Πηγή: paron.gr
Το μυθιστόρημα «Η σιωπηλή ασθενής» του συγγραφέα Άλεξ Μιχαηλίδη κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εντός του 2019, το βιβλίο κατάφερε να αναδειχθεί πρώτο στην κατηγορία Mystery and Thriller στο goodreads choice awards 2019. Οι διακρίσεις του βιβλίου ωστόσο δε σταματούν εδώ, καθώς λίγο καιρό μετά θα βρεθεί στο νούμερο ένα της λίστας των New York Times και θα καταφέρει μάλιστα να παραμείνει στο Top 10 της λίστας για 15 ολόκληρες εβδομάδες, προσκαλώντας έτσι όλο και περισσότερους αναγνώστες να το διαβάσουν.
Πρόκειται για ένα έντονο και βαθύ ψυχολογικό βιβλίο μυστηρίου-θρίλερ , όπου ο κάθε χαρακτήρας είναι πλασμένος με προσοχή και αρτιότητα ώστε να εξυπηρετεί στο έπακρο τον σκοπό του στην πλοκή του έργου. Ο καθένας τους προσθέτει την προσωπική του πινελιά στην εξέλιξη του μυθιστορήματος και στην αριστοτεχνική, βήμα-βήμα επίλυση του μυστηρίου. Τα μυστικά που κρύβουν οι ήρωες παραμένουν καλά κρυμμένα για πολύ καιρό. Τίποτα, όμως, δε μπορεί να μείνει κρυφό για πάντα.
Βρισκόμαστε στο Λονδίνο του τελευταίου αιώνα και διανύουμε στο μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης την περίοδο του χειμώνα, με χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις, γεγονός που κάνει το κλίμα της περιγραφής ακόμα πιο σκοτεινό και ατμοσφαιρικό. Σε αυτό, αδιαμφισβήτητα συνεισφέρει και η μεγάλης έκτασης αλληλεπίδραση των ηρώων εντός της ψυχιατρικής κλινικής του Γκρόουβ, καθώς και η λεπτομερής και παραστατική περιγραφή των χώρων και των προσώπων που βρίσκονται εκεί.
Από τον συγγραφέα δε διαφεύγει και η αναφορά του σε ελληνικούς μύθους, όπως αυτός της Άλκηστης, που είναι η ηρωίδα μιας αρχαίας θλιβερής ερωτικής ιστορίας. Η Άλκηστης αποφασίζει να πεθάνει για χάρη του άντρα της, του Άδμητου, προκειμένου να του χαρίσει τη δυνατότητα να παραμείνει στη ζωή, όταν κανένας άλλος δε δέχεται να το κάνει για χάρη του. Πρόκειται για μια έντονη πράξη αυτοθυσίας και εκδήλωσης της αληθινής και ουσιαστικής αγάπης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πρωταγωνίστρια του βιβλίου «Η σιωπηλή ασθενής» είναι η Αλίσια Μπέρενσον, μια χαρισματική και ταλαντούχα καλλιτέχνιδα που ασχολείται επαγγελματικά με τη ζωγραφική. Οι πίνακες που συνηθίζει να ζωγραφίζει, δεν αναδεικνύουν απλώς το ταλέντο της, αλλά έχουν και την ικανότητα να προσελκύουν την προσοχή των ανθρώπων, αιχμαλωτίζοντας το βλέμμα τους πάνω σε αυτούς για αρκετή ώρα.
Η Αλίσια ήταν παντρεμένη με έναν πολύ γνωστό και εξίσου με αυτή ταλαντούχο φωτογράφο. Η ζωή τους θα μπορούσε να περιγραφεί από κάποιον αξιοζήλευτη, καθώς ήταν και οι δυο τους πετυχημένοι και κατοικούσαν σε ένα πανέμορφο σπίτι σε μία από τις καλύτερες περιοχές του Λονδίνου. Όλα αυτά όμως θα αμφισβητηθούν μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή βραδιά του Αυγούστου, τότε που η Αλίσια αποφασίζει να δώσει τέλος στη φαινομενικά ήρεμη ζωή τους και να δολοφονήσει τον σύζυγό της, τον Γκάμπριελ, πυροβολώντας τον πέντε φορές.
Έκτοτε, τα πάντα αλλάζουν και η Αλίσια μετά το τραγικό συμβάν, αποφασίζει να βυθιστεί στη σιωπή και να μη μιλήσει σε κανέναν για ό,τι συνέβη. Αναπόφευκτα τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν πάνω της και πολλοί θα προσπαθήσουν να της κλέψουν έστω και μερικές λέξεις, προκειμένου να καταλάβουν τι είχε συμβεί εκείνο το βράδυ. Κάτι τέτοιο όμως μοιάζει απίθανο, καθώς όσο περνούν οι βδομάδες, οι μήνες και τα χρόνια, η Αλίσια κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό της και στην απόλυτη σιωπή.
Τα δεδομένα θα κληθεί να αλλάξει ένας ψυχοθεραπευτής, Ο Θίο Φέιμπερ, που αρπάζει την ευκαιρία να πλησιάσει την Αλίσια κατευθείαν μόλις του δίνεται και είναι βέβαιος πως θα επιτύχει τον σκοπό για τον οποίον πηγαίνει στην ψυχιατρική κλινική που βρίσκεται πλέον η Αλίσια Μπέρενσον.
Ωστόσο μέσα στο βιβλίο ,μας παρουσιάζεται και μία δεύτερη οπτική των πραγμάτων, αυτή μέσα από το ημερολόγιο που καταγράφει η Αλίσια. Αρχίζει την καταγραφή των γεγονότων περίπου ένα μήνα πριν από το τραγικό συμβάν της δολοφονίας του άντρα της και συνεχίζει την καταγραφή περιστατικών ακόμα και κατά την παραμονή της στην ψυχιατρική κλινική. Αδιαμφισβήτητα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ημερολόγιο αποτελεί το κλειδί στην επίλυση του γρίφου της δολοφονίας και γενικότερα ολόκληρης της ιστορίας. Το κύριο ζήτημα είναι αν και πότε θα βρεθεί στα κατάλληλα χέρια.
Πηγή: psychoanalytic-therapy.gr
Λίγα λόγια για τον Άλεξ Μιχαηλίδη
Ο συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Αγγλική Λογοτεχνία από το Trinity College του Cambridge University, καθώς και στη σεναριογραφία από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες. Σήμερα κατοικεί στο Λονδίνο.
Η Σιωπηλή Ασθενής ήταν το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε και κατάφερε να σπάσει κάθε ρεκόρ με πωλήσεις σε 50 χώρες του κόσμου. Το 2021 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Οι Κόρες». Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το τρίτο του βιβλίο με τίτλο «Το Μένος».
Σε συνέντευξη που έχει δώσει στον Διονύση Μαρίνο για λογαριασμό του «Bookpress.gr» κατά την άφιξη του στην Αθήνα, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το μυθιστόρημά του «Η Σιωπηλή Ασθενής» ήθελε εξ αρχής να το γράψει μόνο για τον ευατό του και γι’ αυτό του πήρε περίπου πέντε χρόνια για να το ολοκληρώσει. Μετά την ολοκλήρωσή του, αποφάσισε να το στείλει σε έναν ατζέντη και τελικά το βιβλίο του εκδόθηκε. Μέσα σε λίγο καιρό το βιβλίο του άρχισε να φτάνει στην κορυφή, κάτι το οποίο τον ξάφνιασε απόλυτα και του πήρε αρκετό διάστημα μέχρι να καταφέρει να το αποδεχτεί.
Θεωρεί ως απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας σε κάθε τομέα, την ενασχόληση με κάτι που πραγματικά αγαπάει κάποιος. Νιώθει τυχερός, καθώς στη δική του περίπτωση μπορεί να κάνει αυτό που αγαπάει χωρίς το καθημερινό εργασιακό άγχος, αφού κερδίζει χρήματα από την αναγνώριση των βιβλίων του. Δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του εκτός της λογοτεχνίας και κάτι το οποίο κάνει απαραιτήτως πριν πάει διακοπές είναι να διαλέξει με μεγάλη προσοχή τα βιβλία που θα τον συντροφέψουν εκεί που θα πάει.
Ήδη σχεδιάζει το επόμενο βιβλίο του, το οποίο θα διαδραματίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Κύπρο και θα έχει αρκετά στοιχεία από την παιδική του ηλικία.
Πηγή: bookpress.gr