Η Τετραλογία της Σελήνης: Το εναλλακτικό παραμύθι

Η τετραλογία της Σελήνης
Πηγή: pinterest.com

Η τετραλογία της Σελήνης είναι το νέο εκδοτικό φαινόμενο της συγγραφέως Marissa Meyer, που τώρα κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Πατάκη. Αλλά ποια είναι η τετραλογία της Σελήνης;

Όλοι γνωρίζουμε το παραμύθι της Σταχτοπούτας. Το κορίτσι που κοιμόταν κοντά στο τζάκι και κάθε μέρα που ξυπνούσε είχε στάχτες στο πρόσωπό της. Η κακιά μητριά δεν την άφησε να πάει στον χορό του πρίγκιπα, αλλά την βοήθησε να πάει η καλή νεράιδα νονά της, μετατρέποντας τις κολοκύθες σε άμαξα και τα ποντικάκια σε άλογα. Πάει στον χορό, την ερωτεύεται ο πρίγκιπας, χάνει το παπούτσι της, μπλα, μπλα.

Και αν σας πω ότι υπάρχει μια άλλη Σταχτοπούτα; Που δεν ήταν απλός άνθρωπος αλλά σάιμποργκ; Αυτή η φουτουριστική ιδέα παρουσιάζεται στα βιβλία της Marissa Meyer, «Η τετραλογία της Σελήνης». Πριν σας ταξιδέψω στον φανταστικό της κόσμο, ας εξηγήσουμε κάποιες έννοιες για τους λιγότερο…φανατικούς της επιστημονικής φαντασίας.

Το σάιμποργκ είναι ένας αυτοματοποιημένος τεχνητός οργανισμός ο οποίος ενισχύει τις δυνατότητές του χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα. Στην ουσία είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει φυσικές δυνατότητες πέρα από τους περιορισμούς που έχουμε στο ανθρώπινο σώμα. Τέλειο;

Τα βιβλία αυτά είναι εναλλακτικές ιστορίες από διάφορα παραμύθια. Η συγγραφέας δηλαδή βασίστηκε στα τέσσερα γνωστά παραμύθια. Το πρώτο είναι η Σίντερ, που βασίστηκε στο παραμύθι της Σταχτοπούτας. Το δεύτερο είναι η Σκάρλετ που βασίστηκε στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας. Το τρίτο είναι η Κρες που βασίστηκε στο παραμύθι της Ραπουνζέλ. Το τελευταίο είναι η Γούιντερ και βασίστηκε στην Χιονάτη. Υπάρχει και μια νουβέλα που βασίστηκε στην κακιά μητριά της Χιονάτης αλλά δεν είμαι σίγουρη αν έχει μεταφραστεί. Όλα τα βιβλία ανήκουν στην κατηγορία companion novels. Δηλαδή συναντάμε τους χαρακτήρες του κάθε βιβλίου στο επόμενο.

Διαβάστε επίσης  BookBrewed Φεβρουαρίου "Hearts and other things breakable"

Σίντερ

Η τετραλογία της Σελήνης
Πηγή: patakis.gr

Η Σίντερ είναι μηχανικός και σάιμποργκ. Είναι πολίτης ΄β κατηγορίας με μυστηριώδες παρελθόν. Ζει με την κακιά μητριά της και τις δύο αδερφές της. Ασχολείται συνεχώς με τις δουλειές που της βάζει η μητριά της. Στον ελεύθερο χρόνο, όσο διαθέτει, βρίσκεται στο εργαστήριο της παρέα με την Άικο, το ανδροειδές της. (Είδος μικρού ρομπότ). Όταν μια μέρα μπαίνει στο εργαστήριό της ο πρίγκιπας Κάι, για να του επιδορθώσει το αγαπημένο του ανδροειδές, και οι δύο νοιώθουν την έλξη. Όμως το μοναδικό που επιθυμεί διακαώς είναι η ελευθερία της.

Η τετραλογία της Σελήνης
Πηγή: pinterest.com 

Πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο καθήκον, στον έρωτα και στην ελευθερία της όσο μαίνεται ένας γαλαξιακός αγώνας μεταξύ των γήινων και των Σεληνιακών. Για να μην σας κάνω πολλά σπόιλερ, θα σας πω για την Σκάρλετ, το δεύτερο βιβλίο της σειράς.

Σκάρλετ

Σκάρλετ
Πηγή: patakis.gr

Η Σκάρλετ Μπενουά είναι η πρωταγωνίστρια του δεύτερου βιβλίου. Όταν απαγάγουν τη γιαγιά της (μην επιμένετε δεν θα σας πω ποιος την απήγαγε, σπόιλερ, θυμάστε?) το μόνο που θέλει είναι να την βρει. Στον δρόμο της μπαίνει ο Γούλφ (ο κακός λύκος, αλλά είναι όντως κακός?), ο οποίος θέλει να την βοηθήσει να την βρει. Καθώς προσπαθούν να βρουν τη γιαγιά της Σκάρλετ, συναντούν την Σίντερ και όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να σταματήσουν την κακιά βασίλισσα Λεβάνα.

Σκάρλετ
Πηγή: pinterest.com

Φυσικά και δεν θα τα καταφέρουν να τη σταματήσουν σε αυτό το βιβλίο, καθώς όπως είπαμε τα βιβλία είναι τέσσερα.  Στο προσκήνιο μπαίνει η Κρες.

Κρες

Κρες
Πηγή: patakis.gr

Η Κρες παρότι κλεισμένη μέσα σε έναν δορυφόρο κάπου στο διάστημα, είναι ειδήμων χάκερ. Προορίζεται να σώσει τον κόσμο, αλλά δεν το ξέρει. Την έχει κλεισμένη σε ένα δωμάτιο η βασίλισσα Λεβάνα για να εντοπίσει την Σίντερ όμως δεν θα τα καταφέρει. Όταν ενώνονται τα μονοπάτια των τριών κοριτσιών η αναζήτηση του ευτυχισμένου τέλους δεν φαίνεται τόσο εφικτή.

Διαβάστε επίσης  Οι Εκδόσεις Ψυχογιός υποδέχονται σημαντικούς συγγραφείς
Κρες
Πηγή: pinterest.com

Το ευτυχισμένο τέλος έρχεται με το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της Γούιντερ. Και πριν προλάβετε να μου πείτε ότι σας κάνω σπόιλερ, δεν σας κάνω. Κάθε παραμύθι έχει ευτυχισμένο τέλος. Γιατί όχι και εδώ?

Γουίντερ

Γουίντερ
Πηγή: patakis.gr

Η πριγκίπισσα Γούιντερ είναι η προσωποποίηση της ομορφιάς. Παρόλες τις ουλές που έχει στο πρόσωπο της είναι πανέμορφη. Και επίσης θετή κόρη της Βασίλισσας Λεβάνα. Όταν ερωτεύεται έναν φύλακα του παλατιού φοβάται ότι η θετή μητέρα της θα της μπει εμπόδιο. Μαζί με την Σίντερ, τη Σκάρλετ και την Κρές θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κακιά Βασίλισσα μια για πάντα.

Γουίντερ
Πηγή: pinterest.com

Επίλογος

Προσέξατε φαντάζομαι τη φωτογραφία της Γούιντερ. Παρότι αντιπροσωπεύει το παραμύθι της Χιονάτης, είναι ελαφρώς μαύρη. Η Σκάρλετ οπλοφορεί (με άδεια κατοχής φυσικά). Η Κρες είναι χάκερ. Η Σίντερ είναι σάιμποργκ.

Τετραλογία της Σελήνης
Πηγή: pinterest.com

Δεν είναι οι κλασικές απροστάτευτες πριγκίπισσες που χρειάζονται τον πρίγκιπα να τις σώσει. Είναι νέες γυναίκες, δυναμικές, που παίρνουν την ζωή στα χέρια τους και δεν φοβούνται να παλέψουν για τα ιδανικά τους. Αυτές τις κοπέλες θα πρέπει να έχουν σαν πρότυπα τα παιδιά. Αυτές τις κοπέλες θα ήθελα να έχω ως πρότυπο ως παιδί…Ίσως να είχα και ένα ανδροειδές ρομποτάκι…

Είμαι καθηγήτρια μουσικής. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω. Λατρεύω τα ταξίδια. Κοιτώνας στο Hogwarts: Gryffindor. Αγαπημένο χρώμα: Οποιαδήποτε απόχρωση του μωβ.
Τυχερό νούμερο: 8.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από