Margaret Atwood: Η ιστορία της Θεραπαινίδας συνεχίζεται

Margaret Atwood
Πηγή εικόνας: left.gr

Η ιστορία της δυστοπικής Γαλαάδ συνεχίζεται μέσα από τις Διαθήκες, όπου η Margaret Atwood ορίζει το τέλος της ανισότητας και του αυταρχισμού μέσα από την αντίσταση.

Μέσα από εσωτερική αφήγηση πολλαπλής εστίασης, η Margaret Atwood φωτίζει πτυχές του χρονογραφήματος της Γαλαάδ που αποδεικνύουν πως η καταπίεση φυτεύει το σπόρο της εξέγερσης. Οι ρόλοι του καλού και του κακού πλέον εξαλείφονται και οι μάσκες πέφτουν. Η κρίση που έφερε την Αμερική στο τέλος της επανέρχεται στα σπλάχνα της Γαλαάδ, όπου ακόμα και οι πιο πιστοί της λειτουργοί στρέφονται στην επανάσταση.

Αυτή τη φορά ο αναγνώστης οδηγείται έξω από τα σύνορα της νοσηρής, ολιγαρχικής θεοκρατίας. Η αναπόφευκτη συνειδητοποίηση της βίας γίνεται με την προβολή της “έξω” πραγματικότητας. Της κανονικότητας. Ο Καναδάς στέκει αρωγός αλλά και πόλος έλξης. Τα ποσοστά μετανάστευσης είναι υψηλά για τη Γαλαάδ, της οποίας το προσωπεία απεικονίζει τη Γη της επαγγελίας. Το σύνορο υπερβαίνει τη γεωγραφία και γίνεται πολιτική και πολιτισμός. Γίνεται ζώνη αντίστασης.

Δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, παλεύουν για την πτώση της Γαλαάδ, την ώρα που έπρεπε να παλέψουν για τη δική τους ολοκλήρωση. Δε τους δόθηκε ποτέ ο χρόνος. Όταν υπάρχει πόλεμος η εφηβεία μπορεί να περιμένει, ή και να μην έρθει ποτέ. Δύο πλευρές που υπερβαίνουν όσα εντυπώθηκαν μέσα τους και αποφασίζουν να γνωρίσουν αυτό που τις τρόμαζε περισσότερο. Γιατί μόνο αν δεις το “άλλο” μπορείς να γνωρίσεις και να βελτιώσεις τον εαυτό σου.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Βιβλίο και άνθρωπος: μια αμφίδρομη φιλική σχέση
Ad 14

Φυσικά, στόχος της Margaret Atwood είναι να κρούσει τον κώδωνα, καθώς ο συμβολισμός της Γαλαάδ δεν απέχει πολύ από την σημερινή δυστοπία, η οποία υπό το χρίσμα της ανοχής, μας οδηγεί όλο και πιο κοντά στο αναπόφευκτο.

Περίληψη του βιβλίου.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τα όσα περιγράφονται στην “Ιστορία της Θεραπαινίδας”, το θεοκρατικό καθεστώς της Δημοκρατίας της Γαλαάδ παραμένει ισχυρό, αλλά τα πρώτα σημάδια της παρακμής αρχίζουν να γίνονται φανερά. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι ζωές τριών ολότελα διαφορετικών γυναικών συναντιούνται, και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκρηκτικά.

Οι δύο ανήκουν στην πρώτη γενιά που ενηλικιώνεται μέσα στην τυραννία. Στις δικές τους μαρτυρίες προστίθεται μια τρίτη: της Θείας Λίντια, το περίπλοκο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον της οποίας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις και ανατροπές.
Καθώς η Άτγουντ μάς οδηγεί στα άδυτα του καθεστώτος της Γαλαάδ, καθεμιά από τις ηρωίδες της πρέπει να αποδεχτεί ποια είναι και να αποφασίσει ως πού είναι διατεθειμένη να φτάσει γι’ αυτό που πιστεύει…

Η αριστουργηματική συνέχεια της θρυλικής “Ιστορίας της Θεραπαινίδας”. Ένα έργο επίκαιρο, που προορίζεται να γίνει κλασικό.

 

Συγκινούμαι με ιστορίες της δίπλα πόρτας, αγωνιώ διαρκώς και για τα πάντα, κουβαλάω πάντα ένα τεράστιο γεμάτο σακίδιο γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα προκύψει μια νέα περιπέτεια. Κατά τα άλλα είμαι φοιτήτρια στη σχολή Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και λατρεύω να ακούω μουσική τα πρωινά που πηγαίνω πανεπιστήμιο με το λεωφορείο, Οι άνθρωποι έτσι μοιάζουν με πρωταγωνιστές video clip...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν