At the Wolf’s table: η ιστορία της γυναίκας που δοκίμαζε τα φαγητά του Χίτλερ

At the Wolf’s table

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Ροζέλα Ποστορίνο, At the Wolf’s Table, που αναφέρεται στην πραγματική ιστορία μιας γυναίκας που αναγκαζόταν επι χρόνια να δοκιμάζει τα φαγητά του Αδόλφου Χίτλερ.

Το 2013 η 95χρονη Μάργκοτ Βολκ αποκάλυψε σε συνέντευξή της σε μια τοπική εφημερίδα ένα μυστικό που κρατούσε για πάνω από 60 χρόνια: πως ήταν μια από τις 15 γυναίκες που δοκίμαζαν το φαγητό του Αδόλφου Χίτλερ. Συγκεκριμένα, η υποχρέωσή τους ήταν να δοκιμάζουν τα φαγητά του δικτάτορα πριν φτάσουν σε αυτόν για να ελέγξουν την πιθανή ύπαρξη δηλητηρίου.

«Το φαγητό ήταν πολύ καλό, αλλά δεν μπορούσαμε να το απολαύσουμε.», δήλωσε η Βολκ. «Έπρεπε να τρώμε τα πάντα. Μετά περιμέναμε για μία ώρα και κάθε φορά ήμασταν τρομοκρατημένες ότι θα αρρωστήσουμε. Συνηθίζαμε να κλαίμε από χαρά όταν διαπιστώναμε ότι ήμασταν καλά»

Advertisements
Ad 14

Το 1941 η Μάργκοτ Βολκ ήταν μόλις 24 ετών και εργαζόταν ως γραμματέας όταν αποφάσισε να μετακομίσει στο σπίτι της πεθεράς στης στο Γκρόσε Παρτς, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το Wolfsschanze, το μυστικό αρχηγείο του Χίτλερ στο Ανατολικό Μέτωπο. Λίγο μετά την άφιξή της ενημερώθηκε πως είχε επιλεχθεί ως μία από τις 15 γυναίκες που θα εργάζονταν ως δοκιμάστριες των φαγητών του δικτάτορα και στατολογήθηκε από το SS.

At the Wolf’s table
Πηγή: www.newsapi.com.au

Κατάφερε να επιβιώσει για 3 χρόνια, μέχρι που, το 1944, καθώς ο Σοβιετικός Στρατός πλησίαζε το αρχηγείο, ένας Γερμανός αξιωματικός την έβαλε σε ένα τρένο με προορισμό το Βερολίνο. Αργότερα έμαθε πως οι υπόλοιπες 14 γυναίκες σκοτώθηκαν από μέλη του Σοβιετικού Στρατού.

Διαβάστε επίσης  Άγνωστη συνταγή του Ιπποκράτη ανακαλύφθηκε στη Μονή Σινά

Το 2014 η ιστορία της έφτασε στα αυτιά της Ιταλίδας συγγραφέα Ροζέλα Ποστορίνο, η οποία γοητεύτηκε από το ηθικό δίλημμα που αυτή της δημιούργησε. Η Μάργκοτ Βολκ δεν ήταν η ίδια Ναζί, όμως έθετε σε κίνδυνο καθημερινά τη ζωή της προκειμένου να σώσει τον Χίτλερ. Ήταν ταυτόχρονα το θύμα και η ένοχη. Η Ποστορίνο αποφάσισε να εντοπίσει την ηλικιωμένη και να της πάρει συνέντευξη, αλλά, δυστυχώς, μέχρι να καταφέρει να βρει την διεύθυνσή της η Βολκ είχε πεθάνει.

At the Wolf’s table
Πηγή: www.alchetron.com

Τότε ήταν που ξεκίνησε τη συγγραφή του μυθιστορήματος «At the Wolf’s Table», με σκοπό να κατανοήσει τη θέση της Μάργκοτ Βολκ και να συνειδητοποιήσει πώς θα έπραττε η ίδια σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία της 26χρονης Rosa Sauer, η οποία, καθώς ο σύζυγός της αγωνίζεται στις πρώτες γραμμές του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, κάνει τη μοιραία απόφαση να αφήσει το Βερολίνο και να ζήσει με τους πεθερούς της στην επαρχία. Αλλά ένα πρωί, οι SS έρχονται να της πουν ότι έχει επιλεγεί ως μία από τις δοκιμάστριες του Χίτλερ: τρεις φορές την ημέρα, μαζί με εννέα άλλες γυναίκες πηγαίνουν στο μυστικό του αρχηγείο, για να φάνε τα γεύματά του πριν από αυτόν. Σταδιακά, οι δοκιμάστριες αρχίζουν να χωρίζονται στις Φανατικές, εκείνες που είναι πιστές στον Χίτλερ και στις γυναίκες όπως η Rosa, οι οποίες επιμένουν ότι δεν είναι Ναζί, ακόμα κι αν διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για τον Χίτλερ.

At the Wolf’s table
Πηγή: www.amazon.com

Το «At the Wolf’s Table» έχει χαρακτηρισθεί ως ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που μένει στη μνήμη σου για καιρό. Έχει βρεθεί στην λίστα των best sellers σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ είναι το πρώτο βιβλίο της Ποστορίνο που μεταφράζεται στα αγγλικά. Η ίδια η συγγραφέας αποδίδει την όλη επιτυχία στο γεγονός ότι αφηγείται την ιστορία ενός «κανονικού» ατόμου. «Ήθελα να πω την ιστορία μιας συνηθισμένης γυναίκας. Δεν περιμένεις από όλους να είναι ήρωες», τονίζει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης  «Αυτοί που επέζησαν» γεμάτοι ενοχές, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Μπορείτε να βρείτε το “At the Wolf’s Table” εδώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν