“Ακάκιε μην ξεχάσεις τα μακαρόνια να είναι…”. Αυτή η φράση έχει μείνει γνωστή στην ιστορία από το διαφημιστικό σποτ γνωστής εταιρείας ζυμαρικών, ιδρυτής της οποίας υπήρξε ο Λευτέρης Μαντζίκας. Ο Ηπειρώτης στην καταγωγή Λ. Μαντζίκας ήταν ένας από σπουδαιότερους ανθρώπους της ελληνικής βιομηχανίας. Με αυτή την ιστορία, λοιπόν, καταπιάνεται στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Ακάκιε» ο Κώστας Κρομμύδας.
Ο Κώστας Κρομμύδας έγραψε το μυθιστόρημα «Ακάκιε» βασιζόμενος σε ενδελεχή έρευνα και πραγματικά περιστατικά από την ζωή και το έργο του Λευτέρη Μαντζίκα. Είναι ένα βιβλίο και όχι μία ακόμα βιογραφία. Ο Κώστας Κρομμύδας γράφει για έναν άνθρωπο που αγωνίστηκε για άξιες και ιδανικά σκιαγραφώντας όλους τους σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι ο συγγραφέας δεν πλατειάζει. Κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού μαθαίνοντας για τα έργα και τις ημέρες αυτού του σπουδαίου ανθρώπου.
Προσωπικά το μυθιστόρημα «Ακάκιε» του κυρίου Κρομμύδα με ταξίδεψε. Η γρήγορη ροή και οι λυτές περιγραφές με έκαναν να ακολουθήσω τα βήματα του πρωταγωνιστή από την Λιγοψά της Ηπείρου μέχρι την Αθήνα. Στις σελίδες του βιβλίου “γνώρισα” έναν άνθρωπο χαρισματικό, οραματιστή, πρωτοπόρο, με ήθος και αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Αλλά πάνω απ΄ όλα έναν άνθρωπο άξιο θαυμασμού για όσα κατάφερε στην ζωή του και πρόσφερε στην ελληνική κοινωνία.
Υπόθεση
Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα. Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων.
Στην περιπέτεια της ζωής του μια γυναίκα μπαίνει στην καρδιά του, μέχρι που ο πόλεμος, αδυσώπητος κι απάνθρωπος, τους δοκιμάζει. Όμως τα γραμμένα της ζωής δύσκολα τα ξεγελάς. Όταν η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου, αρπάζει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του. Αγωνίζεται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να αφήνει τίποτα να μπει εμπόδιο στον δρόμο του.
Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα.
Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα.
Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, θα κρατήσετε στη μνήμη σας χρυσούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου, μυρωδιές από παλιά εδωδιμοπωλεία και ήχους από ηπειρώτικα μοιρολόγια.
Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα που έρχεται να συγκινήσει και να θυμίσει στον καθένα από εμάς πως η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις Άνθρωπος.
Λίγα λόγια για τον Κώστα Κρομμύδα
Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς The Durrells.
Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, Μπαμπά, Mεγάλωσέ με, του οποίου η αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη έκδοση κυκλοφόρησε ξανά το 2021 από τις εκδόσεις Διόπτρα, και τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του, Η Ζωή που Έλειπε (αγγλική έκδοση Cave of Silence). Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο Ογκρέσα. Ακολούθησε το Μη με Λησμόνει τον Μάιο του 2015 (αγγλική έκδοση Lake of Memories).
Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το βιβλίο του Ουρανόεσσα, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» (αγγλική έκδοση Dominion of the Moon). Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το μυθιστόρημα με τίτλο Φως μέσα στη Θύελλα (αγγλική έκδοση Athora), ενώ το 2018 κυκλοφόρησε το Μυρωδιά από Σανίδι, το 2019 το Μια Νύχτα Ακόμη και το 2020 η Εβόρα. Όλα τα μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public. Παραδίδει μαθήματα συγγραφής (Master Class) και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συγγραφέα με τους ακόλουθους τρόπους:
onioncostas@gmail.com
www.facebook.com/costas.krommidas
twitter.com: @kostaskrommydas
instagram: KROMMYDASKOSTAS