«Ο Θεραπευτής των ονείρων»: τέχνη, ελπίδες και όνειρα

Ο Θεραπευτής των ονείρων

Έχεις σκεφτεί ποτέ τη δύναμη που έχουν τα όνειρά σου; Κι αν τα όνειρα χαθούν, τι θα απογίνουν οι άνθρωποι; Αλήθεια, ποιος είναι υπεύθυνος για την πραγματοποίηση των ονείρων; Ένα όμορφο παραμύθι με τίτλο «Ο Θεραπευτής των ονείρων» σε συγγραφή της Στέλιας Σαρικά, κρύβει τα μυστικά για μια ζωή γεμάτη υπομονή, αγάπη και θέληση να ονειρεύεται κανείς. Από τις Εκδόσεις Φυλάτος (Fylatos Publishing) και με τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος, το βιβλίο αυτό, με τα ζωηρά χρώματα και τις ζωγραφιές, μας μιλά για την επιμονή των ανθρώπων να ονειρεύονται, για το δρόμο που θα πρέπει να διανύσει κανείς για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και όλα αυτά φέρνοντας τους μικρούς αναγνώστες σε μια πρώτη γνωριμία με την τέχνη και το πως αυτή  ερμηνεύεται.

 

Η ιστορία

Ο Θεραπευτής των ονείρων
Πηγή: fylatos.com

Σε μια μακρινή πολιτεία, εκεί που οι άνθρωποι ζούσαν ευτυχισμένοι, ένας ξένος κλέβει τα όνειρα και τις ελπίδες. Μα ένα μικρό αγόρι δεν έπαψε να ονειρεύεται ποτέ. Μοναδικό του όνειρο ήταν να επιστρέψει τα όνειρα πίσω στους ανθρώπους, ξεκινά λοιπόν ένα μεγάλο ταξίδι, περνά από διάφορα μέρη, γνωρίζει ένα σωρό ανθρώπους και μαζεύει όλα όσα χρειάζεται για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Είναι ένα ταξίδι μακρινό και μετά από μικρές και μεγάλες περιπέτειες, είναι πλέον έτοιμος να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής.
Μέσα από μια όμορφη ιστορία, ο Θεραπευτής των ονείρων κρύβει πολλά όμορφα μηνύματα, σημαντικές αξίες και όμορφες εικόνες, μοναδικές στα μάτια των παιδιών. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι το ενδιαφέρον που δείχνει το βιβλίο για την τέχνη και την ερμηνεία της από τα παιδιά. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, συνδυάζοντας το γραπτό λόγο με την τεχνολογία, που είναι τόσο γνώριμη πλέον στα παιδιά, το παραμύθι αυτό δίνει έναν όμορφο τρόπο προσέγγισης και αξιοποίησης της τέχνης μέσα από δραστηριότητες και εργασίες. Κατάλληλο τόσο για εκπαιδευτική χρήση, αλλά ταυτόχρονα για κάθε μεγάλο και μικρό που αγαπά την τέχνη και τα μηνύματα που μπορεί να μας μεταφέρει, ο Θεραπευτής των ονείρων, είναι εδώ για μια όμορφη διαδρομή με προορισμό τα όνειρα.

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε δύο αντίτυπα του βιβλίου Idiosyncrasy από την Anima Εκδοτική

 

Το παραμύθι σε μια διαφορετική προσέγγιση

Ο  Θεραπευτής των ονείρων δεν είναι απλώς ένα παραμύθι όπως όλα τα άλλα. Η μεγαλύτερη ιδέα της συγγραφέως, η οποία συνοδεύεται

Advertisements
Ad 14
Ο Θεραπευτής των ονείρων
(προσωπικό αρχείο)

από την όμορφη και γεμάτη χρώμα εικονογράφηση της Βασιλικής Σταυροπούλου, είναι η διεύρυνση της φαντασίας των παιδιών, τόσο από την όμορφη ιστορία, αλλά ακόμη περισσότερο από την ίδια την τέχνη. Η τέχνη γεννά συναισθήματα, ταυτίζεται με τον εσωτερικό μας κόσμο, βοηθά στην επικοινωνία όχι μόνο των επιθυμών μας, αλλά και των μεγαλύτερων προβληματισμών μας και τα παιδιά πρέπει να έρθουν σε επαφή με αυτές της τις ιδιότητες όσο πιο νωρίς γίνεται. Έτσι, μέσα από ένα παραμυθένιο σκηνικό, και καταγράφοντας  βήμα βήμα έναν οδηγό για την όλη διαδικασία, ο Θεραπευτής των ονείρων μας μαθαίνει πως να αξιοποιήσουμε την τέχνη, να την καταλάβουμε και να την αφομοιώσουμε στην προσωπικότητά μας.

Για μια ευχάριστη και ελπιδοφόρα νότα στην απίστευτη κοσμοθεωρία των μικρών αναγνωστών, για όλους όσους αναρωτήθηκαν ποτέ από πηγάζουν τα όνειρά τους, αλλά και για όσους ψάχνουν τα όνειρα που έχουν φύγει μακριά, ο Θεραπευτής των ονείρων ζωντάνεψε για να τους συντροφεύει με μόνα του εφόδια «…μια καφέ βαλίτσα, ένα κόκκινο πανί και ένα κλουβί για να φυλάξει εκεί το όνειρό του», γνωρίζοντας πως μια προκαθορισμένη ζωή μπορεί να αποβεί μοιραία για έναν κόσμο που ξεχειλίζει από ονειροπόλους ανθρώπους.

Μέσα σε έναν κόσμο με τόσο θόρυβο, είναι κάπως παρήγορο να κλειδώνεις τις σκέψεις σου με λέξεις. Αυτός είναι και ο λόγος που τόλμησα την αρθρογραφία, γιατί μπορεί κάποιος να θέλει να ακούσει τις δικές μου σκέψεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

μπλε ροζ

Γιατί μπλε για τα αγόρια και ροζ για τα κορίτσια;

Ένα διακριτό έμφυλο στερεότυπο που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως,

 Πηνελόπη Αλεξίου: Στα χνάρια της ποιητικής συλλογής “Πένθιμη Γη”

Η Πηνελόπη Αλεξίου, κοινωνική ανθρωπολόγος και ποιήτρια, συστήνεται στο λογοτεχνικό