Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου

Ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε μερικές απο τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου.

Απολαύστε:


Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας ιδρύθηκε το 1368 και η επέκταση της οφείλεται στον  Λουδοβίκο ΙΔ΄. Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Γαλλίας  το Παρίσι  και σημερινός πρόεδρος της είναι ο Μπρυνό Ρασίν (Bruno Racine). Στο εσωτερικό του κτιρίου, υπάρχουν αρκετοί χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για παρουσίαση εκθέσεων, οργάνωση εκδηλώσεων και άλλες δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο. Στα ράφια της θα βρει κανείς  πέντε χιλιάδες ελληνικά χειρόγραφα.

όμορφες βιβλιοθήκες


Abbey library of Saint Gall – Ελβετία

Η βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Peter Thumb σε στυλ ροκοκό και η κατασκευή της κράτησε σχεδόν δέκα χρόνια  1758 – 1767. Η συλλογή της είναι πολύ σημαντική, καθώς στο κτίριο βρίσκονται μερικά από τα πιο παλιά βιβλία στο κόσμο. Εκτός από τους 160.000 τόμους, που είναι διαθέσιμοι για δημόσια χρήση, κατέχει και  2.100 χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 8ο έως τον 15ο αιώνα, τα οποία λόγω της παλαιότητάς τους πρέπει να διαβάζονται σε ειδική αίθουσα ανάγνωσης.

όμορφες βιβλιοθήκες


Yangzhou Zhongshuge– Κίνα

Η καταπληκτική αυτή βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 2016. Η γενικότερη ιδέα γύρω από το κτίσιμό της, έχει ως βάση το νερό, καθώς ο επισκέπτης φαίνεται πως περπατά πάνω σε ένα ποτάμι. Ο αρχιτέκτονας χρησιμοποίησε επίσης μαύρο καθρέφτη στο  δάπεδο και τοξωτά ράφια, ώστε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ενός τούνελ από βιβλία.


Jay Walker’s Private Library – Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περίπου 20.000 τόμους και εκατοντάδες μουσειακού  επιπέδου βιβλία, χειρόγραφα, χάρτες και έργα τέχνης. Αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα στεγάζονται  σε ένα πολύ ιδιαίτερο και ζεστό περιβάλλον. Σχεδιαστής της ο Μ. C. Escher.

Διαβάστε επίσης  Στέλλα Μιχαηλίδου: «Ας πάψουμε να είμαστε παθητικοί και ας αρχίσουμε να πιστεύουμε στη δύναμη της αγάπης!»


Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας – Αίγυπτος

Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αποτελεί φόρο τιμής στο παρελθόν, στη προσπάθεια να αναζωπυρώσει και να φέρει κάτι από την λάμψη του παρελθόντος. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1995.  Διαθέτει χώρο στα ράφια περίπου για οκτώ εκατομμύρια βιβλία και η κύρια αίθουσα ανάγνωσης καλύπτει 20.000 τετραγωνικά μέτρα . Το κόστος κατασκευής ξεπέρασε τα διακόσια εκατομμύρια δολάρια και τα εγκαίνια έγιναν το 2002.


Trinity College Library, Δουβλίνο, Ιρλανδία

Η ιστορία της Βιβλιοθήκης χρονολογείται από την ίδρυση του Κολλεγίου το 1592 και είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ιρλανδία. Σήμερα έχει πάνω από 6 εκατομμύρια εκτεταμένες συλλογές περιοδικών, χειρογράφων και χαρτών,  διανύοντας πάνω από 400 χρόνια ακαδημαϊκής ανάπτυξης.


Εθνική Βιβλιοθήκη της Τσεχικής Δημοκρατίας

Η εξαιρετικής ομορφιάς Εθνική Βιβλιοθήκη της Τσεχικής Δημοκρατίας, είναι η μεγαλύτερη της χώρας. Στα ράφια της υπάρχουν περίπου 6 εκατομμύρια έγγραφα, έχοντας περίπου 60.000 εγγεγραμμένους αναγνώστες.


Biblioteca José Vasconcelos – Μεξικό

Αυτό το εντυπωσιακό κτίριο βρίσκεται στην Πόλη του Μεξικού. Έχει έκταση 38.000 τετραγωνικά μέτρα και είναι αφιερωμένη στον José Vasconcelos (φιλόσοφος, προεδρικός υποψήφιος και πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μεξικού). Η κατασκευή της στοίχισε  98 εκατομμύρια δολάρια και άνοιξε τις πύλες της το Μάιο του 2006. Θεωρείται ως    μία από τις πιο προηγμένες κατασκευές του 21ου αιώνα.


The Library of Admont Abbey – Αυστρία

Τη μεγαλύτερη μοναστική αίθουσα-βιβλιοθήκη  θα την βρούμε στην Αυστρία. O αρχιτέκτονας Josef Hueber δημιούργησε ένα πραγματικό αριστούργημα, που θεωρείται δικαίως ως μια από τις πιο έντυπωσιακές του κόσμου, αφήνοντας όλους τους επισκέπτες της έκπληκτους απο την μαγευτική ομορφιά της.


Δημοτική Βιβλιοθήκη της Στουτγκάρδης

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Στουτγκάρδης θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και είναι μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Ο αρχιτέκτονάς της Yi, δημιούργησε ένα περιβάλλον φωτεινό και ζεστό συνάμα, όντας πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Διαβάστε επίσης  Οι "Μακάβριες Ιστορίες" του Έντγκαρντ Άλαν Πόε στοιχειώνουν


Βιβλιοθήκη MAZARINE, Παρίσι, Γαλλία

Η Βιβλιοθήκη Mazarine βρίσκεται στο παλάτι του Ινστιτούτου της Γαλλίας, κοντά στις όχθες του Σηκουάνα. Αρχικά δημιουργήθηκε από τον Καρδινάλιο Mazarin που χρησιμοποιήθηκε ως προσωπική του βιβλιοθήκη τον 17ο αιώνα. Σήμερα έχει μια από τις πλουσιότερες συλλογές σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων στη Γαλλία και είναι η παλαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη στη χώρα.


Conarte Library – Μεξικό

Η Conarte Library βρίσκεται στην πόλη Μοντερέι του Μεξικού. Η βιβλιοθήκη έχει θέσει ως στόχο την προώθηση και τόνωση της καλλιτεχνικής έκφρασης και υποστηρίζει τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό του πολιτισμού. Η έξυπνη σχεδίασή της, η οποία δίνει περισσότερο χρώμα και προοπτική, κάνει την εμπειρία της ανάγνωσης, περισσότερο ενδιαφέρουσα.


THE PEABODY LIBRARY – Βαλτιμόρη, ΗΠΑ

Η βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελώντας μέρος του Johns Hopkins University. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Edmund G. Lind.

Το εντυπωσιακό εσωτερικό της διαθέτει αίθριο, μπαλκόνια από χυτοσίδηρο, φεγγίτη, μαρμάρινο δάπεδο, δίνοντάς της νεοκλασικό στυλ, κάνοντάς τη μια από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου.


Πηγές:

http://www.athensmagazine.gr/book/articles/oi-25-pio-omorfes-bibliothhkes-ston-kosmo-deite-sto-athensmagazine-gr-epiblhtika-ktiria-poy-koboyn-thn-anasa-photos

https://www.wired.com/2016/09/settle-10-beautiful-libraries-earth/

http://www.boredpanda.com/extraordinary-libraries/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82

http://www.pentapostagma.gr/2013/02/blog-post_3726.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Biblioth%C3%A8que_Mazarine

http://www.archdaily.com/793332/yangzhou-zhongshuge-x-plus-living

http://www.anagrama.com/portafolio/216-biblioteca-conarte

http://www.fortunegreece.com/photo-gallery/i-pio-xechoristes-vivliothikes-tou-kosmou/#10

https://en.wikipedia.org/wiki/George_Peabody_Library

Οι πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου

Απόφοιτος ΕΑΠ. Πρόγραμμα σπουδών: Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Μουσική και διάβασμα τα χόμπι μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι
Μίνι Ρίπερτον

Μίνι Ρίπερτον: Μια αγγελική φωνή που σίγησε νωρίς

Η Μίνι Ρίπερτον ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της σόουλ,