και Boris Strugatsky, το οποίο εκδόθηκε το 1972. Μάλιστα, υπάρχει και ταινία με σκηνοθέτη τον Andrei Tarkovsky, η οποία κυκλοφόρησε το 1979 με τον τίτλο «Stalker». Σε λίγο καιρό, θα κυκλοφορήσει και το S.T.A.L.K.E.R. 2.

Spec Ops: The Line game
Πηγή εικόνας: store.steampowered.com

Heart of Darkness: ένα βιβλίο, πολλές εμπνεύσεις

Το Heart of Darkness είναι ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει δώσει την ιδέα για πολλά περισσότερα αριστουργήματα. Για παράδειγμα το «Apocalypse Now» του Francis Ford Coppola και το πρόσφατο «Ad Astra» του James Gray. Το υπόβαθρο της κάθε ιστορίας είναι διαφορετικό, και μεταξύ τους αλλά και με το βιβλίο. Το «Apocalypse Now» εκτυλίσσεται στο Βιετνάμ, ενώ το «Ad Astra» στο διάστημα, σε αντίθεση με το βιβλίο που η ιστορία του αναπτύσσεται στην Αφρική του 1890.

Διαβάστε επίσης  Γιατί το Single Player είναι αδικημένο

Στο κομμάτι των Video Games, το «Heart of Darkness» έχει εισχωρήσει σε μεγάλο ή μικρό βαθμό σε πολλά στοιχεία και ιστορίες. Πιο χαρακτηριστικά, το Spec Ops: The Line αποτελεί μια μεταφορά της ιστορίας στη σύγχρονη εποχή, ενώ το Far Cry 2, έχει μια πιο αφηρημένη σχέση με το βιβλίο. Στο grand strategy game, Victoria II, η ονομασία του DLC «Heart of Darkness» αποτελεί ευθεία αναφορά στο βιβλίο, και τα στοιχεία που εισάγει, έχει να κάνουν με την αποικιοκρατία στην Αφρική, θέματα που πραγματεύεται το ίδιο.

Tom Clancy's Rainbow Six: Siege game
Πηγή εικόνας: techspot.com

Η περίπτωση του Tom Clancy στα games

Ο Tom Clancy έχει γράψει βιβλία που συνήθως ασχολούνται με κατασκοπευτικά θρίλερ. Σπεσιαλιτέ του, η ακρίβεια στις τεχνικές και όχι μόνο λεπτομέρειες, κάτι που τον έχει κατατάξει στους σημαντικότερους συγγραφείς του είδους. Πολλά βιβλία του έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη, όπως «Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» και το «Απόλυτος Κίνδυνος». Κάποια games είχαν κυκλοφορήσει επί των κυκλοφοριών των ταινίων, αλλά δεν αξίζουν αναφοράς.

H σημαντική αρχή έγινε με το Rainbow Six το 1998, με τον Tom Clancy να πετυχαίνει μια καλή μεταφορά του βιβλίου του σε video game, το οποίο μας έδωσε περίπου 20 τίτλους, δημιουργώντας έτσι ένα δυνατό gaming franchise. Στη συνέχεια, δεν έμεινε σε αυτό. Άρχισε να αναπτύσσει video games, στα πρότυπα ενός βιβλίου, ξεκινώντας αρκετά franchises, όπως το Ghost Recon, το Splinter Cell, το Endwar, το H.A.W.X. και The Division, με το τελευταίο μάλιστα, να αναπτύσσεται μετά τον θάνατο του.  Τα συγκεκριμένα μάλιστα, μεταφέρθηκαν σε βιβλία αργότερα ή παράλληλα με την ανάπτυξη κάποιων από τους τίτλους τους, από άλλους συγγραφείς.

Εν τέλει, υπάρχουν πολλά περισσότερα video games, τα οποία έχουν βασιστεί σε βιβλία. Για τους λάτρεις των Video Games, είναι μια καλή ευκαιρία να εξερευνήσουν τα βιβλία που ενέπνευσαν τα αγαπημένα τους games. Για τους βιβλιοφάγους, είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να ζήσουν μια πιο διαδραστική εμπειρία, η οποία βασίζεται στα αγαπημένα τους βιβλία.

Η επιλογή είναι δική σας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

αγνοούμενοι

Αγνοούμενοι της Κύπρου, η ανοιχτή πληγή του Αττίλα

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό