Αθήνα: Εκδηλώσεις για την εξάλειψη βίας κατά των γυναικών

1/3 των γυναικών στη ζωή του θα βιώσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

1/5 των γυναικών θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού

40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

Advertising

Advertisements
Ad 14

500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.*

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας, που στηρίζεται στο φύλο. Μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη και πρόκληση πόνου στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης και της αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας των τελευταίων.

Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, με βάση τα παραπάνω, διακρίνεται στην ενδοοικογενειακή βία και σε αυτήν στο πλαίσιο της κοινωνίας γενικότερα (Βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, παρενόχληση στην εργασία, trafficking).**

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με αφορμή τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Advertising

Στο πλαίσιο αυτό, παρακάτω παρουσιάζονται εκδηλώσεις στην Αθήνα, όπου οι γυναίκες, ως δημιουργοί, καλλιτέχνιδες, ηρωίδες, έχουν ενεργό ρόλο. Έργα αφιερωμένα σε γυναικείες ιστορίες, δράσεις οργανωμένες από γυναίκες, παραστάσεις. Γιατί, η γυναίκα μπορεί να δράσει ως ένα δυναμικό ον, να αναλάβει πρωτοβουλίες, να πετύχει. Ο χώρος της τέχνης, εξάλλου, είναι, κατεξοχήν, από τους τομείς που πρωτοποριακά έχει αναδείξει θέματα βίας κατά των γυναικών ή έχει προβάλει τη γυναίκα ως δημιουργό.

Passport-Κεραμεικός

των γυναικών

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διοργανώνει συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους Bogaz Musique και Encardia. Tην Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 (Ώρα 21.00) στο PassPort Κεραμεικός, με σύνθημα“δεν είσαι η μόνη – δεν είσαι μόνη”,η ΓΓΙΦ “παροτρύνει όλες εκείνες τις γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά να υπερβούν την εσωστρέφεια αυτής της μοναξιάς και, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία, να απευθυνθούν στις δομές της ΓΓΙΦ (Γραμμή SOS: 15900) και να σπάσουν τη σιωπή τους”. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι Bogaz Musique θα μας μεταφέρουν στη μαγεία ενός μικρασιατικού πάλκου, ενώ οι Encardia θα μας ταξιδέψουν στους ήχους της ταραντέλλα, που λειτουργούσε σαν καταφύγιο των γυναικών από τη βίαιη συμπεριφορά των ανδρών ή των εργοδοτών τους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.***

Διαβάστε επίσης  Ένα "αλλιώτικο" πατρινό καρναβάλι

Τεχνοχώρος Εργοτάξιον- Αγ. Δημήτριος

των γυναικών

Advertising

Στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον παρουσιάζεται, από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου 2017, το έργο “ΙRAQ – 9 τόποι επιθυμίας”, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Τσαρούχα. Αποτελεί εξιστόρηση της ζωής εννέα Ιρακινών γυναικών, με φόντο τους δύο πολέμους στον Κόλπο και εμβαθύνει στο τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, σε μια χώρα που επισκιάζεται από το καθεστώς του πολέμου. Το έργο είναι η αληθινή ερμηνεία που σκιαγραφεί την πραγματικότητα των Ιρακινών γυναικών της Μέσης Ανατολής, έτσι όπως δεν τις έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Μια γυναίκα σκηνοθέτιδα και 8 γυναίκες ηθοποιοί ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια παράσταση κατά της βίας των γυναικών, στο Ιράκ.

Οικία Κατακουζηνού-Σύνταγμα

των γυναικών

Από τις 4 Νοεμβρίου 2017 έως τις 2 Δεκεμβρίου 2017, στην Οικία Κατακουζηνούανεβαίνει “H Εφημερίς Των Κυριών”, μία παράσταση μετά μουσικής από την Ευσταθία και υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Ανδρομάχης Μαρκοπούλου. “Η Εφημερίς των Κυριών”, που εξεδόθη για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 από την Καλλιρρόη Παρρέν, ξαναδιαβάζεται από την Ευσταθία σε μια παράσταση μετά μουσικής. Η πρώτη εφημερίδα φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες. Γυναίκες μιας άλλης εποχής, χωρίς βασικά δικαιώματα, μην έχοντας πρόσβαση στη μόρφωση και καμία εξουσία πάνω στον εαυτό τους. Στην παράσταση δεσπόζουν κείμενα της εφημερίδας γραμμένα από την πένα της εκδότριάς της, της πρώτης Ελληνίδας φεμινίστριας, της Καλλιρρόης Παρρέν, η οποία με την Εφημερίδα της συνετέλεσε στην αφύπνιση του γυναικείου φύλου στην Ελλάδα.

Θέατρο Αργώ- Αθήνα

των γυναικών

Advertising

31 Οκτωβρίου 2017- 07 Ιανουαρίου 2018 μπορείτε να απολαύσετε την παράσταση “Η αγάπη άργησε μια μέρα”, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, στο Θέατρο Αργώ. 7 γυναίκες ηθοποιοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, στο έργο της Λιλής Ζωγράφου, παρουσιάζουν μια αλληγορία πάνω στο φασισμό και στο τρόπο που αυτός ποτίζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Η συγγραφέας αποφασίζει εύστοχα να χρησιμοποιήσει το χώρο-χρόνο της “αγίας ελληνικής οικογένειας” του περασμένου αιώνα. Γυναίκες – θύματα των πλαισίων που ορίζουν άλλοι για αυτές θυσιάζουν τα πάντα για τη διατήρηση της “τιμής” και μιας στείρας εικόνας. Τα πρέπει και τα μη της κοινωνίας σφίγγουν σαν δαγκάνα τη πολυμελή οικογένεια Φτενούδου. Ο αυταρχικός πατέρας, σαν απόλυτος δυνάστης, αφήνει τη σπορά του. Ευνουχίζει προσωπικότητες, αισθήματα και όνειρα. Η παράσταση αφήνει το στίγμα της πάνω στο θέμα την ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών.

Διαβάστε επίσης  Ένα διαφορετικό Lokaλ καφέ στο Ηράκλειο

Θέατρο Βεάκη- Αθήνα

των γυναικών

Από τις 18 Νοεμβρίου 2017, στο Θέατρο Βεάκηπαρουσιάζεται η “Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη (1955), που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια”, με την Ανδρομάχη Χρυσομάλη στον ομώνυμο ρόλο και στη σκηνοθεσία. Η Στέλλα είναι τραγουδίστρια στο κέντρο Παράδεισος, που διευθύνει η Μαρία. Το αγόρι της Στέλλας είναι ο Αλέκος, γόνος πλούσιας οικογένειας. Η Στέλλα όμως αποφασίζει για μια ακόμη φορά όμως να θέσει τέρμα στη σχέση τους, πριν έρθει η φθορά, αλλά και επειδή έχει ήδη εμφανιστεί ο Μίλτος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Η Στέλλα αρχικά θα αποφύγει τη στενή πολιορκία του, αργότερα όμως θα υποκύψει στο πάθος και τη γοητεία του. Τον αγαπά· αγαπά όμως και την ελευθερία της. Θα χρειαστεί λοιπόν να κάνει μια σημαντική επιλογή. Ένα έργο αφιερωμένο στη γυναίκα, που την παρουσιάζει ως δυναμικό ον.

Η Στέλλα κάθε κοινωνίας, σε όλο τον κόσμο, πρέπει να μπορεί να διεκδικεί την ανεξαρτησία της και να διαμορφώνει τη ζωή της.

Advertising

Θέατρο Αλκμήνη- Πετράλωνα

των γυναικών

Στα Πετράλωνα3 χορεύτριες διαφοροποιούνται, αναλύονται και ενσωματώνονται για να ορίσουν την ύπαρξη τους και να ζήσουν τον προορισμό τους, στην παράσταση “Σημείο”. Η ομάδα σύγχρονου χορού DIRECTDANCE αποτελείται από τις Μαρία Μιχαηλίδου, Γιάννα Μελλά, Έλενα Τοντικίδου. Γιατί, η τέχνη δεν χειραγωγεί, αλλά προάγει την ελευθερία, το αντίθετο της βίας και του καταναγκασμού.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για ζωή, ελευθερία, ψυχική και σωματική ακεραιότητα. Η Αθήνα είναι γεμάτη μέρη και χώρους, όπου οι γυναίκες έχουν ρόλο και δυναμισμό. Παραστάσεις, χορευτικά έργα, ταινίες, εκθέσεις Ελληνίδων καλλιτεχνών, γυναίκες επιχειρηματίες αποδεικνύουν ότι η γυναίκα μπορεί να διεκδικεί την ανεξαρτησία της.

Διαβάστε επίσης  Τράπεζα της Ελλάδος: Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο ιστορίας

Δυστυχώς, πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Η βία κατά των γυναικών είναι εδώ. Ο τρόπος εκδήλωσης της, στη σύγχρονη εποχή και κοινωνία, μπορεί να έχει διαφοροποιηθεί από την ωμή σωματική βία. Όμως, η ψυχολογική πίεση και κακοποίηση γυναικών, που εργάζονται, μεγαλώνουν παιδιά, ζουν στην πόλη μας υπάρχει δίπλα μας.

Advertising

Πολλές γυναίκες δεν μιλούν γιατί δε συνειδητοποιούν ότι αυτό που τους συμβαίνει είναι κακοποίηση, άλλες γιατί φοβούνται. Για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των γυναικών η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, σαράντα συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και είκοσι έναν ξενώνες φιλοξενίας. Προσφέρουν ψυχολογική, κοινωνική, νομική στήριξη, καθώς και συμβουλευτική στήριξη για εύρεση εργασίας, που είναι μια καινούργια υπηρεσία.

Πηγές:

http://womensos.gr/ και http://www.un.org/

**http://www.winhellas.gr/ 

*** http://www.isotita.gr/

Advertising

Matina maps:

  • Passport Κεραμεικός: Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος, Αθήνα, 2105222203
  • Εργοτάξιον: Διογένους 1, Αγ. Δημήτριος, 6983930220
  • Ίδρυμα Κατακουζηνού: Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Αθήνα, info@katakouzenos.gr
  • Θέατρο Αργώ: Ελευσινίων 15, Πλ. Ομονοίας – Μεταξουργείο, 2105201684
  • Θέατρο Βεάκη: Στουρνάρη 32, Αθήνα, 2105223522
  • Θέατρο Αλκμήνη: Αλκμήνης 8, Πετράλωνα, 2103428650

Μια wanna-be-ηθοποιός νομικάρια. Λατρεύω, επίσης, [Λίγα πράγματα.] το χορό, το διάβασμα, τη φωτογραφία, τα ταξίδια, το φαγητό και τις βόλτες με φίλους σε όμορφα σημεία της πόλης [Υπάρχουν κι αυτά.].
Τώρα τελευταία δηλώνω συχνά: Τελικά, δε θα γίνω δικηγόρος...πριγκίπισσα θα γίνω.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

alt="Εξώφυλλο του βιβλίου 'Επιβάτης 23' του Sebastian Fitzek, με το όνομα του συγγραφέα και τον τίτλο του έργου."

Το Επιβάτης 23 του Fitzek συναρπάζει

Ποιο είναι το ιδανικό μέρος για να διαπράξεις το τέλειο
Small Things

Small Things like These: εσύ θα τολμούσες;

Η ταινία με τίτλο ” Small Things like These ”έκανε