Στις 15 Δεκεμβρίου 2016, λίγες μέρες πριν, συντάχθηκε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το μεγάλο γεγονός ήταν, όπως δημοσιεύτηκε σε προηγούμενο άρθρο, η απουσία της Μεγάλης Βρετανίας στο Συμβούλιο, μετά την ψήφιση της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιες αποφάσεις πάρθηκαν ωστόσο στο Συμβούλιο; Ας δούμε κάποιες αποφάσεις παρακάτω.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Όσον αφορά την εξωτερική διάσταση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του Οκτωβρίου σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειου. Επαναλαμβάνει τη δέσμευσή υπέρ της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και τη σημασία που έχει η υλοποίηση όλων των πτυχών. Τονίζει την υποστήριξή του στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων. Συνεχίζει με τη σημασία του νέου πλαισίου εταιρικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, που έχει συμφωνήσει με πέντε αφρικανικές χώρες. Τέλος, τονίζει την ενίσχυση της ακτοφυλακής της Λιβύης.
Όσον αφορά τώρα την εσωτερική διάσταση, το Συμβούλιο τονίζει ιδιαίτερα την αλλαγή του συστήματος ασύλου που χορηγεί η Ένωση.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η κατάσταση, η οποία επικρατεί γύρω της Ένωσης και η συνεχής επιδείνωση της, κάνει το Συμβούλιο να θέλει να επιταχύνει την Στρατηγική Εσωτερική Ασφάλεια της Ε.Ε για το χρονικό διάστημα 2015-2020, μαζί με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Για το τελευταίο ειδικά σχεδιάζει την γρήγορη έγκριση πυροβόλων όπλων.
Επίσης, για τον οικονομικό τομέα, η Ένωση σχεδιάζει την καταπολέμηση των νόμιμων εσόδων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, κάτι που πλήττει κυρίως τα κράτη-μέλη της Ένωσης, και μέσω αυτών την ίδια.
Όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης ή της μετακίνησης μη Ευρωπαίων πολιτών, το Συμβούλιο τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη αναθεώρησης και μετατροπής του κώδικα Σένγκεν. Οι συννομοθέτες έχουν περιθώριο να εγκρίνουν ως τον Ιούνιο του 2017 το σύστημα εισόδου-εξόδου, ενώ ως τα τέλη του 2017 προβλέπεται να έχει ρυθμιστεί το πλήρες σύστημα.
Φυσικά, για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω αλλά και περισσότερα, πρόσθετοι φόροι από τα κράτη έλη θεωρούνται αναγκαίοι. Η ασφάλεια και η άμυνα τίθενται ύψιστης σημασίας για την Ένωση. Στο πνεύμα αυτό, ο μηχανισμός Athena τίθεται σε αναθεώρηση ως το τέλος του 2017.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας, το Συμβούλιο εκθειάζει την στρατηγική σημασία της ενιαίας αγοράς και τονίζει την ανάγκη υλοποίησης και ολοκλήρωσης της ενεργειακής ένωσης ως το τέλος του 2018. Φυσικά, στο ίδιο πνεύμα τίθεται και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για την μείωση των κινδύνων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Τα παραπάνω αποτελούν κάποιες από τις κατευθύνσεις που πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα ζητήματα που αναφέρθηκαν. Παρακάτω θα αναλυθούν συνοπτικά, αποφάσεις που αφορούν συγκεκριμένες χώρες.
Ζητήματα Κύπρου
Η Ε.Ε τάσσεται υπέρ της επανένωσης του νησιού, ενώ αναγνωρίζει στην Κύπρο το δικαίωμα να εκπροσωπείται στην Διάσκεψη της Γενεύης για το ζήτημα της Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2017.
Ζητήματα Ουκρανίας
Αναγνωρίζει την ανάγκη της εδαφικής ακεραιότητας της, ενώ τονίζει την πραγματοποίηση σύνδεσης Ε.Ε-Ουκρανίας και την δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.
Ζητήματα Συρίας
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την κατάσταση στο Χαλέπι και κατακρίνει όχι μόνο το συριακό καθεστώς γι’ αυτό, αλλά και την Ρωσία και το Ιράν, ως συν-υπαίτιους. Πρωτίστως στόχος και πολύ αναγκαία δράση θέτει την απομάκρυνση των αμάχων πληθυσμών από το Χαλέπι, καθώς και την προστασία των νοσοκομείων.
Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε όλες τις αποφάσεις εδώ: