ΛΕΑ
[πηγή: LEA-festival.com]
Το Ελληνο-Ιβηροαμερικάνικο Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις) είναι μία πολιτιστική γιορτή που έχει στόχο την επαφή του ελληνικού κοινού με την κουλτούρα της Ιβηρικής και Λατινικής Αμερικής.

Συγγραφείς από λατινοαμερικανικές χώρες, την Ισπανία και την Πορτογαλία επισκέπτονται την Ελλάδα στο πλαίσιο του φεστιβάλ προάγοντας τη λογοτεχνία της χώρας τους μέσα από τα έργα τους.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2024 θα διεξαχθεί στη χώρα μας από 17 έως 28 Ιουνίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση του προγράμματος.

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2024
[πηγή: LEA-festival.com]
Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ ΛΕΑ

Advertisements
Ad 14

Με κεντρικό πυλώνα τη λογοτεχνία στο πλαίσιο του φεστιβάλ, μα και κατά τη διάρκεια του έτους, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εικαστικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, αφιερώματα, συζητήσεις, επαφή με τη γαστρονομική παράδοση των χωρών αυτών.

Η διοργάνωση δημιουργήθηκε το 2008, έχει ετήσια βάση και μετράει 16 χρόνια δράσης. Έχοντας ως κέντρο την Αθήνα, το Φεστιβάλ οργανώνει εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ναύπλιο, Λευκάδα, Σκύρος, Χαλκίδα.

Μέσω των δραστηριοτήτων που προσφέρονται στο κοινό, δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε επαφή με το σύνολο του πολιτιστικού πλούτου των ισπανόφωνων χωρών που συμμετέχουν.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι και η μελλοντική προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο Ιβηρο-αμερικάνικο κοινό και στη διαπολιτισμική ανταλλαγή ιδεών.

Το βιβλιόφιλο κοινό έχει την ευκαιρία να συναντήσει αγαπημένους συγγραφείς στις παρουσιάσεις των έργων τους και φυσικά να αποκτήσει υπογεγραμμένο αντίτυπο του βιβλίου τους.

Διαβάστε επίσης  Σεξουαλικός εκβιασμός ανηλίκων μεσώ διαδικτύου: Το πρόβλημα και η πρόληψη
Ραμίρες
Ο Σέρχιο Ραμίρες στην παρουσίαση του βιβλίου του “Ο Τονγκολέλε δεν ήξερε να χορεύει” (Ίκαρος, 2023) φωτ.Αγγελική Σπηλιοπούλου

Ενδεικτικά αναφέρουμε συγγραφείς που συμμετείχαν στον θεσμό τα προηγούμενα έτη: Λεονάρδο Παδούρα, Μανουέλ Βίλας, Άνα Μερίνο, Λέιρε Μπιλμπάο, Κριστίνα Φουέντες, Χουάν Βιγιόρο, Πιλάρ Κιντάνα, Ελένα Μεδέλ, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Άνα Μαρία Σούα, Χοσέ Κάρλος Σομόθα, Σέρχιο Ραμίρες, Σαντιάγο Γκαμπόα, Γκαμπριέλα Καμπεσόν Κάμαρα, κ.ά.

Παδούρα
Ο Λεονάρδο Παδούρα στην παρουσίαση του βιβλίου του “Έντιμοι άνθρωποι” (Καστανιώτης, 2023), φωτ. Αγγελική Σπηλιοπούλου

Φέτος, για πρώτη φορά, διοργανώνεται στην Αθήνα  Διεθνής Έκθεση Γελοιογραφίας. Θα πραγματοποιηθεί από τις 17 Ιουνίου έως 17 Ιουλίου 2024 στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Θερβάντες Αθηνών.

Επίσης, έχει δημιουργηθεί Λέσχη ανάγνωσης ώστε οι συμμετέχοντες να  ανακαλύψουν τα βιβλία των συγγραφέων που θα παραβρεθούν στο 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΛΕΑ περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:

Λογοτεχνία
Συζητάμε με συγγραφείς και παρουσιάζουμε τα έργα τους. Μοιραζόμαστε εμπειρίες σε εργαστήρια μετάφρασης , δημιουργικής γραφής και ποιητικές βραδιές.
Παιδικό πρόγραμμα
Zούμε τη μαγεία των παραμυθιών σε εργαστήρια και θεατρικά αναλόγια και στη συνέχεια, ζωντανεύουμε τους ήρωες που γνωρίσαμε μέσα από την αφήγηση με τις ζωγραφιές μας και τα γραπτά μας.
Kινηματογράφος
Γίνεται εμβάθυνση στο έργο συγγραφέων μέσα από ντοκιμαντέρ σχετικά με την ζωή και το έργο τους. Η έβδομη τέχνη επικοινωνεί με τη λογοτεχνία και με την καλλιτεχνική έκφραση.
Θέατρο
Μπορούμε να παρακολουθήσουμε παραστάσεις κουκλοθεάτρου, αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικά αναλόγια που παρουσιάζουν θεατρικές ομάδες από την Ελλάδα, την Ιβηρική και τη Λατινική Αμερική.
Μουσική
Υποστηρίζονται οι ταλαντούχοι μουσικοί από την Ιβηρική και την Λατινική Αμερική που ζουν στην Ελλάδα και παρουσιάζεται ένα ποιοτικό πρόγραμμα με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.
Eικονογράφηση και γραφιστική
Στο Φεστιβάλ ΛΕΑ, η εικονογράφηση και η γραφιστική απεικόνιση μεταδίδουν πάντα ένα μήνυμα ανθρωπισμού, ισότητας των φύλων και οικολογίας.

Πληροφορίες μπορείται να βρείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ ΛΕΑ εδώ καθώς και στα μέσα δικτύωσής του.

Αν και σπούδασα Διοίκηση επιχειρήσεων, η μεγάλη μου αγάπη ήταν και παραμένει η λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια γράφω για τα αναγνώσματά μου στο blog booksiluv2red.blogspot.com.
Θα τα λέμε όμως κι εδώ για βιβλία που ξεχώρισα!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της