Είναι Το Bitcoin το Νόμισμα του Μέλλοντος;

 

«Το νόμισμα του μέλλοντος», «Το Bitcoin είναι ο νέος ψηφιακός χρυσός», «Το ψηφιακό νόμισμα που θα αλλάξει τον κόσμο». Αυτές είναι μερικές δηλώσεις που έχουν ειπωθεί για το διάσημο ψηφιακό νόμισμα. Όμως πριν αναλύσουμε τη μελλοντική πορεία του Bitcoin πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι είναι και πώς λειτουργεί.

Το Bitcoin είναι ένα «κρυπτονόμισμα» δηλαδή ένα ψηφιακό μέσο συναλλαγών το οποίο χρησιμοποιεί την κρυπτογραφία για να ασφαλίσει τη ροή των συναλλαγών καθώς και την ηλεκτρονική έκδοση του νομίσματος. Το Bitcoin πρωτοσυστήθηκε στις αγορές στα τέλη του 2008 εν μέσω της τραπεζικής κρίσης. Το βασικό χαρακτηριστικό που κάνει το ψηφιακό αυτό νόμισμα να διαφέρει είναι ο τρόπος που λειτουργεί. Το bitcoin δεν εκδίδεται από καμία κυβέρνηση και δεν  ελέγχεται από κανένα  χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το bitcoin βασίζεται στο σύστημα peer to peer και η διαδικασία των συναλλαγών γίνεται άμεσα χωρίς τη χρήση μεσάζοντα (πχ τράπεζα).

Η ολοκλήρωση και η ασφάλεια των συναλλαγών επιτυγχάνεται μέσω ενός περίπλοκου δικτύου, γνωστό ως Blockchain. Το Blockchain με απλά λόγια αποτελεί ένα απέραντο εικονικό «λογιστικό βιβλίο» στο οποίο κρυπτογραφούνται και καταγράφονται όλες οι συναλλαγές από ολόκληρο τον κόσμο. Είναι εμφανές ότι το Bitcoin ουσιαστικά αναιρεί τον ρόλο των τραπεζών.

Ποια ήταν η πορεία του bitcoin τα τελευταία χρόνια;

By Zhitelew – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40617621

Αρκεί μια ματιά στα στοιχεία για να διαπιστωθεί ότι το Βitcoin αποτελεί οικονομικό φαινόμενο. Το 2010 η τιμή ενός bitcoin βρισκόταν στα 0.08$ ενώ τον Αύγουστο του 2017 η τιμή του εκτινάχθηκε στα 4650$! Σύμφωνα με το παραπάνω γράφημα προκύπτουν τα εξής στοιχεία: Το 2009 το σύνολο των συναλλαγών μέσω Bitcoin ανερχόταν στις 1000 ενώ το 2017 ο αριθμός ξεπέρασε τα 10.000.000

Διαβάστε επίσης  Μόνη της η Ιταλία απέναντι στην προσφυγική κρίση

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μέχρι το 2019 θα υπάρχουν πάνω από πέντε εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Υπάρχουν εκατοντάδες επιφανείς υποστηρικτές του διάσημου κρυπτονομίσματος ανάμεσα τους και ο ιδρυτής της Virgin Group, Richard Branson ο οποίος πιστεύει ότι η τεχνολογία blockchain πάνω στην οποία στηρίζεται η διανομή του bitcoin αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική επανάσταση της εποχής μας. Επιπλέον πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το Bitcoin θα βρίσκεται στα έξι πιο ισχυρά παγκόσμια νομίσματα μέχρι το 2030. Το 2015 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) αποφάσισε, το bitcoin καθώς και άλλα ψηφιακά νομίσματα όπως το Ethereum να απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α. Είναι σαφές ότι αυτή η απόφαση ώθησε και συνεχίζει να ενθαρρύνει πολλούς Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα για την ολοκλήρωση των συναλλαγών τους.

Το Bitcoin όπως προαναφέρθηκε συστήθηκε στο ευρύ κοινό το 2008. Έκτοτε πολλοί το χρησιμοποίησαν κυρίως για παράνομες συναλλαγές. Λόγω της ανωνυμίας που εξασφαλίζει το ψηφιακό αυτό νόμισμα είναι κατάλληλο για συναλλαγές σε ιστοσελίδες με παράνομο περιεχόμενο όπως το γνωστό σε πολλούς ηλεκτρονικό κατάστημα Silk Road το οποίο εντόπισε και έκλεισε το FBI το 2013. Η υπόθεση αυτή, όπως και διάφορα παρόμοια περιστατικά προσέδωσαν στο Bitcoin την αμφιλεγόμενη φήμη του η οποία εν πολλοίς διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Τα θετικά χαρακτηριστικά του Bitcoin.

Το mondus operandi του bitcoin στηρίζεται σε ένα αποκεντρωτικό σύστημα, όπου δηλαδή δεν έχουν σχέση με κυβερνήσεις ή τραπεζικά συστήματα. Η ύπαρξη ενός αποκεντρωτικού νομισματικού συστήματος μπορεί να αποβεί σωτήρια κυρίως σε οικονομίες που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Σε άρθρο του το 2014 ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε ότι η εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος όπως το Bitcoin θα μπορούσε να σώσει την Ευρωζώνη από τις μακροχρόνιες καταστροφικές συνέπειες του αποπληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης  Το «Πορτοφόλι» των Youtubers

Το bitcoin είναι ένα σταθερό νόμισμα με ανοδική πορεία. Όντας αποκεντρωτικό δεν επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις καθώς και από τις πολυδιάστατες αλλαγές που υφίστανται καθημερινά οι αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άνοδος της τιμής του Bitcoin κατα 30$ μετά την απρόβλεπτη εκλογική νίκη του Donald Trump. Ενώ αντιθέτως τα χρηματιστήρια και οι διεθνείς αγορές δέχτηκαν κλυδωνισμούς.

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί η εκτεταμένη χρήση του bitcoin στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και ιδιαίτερα στην Αργεντινή. Οι λόγοι που οδήγησαν τους Αργεντίνους να αποκτήσουν ηλεκτρονικά πορτοφόλια είναι η εκτόξευση των ποσοστών του πληθωρισμού, η αποτίμηση του peso καθώς και η επιβολή των foreign exchange controls (συναλλαγματικών ελεγχών).

Είναι τελικά το Bitcoin το νόμισμα του μέλλοντος;

Νομίζω πως αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ναι ή με ένα όχι. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η δημιουργία του εικονικού αυτού νομίσματος είναι η απάντηση στην τραπεζική κατάρρευση που με τη σειρά της δημιούργησε μία μακροχρόνια παγκόσμια οικονομική κρίση. Πολλοί νεωτεριστές θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα θα αντικαταστήσουν το χρήμα σε παγκόσμια κλίμακα. Στην αντίπερα όχθη κάποιοι θεωρούν ότι το bitcoin είναι ακόμη μία τεχνολογική καινοτομία η οποία δεν δύναται να επηρεάσει το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το σίγουρο είναι ότι το Bitcoin αποτελεί ίσως το πιο ενδιαφέρον παγκόσμιο οικονομικό φαινόμενο του 21ου αιώνα.

Η Πηνελόπη σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης παρακολουθεί μαθήματα Νομικής του University of London. Ζει στην Αθήνα και ασχολείται με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αφιέρωμα στην συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου

Την συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου την γνωρίσαμε μέσα από το νέο
Ποιες είναι οι 5 τροφές που χαρίζουν καλή ψυχική υγεία

Ποιες είναι οι 5 τροφές για καλή ψυχική υγεία

Πολλές φορές η ζωή μας οδηγεί σε έντονο άγχος και