Η αλήθεια των αριθμών στην οικονομία και την εργασία

αριθμοίΟι αριθμοί λένε την αλήθεια. Δεν μπορείς να τους διαψεύσεις. Είναι αμείλικτοι και πάντα προκαλούν, είτε θετικά είτε αρνητικά. Αρκεί να ξέρεις να τους διαβάζεις. Να ξέρεις να τους ερμηνεύεις. Δεν χρειάζεται να έχεις 10 μεταπτυχιακά για να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά ή όχι. Από το πια πλευρά βρίσκεσαι, εξαρτάται και τι ερμηνεία θα δώσεις στους αριθμούς.

Στη Ελλάδα της κρίσης σχεδόν τα πάντα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί περιουσιών και πολλά άλλα, έχουν φέρει την χώρα σε τραγική κατάσταση. Οι αριθμοί και οι στατιστικές είναι αμείλικτοι. Χειρότερα δεν θα μπορούσαν να είναι. Όσο και να τρομάζουν είναι η πραγματικότητα της σημερινής κατάστασης της χώρας μας και των πολιτών της. Ας δούμε μερικά στατιστικά στοιχεία :

 • 30,1 % ήταν το ποσοστό φτώχειας το 2009 των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, ενώ σήμερα είναι 52%
 • Πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς να πληρώνονται.
 • Περίπου 130.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.
 • 30% είναι η ανασφάλιστη εργασία.
 • Μια στις δύο νέες προσλήψεις αφορά σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ τον Σεπτέμβριο 6 στις 10 προσλήψεις αφορούσαν σε ευέλικτες μορφές εργασίας.
 • 500.000 ημιαπασχολούμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αμείβονται με 360€,τα οποία είναι λιγότερα από το ελάχιστο επίδομα ανεργίας.
 • 760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 €, μεικτά
 • Την περίοδο 2010-2015 ο κατώτατος μισθός σημείωσε μείωση κατά 24,7%
 • 34,3% είναι η μείωση για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών
 • 7,6% ήταν το 2009 το ποσοστό απόλυτης φτώχειας μισθωτών πλήρης απασχόλησης, ενώ σήμερα είναι 20%.
 • 40%-50% είναι οι μειώσεις μισθών που έχουν σημειωθεί από το 2010.
Διαβάστε επίσης  Εφηβική εγκυμοσύνη: Ένα σύγχρονο πρόβλημα

Και όμως οι αριθμοί δεν τελειώνουν εδώ. 1 στους 2 πολίτες είναι μακροχρόνια άνεργος, η απασχόληση έχει μειωθεί κατά 53%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%,επίσημα (ανεπίσημα είναι πιστεύω πως είναι μεγαλύτερη). 2 στους 10 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, εκατοντάδες επιστήμονες και εργατικό προσωπικό μεταναστεύει κάθε μήνα σε κάποια γη της επαγγελίας, επιχείρησης καθημερινά κλείνουν, ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν τα εισοδήματα τους να τα αρπάζει το κράτος.

Οι περικοπές δεν έχουν βοηθήσει καθόλου. Η υπερφορολόγηση είναι καταστροφική. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πλέον δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικές. Οι επενδύσεις έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση. Τα χρέη των νοικοκυριών αυξάνονται, οι μισοί πολίτες χρωστάνε, σχεδόν όλοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών.

Advertisements
Ad 14

Έτσι κάποιοι σήμερα πιστεύουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Κάποιοι πιστεύουν πως αν εφαρμοσθούν τα προαπαιτούμενα, η κατάσταση θα αλλάξει. Κάποιοι ότι το νέο έτος θα είναι χρονιά ανάπτυξης. Και κάποιοι πιστεύουν ότι μας κοροϊδεύουν.

Όμως ότι και να πιστεύουνε η οικονομία της χώρας μας είναι από τις χειρότερες της Ευρώπης. Τα επίπεδα φτώχειας μεγαλύτερα από αυτά που λένε, η ανεργία ανεξέλεγκτη. Σχεδόν τα πάντα είναι ανεξέλεγκτα σε αυτή την χώρα και παρατημένα στη μοίρα τους. Και όμως λύση υπάρχει. Και αυτή είναι στα νούμερα. Αρκεί να βρεθεί κάποιος να τα ερμηνεύσει σωστά.

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Χαλκίδα. Πολιτικός Μηχανικός και προβληματισμένος για το που πάει αυτός ο τόπος. Μου αρέσει το τρέξιμο ,το διάβασμα και το γράψιμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αίγυπτος

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Για
bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το