Υπέροχες δανειστικές βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα

22 Σεπτεμβρίου 2017

Δανειστικές βιβλιοθήκες

Την πρώτη μου εμπειρία μου σε δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη μπορώ να πω πως την θυμάμαι ακόμα και σήμερα με όχι και τόσο ευχάριστα συναισθήματα. Ήμουν θυμάμαι στο τέλος του γυμνασίου, αρχές λυκείου, όταν για τις ανάγκες κάποιας εργασίας στο σχολείο και ελλείψει τότε διαδικτύου ήθελα κάποια πράγματα για τον Κοσμά τον Αιτωλό. Επηρεασμένη σαφώς από τα διάφορα αμερικάνικα σίριαλ της εποχής (μα πόσο χρονών είμαι επιτέλους…), με τις τεράστιες τακτοποιημένες βιβλιοθήκες, αποφάσισα να μην αρκεστώ στην εγκυκλοπαίδεια του σπιτιού μου και να επισκεφτώ την βιβλιοθήκη της πόλης που ζούσα τότε. Ήταν παραμονές κάποιας εθνικής επετείου θυμάμαι και αυτό γιατί η βιβλιοθήκη συστεγαζόταν με την φιλαρμονική και καθ’ όλη την παραμονή μου εκεί  άκουγα και τα εμβατήρια της παρέλασης. Έκτος αυτού, η απογοήτευση μου μεγάλη. Η μεγάλη, πολύχρωμη, τακτοποιημένη βιβλιοθήκη που περίμενα δεν υπήρχε πουθενά. Στην θέση της βρήκα ένα κακώς συντηρημένο κτήριο που μύριζε μούχλα, με μικρές αίθουσες και με μια αίσθηση ότι ενοχλούσα με την παρουσία μου εκεί. Αυτό το 1995-96.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει αρκετά χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά. Το internet έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού έχεις εκατομμύρια αποτελέσματα στον υπολογιστή σου σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Έτσι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι και ο θεσμός της δανειστικής βιβλιοθήκης θα είχε εξασθενίσει ή ακόμα και εξαλειφθεί. Όμως όχι. Με πολύ χαρά διαπίστωσα πως κάθε δήμος στην Ελλάδα έχει και από μια τουλάχιστον δανειστική βιβλιοθήκη. Μερικές από αυτές δε αποτελούν πραγματικά στολίδια για τις πόλεις που τις φιλοξενούν. Και επειδή όπως λέγανε και παλιά Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, παρακάτω θα γνωρίσουμε μερικές υπέροχες δανειστικές  βιβλιοθήκες της περιφέρειας που αξίζουν την επίσκεψη μας αν βρεθούμε κάπου εκεί κοντά. Αν πάλι δεν βρίσκεστε κοντά μην στεναχωριέστε καθόλου. Μπαίνοντας στο www.bookworm.gr θα βρείτε τις 500 περίπου βιβλιοθήκες της Ελλάδας ταξινομημένες αλφαβητικά και με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας που χρειάζεστε.

 • Δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης.
Διαβάστε επίσης  Δακρυόεν του Ευθύμιου Φαλτάκα: μια ιδιαίτερη ποιητική συλλογή

Δανειστικές βιβλιοθήκες Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης  πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε μόνιμα στο 4όροφο ιστορικό διατηρητέο ανακαινισμένο”Καπνομάγαζο”(ε.α.1890) Λειτουργεί τακτικά ως Δανειστική βιβλιοθήκη και Αναγνωστήριο. Έχει 8.200 μέλη και περίπου  30.000 τίτλους βιβλίων. Διαθέτει 3 Αναγνωστήρια, Παιδική Βιβλιοθήκη -χώρο παιχνιδιού, Αίθουσα Προβολών, Αίθουσα Μουσικών Εκδηλώσεων & Βιβλιοπαρουσιάσεων, και σοφίτα 120 τμ πολλαπλών χρήσεων (Εκθέσεις, διαδραστικά κτλ). Λειτουργεί στο ημιυπόγειο σύγχρονο book’n coffee bar κυλικείο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Αίνου 46 Αλεξανδρούπολη 68132
Τηλέφωνο: 2551089690

Email: library@alexpolis.gr


Κάρεϊος βιβλιοθήκη Άνδρου

Δανειστικές βιβλιοθήκες

Η Καϊρειος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1987 και αποτελεί το μοναδικό πνευματικό ίδρυμα της Άνδρου.  Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο που δωρίθηκε στην Καϊρειο Βιβλιοθήκη από την οικογένεια Καμπάνη.Σήμερα η Βιβλιοθήκη κατέχει περί τους 60.000 τόμους εντύπων (πολλά από τα οποία είναι παλιές, δυσεύρετες εκδόσεις), χειρόγραφα, εκτενέστατο αρχείο που είναι αξιοποιημένο και περιλαμβάνει άνω των 1000 φακέλων πέρα από άλλα ειδικά ογκώδη αρχεία όπως της ναυτιλίας της Άνδρου και των ειρηνοδικείων της, αντικείμενα ιστορικής αξίας και αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού. Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί δανειστικό τμήμα και τμήμα με παιδικά βιβλία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΚΑΪΡΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
  Πόλη
ΑΝΔΡΟΣ (ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ)
  Τηλέφωνο
2282022262
  Fax
2282024504
  E-mail

kaireios@otenet.gr


 • Βικαιλαία δημοτική βιβλιοθήκη Ηρακλείου.

Δανειστικές βιβλιοθήκες

Η ίδρυση του Δανειστικού Τμήματος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, χρονολογείται από το 1976, ενώ του Παιδικού Τμήματος από το 1989 με κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Νομού και όχι μόνο, που έχουν την διάθεση για διάβασμα.Στην αρχή της λειτουργίας τους διέθεταν περίπου 2.000 βιβλία ενώ σήμερα διαθέτουν πάνω από 35.000 .

Τα μέλη του Δανειστικού και του Παιδικού Τμήματος ανέρχονται σε 15.000 περίπου και αυξάνονται συνεχώς. Οι ηλικίες των μελών ποικίλλουν: παιδιά προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Φοιτητές, Μελετητές, Ερευνητές, νέοι αλλά και άνθρωποι Τρίτης Ηλικίας .Τα Τμήματα είναι πλήρως μηχανογραφημένα και υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης των βιβλίων που διαθέτουν, μέσω διαδικτύου.

Διαβάστε επίσης  Γιατί διαβάζουμε τον «Άρχοντα των Μυγών» του Ουίλιαμ Γκόλντινγκ μέχρι σήμερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέγαρο “Αχτάρικα”
Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου
71202, Ηράκλειο
Τηλ.2813-409700
Fax 2813-409701
email: vikelaia@heraklion.gr


Δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας.

Δανειστικές βιβλιοθήκες

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» είναι το Πνευματικό Κέντρο κοινότητας ανθρώπων προς τους οποίους προσφέρει ψυχαγωγία, επαγγελματική βοήθεια, εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Αριθμεί σήμερα 75.000 τόμους βιβλίων, 67 τίτλους περιοδικών και 19 τίτλους τοπικών εφημερίδων.

Αναλυτικά η συλλογή περιλαμβάνει:

 • Βιβλία που καλύπτουν όλο το φάσμα της γνώσης
 • Πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιβλιογραφίες, οδηγούς, ημερολόγια, κ.ά.)
 • Τοπική συλλογή με Καβαλιώτικα έντυπα, δηλαδή βιβλία που ο συγγραφέας είναι Καβαλιώτης ή το βιβλίο αναφέρεται στην Καβάλα
 • Συλλογή από παιδικά και εφηβικά βιβλία (παραμύθια, εικονογραφημένες ιστορίες, μυθιστορήματα, κ.ά.)
 • Βοηθήματα για το μάθημα της Τεχνολογίας
 • Τοπικές εφημερίδες από το 1926 έως σήμερα
 • Περιοδικά

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ. 2510-222770, email: dimotikibibl@kavala.gov.gr


 • Δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Δανειστικές βιβλιοθήκες

 Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής ιδρύθηκε την 19η Μαΐου 1954 και λειτουργεί ως Γενική – Λαϊκή,  και δανειστική από το 1986.  Διαθέτει συλλογές από βιβλία (24.850 τόμους), περιοδικά (φιλολογικά και γενικότερου ενδιαφέροντος),αρχείο τοπικού τύπου(από το 1968 και μετά),και  αρχείο  ΦΕΚ σε έντυπη μορφή από το 1940-2003. Διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων 75 ατόμων πλήρως εξοπλισμένη για διοργάνωση ακόμη και συνεδρίων.  Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο παιδικό τμήμα, καθώς και στη συλλογή της τοπικής ιστορίας και λαογραφία. Το υλικό της Βιβλιοθήκης είναι ταξινομημένο με το σύστημα DEWEY, και είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένο.


 • Δημοτική βιβλιοθήκη Στέγης γραμμάτων και τεχνών Ξάνθης.

Δανειστικές βιβλιοθήκες

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης ιδρύθηκε το 1953 και 61 χρόνια αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες Δημοτικές Βιβλιοθήκες στη χώρα μας και η συλλογή της εμπλουτίζεται από αγορές και δωρεές. Περιέχει 60.000 τόμους βιβλίων και τα μέλη της ανέρχονται στα 9.400 άτομα. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης χρησιμοποιεί το διεθνές ταξινομικό σύστημα Dewey για την καταχώρηση του υλικού της.

Διαβάστε επίσης  Νόμπελ Λογοτεχνίας: Ποια είναι η Annie Ernaux;

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης διαθέτει ξεχωριστό χώρο Αναγνωστηρίου για τα μέλη της, όπου λειτουργεί Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης με 4 υπολογιστές για το κοινό, σταθμό εργασίας για ΑΜΕΑ με 2 υπολογιστές και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο (free Wi-Fi).


 • Δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Ρόδου.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα ιπποτικά αρχιτεκτονικά μνημεία της Ρόδου, με στοιχεία αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, το κτίριο της Καστελλανίας, που βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους στο βορειοανατολικό άκρο της πλατείας Ιπποκράτους στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Η βιβλιοθήκη  διαθέτει σήμερα 50.000 τόμους βιβλίων ικανά να προσφέρουν μόρφωση, ενημέρωση και ψυχαγωγία στους ενήλικες κατοίκους, τους μαθητές και φοιτητές του νησιού.
Αρχείο τοπικών εφημερίδων από το 1915 μέχρι σήμερα και 24 Αθηναϊκών.
Πλήρη σειρά των Φ.Ε.Κ. από το 1951 μέχρι σήμερα.
ο δανειστικό τμήμα με τη συνεχή ενημέρωσή του, σε νέες εκδόσεις είναι στη διάθεση του κοινού, ικανό να καλύψει κάθε ανάγκη του.
Σήμερα αυτό αριθμεί περί τα 4.500 μέλη.


 • Δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων.

Δανειστικές βιβλιοθήκες

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων περιλαμβάνει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου, την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικής Ενότητας Σούδας, τη Βιβλιοθήκη Σταλού Δημοτικής Ενότητας Ν. Κυδωνίας  και την Κινητή Βιβλιοθήκη.

  Κάθε χρόνο οι Βιβλιοθήκες σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων, παρουσιάσεις βιβλίων, παιδικές παραστάσεις, δημιουργικές κατασκευές για παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν Λέσχες Ανάγνωσης τόσο για ενήλικες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη όσο και για παιδιά στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες.

 Από το 1953 έως και σήμερα επιτελεί σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία, με την αξιόλογη συλλογή της, που περιλαμβάνει  έντυπο υλικό, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, σπάνιες εκδόσεις, αρχεία, φωτογραφίες, χάρτες, αφίσες καθώς και οπτικοακουστικό υλικό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

http://www.librarychania.gr/

Δανεισμός: 28213 41661
Άλλες πληροφορίες: 28213 41663

Fax: 28210 93300
E-mail: library@chania.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.