Δανάη Ιμπραχήμ: “Καμία ιστορία δεν είναι τίποτα”

Η Δανάη Ιμπραχήμ γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα, όπου και κατοικεί. Είναι τέκνο ελληνικής και αραβικής καταγωγής και απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Καταπιάστηκε με τη συγγραφή σε νεαρή ηλικία, αποζητώντας μία απόδραση από την καθημερινότητα. Τα δυο μέρη της τριλογίας της Ο Θησαυρός της Δαμασκού: Το παιχνίδι των θεών & Το όνειρο της ερήμου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πηγή. Το καλοκαίρι του 2019 ξεκίνησε να αρθρογραφεί στο διαδικτυακό περιοδικό φαντασίας willowisps.gr.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Συκάκη Όλγα

Δανάη, πείτε μας λίγα για τον εαυτό σας. Με τι ασχολείστε;

Αυτή την περίοδο κάνω μεταπτυχιακό πάνω στην οθωμανική ιστορία. Πέραν από τη συγγραφή, αρθρογραφώ και σε ένα από τα πιο γνωστά σάιτ για το ελληνικό φάντασυ, το Will o’ wisps και τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι συστηματικά με το YouTube. Με λίγα λόγια, η ζωή μου περιορίζεται στα βιβλία και το μαγευτικό κόσμο της φαντασίας.

 Πότε ξεκινήσατε τη συγγραφή και τι σας ώθησε να το κάνετε;

Ξεκίνησα από νωρίς, λίγο πριν την εφηβεία. Η ώθηση ήρθε από ένα δάσκαλο μου στο δημοτικό που μας έβαζε να γράφουμε μικρές ιστορίες στα πλαίσια της έκθεσης. Έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό στις δικές μου και με παρότρυνε να ασχοληθώ με τη συγγραφή. Επιπλέον, το μυαλό μου πάντα ξέφευγε από την πραγματικότητα για να αποδράσω. Έπλαθα φανταστικά σενάρια είτε πιο ρεαλιστικά, είτε άκρως εξωπραγματικό και σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τα βιβλία, είπα πως η συγγραφή ίσως ήταν πιο φθηνή από την ψυχοθεραπεία. Θέλω να πιστεύω πως έκανα τη σωστή επιλογή.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Τα φανταστικά παιδικά βιβλία του Philip Kerr
Ad 14

Κυκλοφορούν δύο βιβλία σας από τις εκδόσεις Πηγή, «ο Θησαυρός της Δαμασκού». Τι πραγματεύονται;

Ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση για ένα συγγραφέα. Θα βάλω όμως τα δυνατά μου.

Ο Θησαυρός της Δαμασκού είναι μία ιστορία μαγείας, περιπέτειας και κυρίως σεβασμού προς το διαφορετικό. Ένας στρατιώτης και ο ξάδερφος του ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη στη Δαμασκό για να βρουν ένα θησαυρό. Στην αποστολή τους έχουν ως βοηθό την κόρη του χαλίφη, τη σουλτάνα Ααζίν, η οποία διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις. Μαζί αντιμετωπίζουν εχθρούς αλλά και την ημιμάθεια του μεσαίωνα που ωθεί τους ανθρώπους να μάχονται μεταξύ τους, αντί να συμμαχούν έναντι στον κοινό εχθρό που είναι κάθε πλάσμα των σκιών.

 

Πώς σας ήρθε η έμπνευση για να γράψετε για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο;

Έχοντας διαβάσει κάποια παραμύθια από τις Χίλιες και μία νύχτες και αρχίζοντας να μελετάω καλύτερα την αραβική μου καταγωγή, αποφάσισα να γράψω ένα οριεντάλ παραμύθι. Ήθελα να είναι όπως στη Χίλιες και μία νύχτες, όπου υπάρχει και μαγεία αλλά και η πραγματικότητα. Ένας συνδυασμός των πάντων. Ο μεσαίωνας ήταν μία καλή εποχή, εκεί όπου καθετί φάνταζε υπερφυσικό. Ήθελα επίσης να έρχονται σε επαφή δύο διαφορετικοί πολιτισμοί, ώστε στην πορεία της ιστορίας να μαθαίνει ο ένας κόσμος τον άλλον και έτσι, να περάσω το μήνυμα της ισότητας. Αυτή η περίοδος φάνηκε η καταλληλότερη, μιας που υπήρχε ο αραβικός κίνδυνος στα βυζαντινά σύνορα και γιατί η Δαμασκός ήταν πρωτεύουσα του χαλιφάτου.

Ταυτίζεστε με κάποιον από τους χαρακτήρες των βιβλίων σας με τον εαυτό σας; Και αν ναι, με ποιον και γιατί;

Σχεδόν όλοι μου οι χαρακτήρες έχουν από ένα κομμάτι μου, αλλά το alter ego μου θα έλεγα πως είναι ο Σπανός, το τρίτο μέλος της παρέας των πρωταγωνιστών. Σε κάθε στιγμή κάνει ένα καυστικό σχόλιο και είναι ο δικός μου τρόπος να αντιμετωπίζω τις δικές μου δυσκολίες. Πολλοί γνωστοί μου μάλιστα, κάθε φορά που διαβάζουν ατάκα του μου στέλνουν “Αυτό θα μπορούσες να το έχεις πει εσύ”.

Διαβάστε επίσης  Steven King, ο βασιλιάς της λογοτεχνίας
Advertising

Θα υπάρξει και τρίτο βιβλίο; Και αν ναι θα είναι το τελευταίο;

Ναι, θα υπάρξει και τρίτο βιβλίο και με αυτό θα ολοκληρωθεί η σειρά. Θα υπάρξουν όμως στο μέλλον και βιβλία που θα επιστρέφουν στο σύμπαν του Θησαυρού, αλλά δε θα χρειάζεται να έχει διαβάσει κανείς την τριλογία για να τα πιάσει στα χέρια του.

Τι είδους βιβλία διαβάζετε και ποιο είναι το αγαπημένο σας είδος;

Προσπαθώ να διαβάζω λίγο από όλα, γιατί η ποικιλία ομορφαίνει τη ζωή. Το αγαπημένο μου βέβαια κι αυτό που κυριαρχεί στη βιβλιοθήκη μου είναι η φαντασία.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι συγγραφείς και ποιο το αγαπημένος σας βιβλίο;

Αγαπώ και θαυμάζω πολλούς συγγραφείς, είτε σύγχρονους, όπως τη Hafsah Faizal και τη Leigh Bardugo, ή κλασικούς, όπως το Χαλίλ Γκιμπράν. Τα αγαπημένα μου βιβλία έρχονται από το ίδιο σύμπαν, το Grishaverse, ένας κόσμος που έχει γίνει το σπίτι μου, γιατί κάθε άνθρωπος, με όλα του τα χαρακτηριστικά έχει θέσει εκεί μέσα και αξίζει να αγαπηθεί.

 

 

 Ήταν δύσκολη η διαδικασία της έκδοσης των βιβλίων σας; Περιγράψτε μας τη διαδικασία.

Εκείνη την περίοδο φάνταζε ίσως η πιο δύσκολη στιγμή, αλλά στην πραγματικότητα το πιο δύσκολο ήταν η προώθηση μίας πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέας. Ο εκδοτικός ήταν ειλικρινής και ξεκάθαρος από την αρχή μαζί μου, πράγμα που εκτίμησα. Γενικά σαν διαδικασία ήταν η αναμενόμενη. Το έργο πέρασε από αξιολόγηση, έπειτα, επιμέλεια, δημιουργία εξωφύλλου και μετά το έπιασα στα χέρια μου. Ήταν μία διαδικασία μηνών, που όμως δεν ήταν το τέλος, αλλά η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Είναι αρκετά συναρπαστικό και παρά τις δυσκολίες δε με κουράζει και συνεχίζω να το κάνω με χαρά.

Διαβάστε επίσης  Οι νικητές των 2 αντίτυπων του βιβλίου «Άλογη Λογική» του Παναγιώτη Πετρίδη από τις εκδόσεις Άνω Τελεία
Advertising

 

 Τι μέλλει γενέσθαι συγγραφικά για εσάς; Ποιοι είναι οι συγγραφικοί σας στόχοι;

Υπάρχουν πολλές ιστορίες που τριγυρίζουν στο μυαλό μου, αλλά ακόμα δεν ξέρω ποια θα είναι η επόμενη. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως παραμένω στο είδος της φαντασίας και σίγουρα θα πειραματιστώ με τις υποκατηγορίες.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους συγγραφείς;

Ίσως την πιο κλισέ: να μην τα παρατάτε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο στην αρχή και θα φτάσετε στο σημείο να πιστέψετε ότι παλεύετε για το τίποτα. Όμως καμία ιστορία δεν είναι τίποτα γιατί έχει ένα κομμάτι της ψυχής σας. Να πιστεύετε σε αυτές, αλλά μη φτάσετε ποτέ στο σημείο να δείξετε ασέβεια στους συνοδοιπόρους συγγραφείς. Από τη στιγμή που θα δείτε τη λογοτεχνία ως χώρο ανταγωνισμού, έχετε χάσει το στόχο σας.

Πού μπορούμε να σας βρούμε;

Μπορείτε να με βρείτε στο Instagram (Δανάη Ιμπραχήμ: @danai.ibrahim), στο TikTok (@danaiibrahim), στο YouTube (Danai Ibrahim) και φυσικά μπορείτε να βρείτε την επίσημη σελίδα του Θησαυρού στο Facebook ( https://www.facebook.com/thisauros.damaskou)

Advertising

Ευχαριστώ την κα Ιμπραχήμ Δανάη για την διάθεση των φωτογραφιών της.

Είμαι καθηγήτρια μουσικής. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω. Λατρεύω τα ταξίδια. Κοιτώνας στο Hogwarts: Gryffindor. Αγαπημένο χρώμα: Οποιαδήποτε απόχρωση του μωβ.
Τυχερό νούμερο: 8.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Θηλασμός και γνωστική και κινητική ανάπτυξη

Tο παρόν άρθρο Συμβάλλει ο θηλασμός στη γνωστική και κινητική

Creepy Χριστούγεννα για τους λάτρεις του horror

Όταν σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα, το μυαλό μας γεμίζει με εικόνες