Η «εκκένωση» της Φρανκφούρτης λόγω βόμβας

Πολίτες γύρω απο τον χώρο εκκένωσης

Ο εντοπισμός μιας βόμβας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ανάγκασε περίπου 60.000 πολίτες να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους στη Φρανκφούρτη, νωρίς την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου.

Φαίνεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκένωση στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Λόγω αυτού του εντοπισμού, οι Αρχές θα εκκενώσουν σχεδόν όλα τα κτήρια σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου από το σημείο όπου βρέθηκε η βρετανική βόμβα, συμπεριλαμβανομένων δύο νοσοκομείων και αρκετών γηροκομείων. Η βόμβα, τύπου HC4000, που είχε ριφθεί από την βρετανική Βασιλική Αεροπορία, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έργων οδοποιίας στην συνοικία Βέστεντ στη Φρανκφούρτη, που βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα από το εμπορικό κέντρο της πόλης, ανέφερε η κοινή ανακοίνωση των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών της πόλης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η βόμβα ζυγίζει 1,8 τόνους και περιέχει 1,4 τόνους εκρηκτικής ύλης.

«Η βόμβα περιέχει περισσότερους από 1,4 τόνους εκρηκτικών. Πρόβλημα δεν αποτελούν μόνο τα θραύσματα, αλλά και η πίεση που θα προκαλούσε [τυχόν έκρηξη], η οποία θα μπορούσε να διαλύσει όλα τα κτίσματα σε ακτίνα 100 μέτρων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της Πυροσβεστικής της πόλης. Οι αρχές τονίζουν ότι θα κάνουν χρήση βίας και θα προβούν σε συλλήψεις, αν είναι απαραίτητο, προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή από τους κατοίκους. Όπως προειδοποιούν, τυχόν ανεξέλεγκτη έκρηξη της βόμβας θα ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να ισοπεδώσει ένα οικοδομικό τετράγωνο. Η επιχείρηση εκκένωσης ολοκληρώθηκε και αναμένεται η εξουδετέρωση της βόμβας.

Ο κίνδυνος της Bundesbank

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο NTV, περισσότεροι από δύο χιλιάδες τόνοι βομβών και πυρομαχικών ανακαλύπτονται κάθε χρόνο στη Γερμανία, ακόμη και κάτω από κτίρια. Η βόμβα, που ερρίφθη από τη βρετανική Βασιλική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του πολέμου, εντοπίστηκε στη μεγαλοαστική συνοικία Βέστεντ, όπου κατοικούν πολλά ανώτατα στελέχη τραπεζών.

Διαβάστε επίσης  Η νέα τάση των fidget spinners

Μολονότι ο εντοπισμός παλαιών βομβών είναι συχνό φαινόμενο στη Γερμανία, η οποία σχεδόν ισοπεδώθηκε από Συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές, είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί μία τόσο μεγάλη βόμβα και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητο σημείο, επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Παρά το γεγονός ότι η βόμβα εντοπίστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα Bundesbank,  το προσωπικό ασφαλείας θα μείνει στη θέση του ώστε να προστατεύσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας.

Οι Αρχές της Φρανκφούρτης είχαν δώσει στη δημοσιότητα λίστα συμβουλών για την εκκένωση, που περιλαμβάνει την ερώτηση τι θα συμβεί εάν η εξουδετέρωση «πάει στραβά». «Στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά, όλες οι δημόσιες Αρχές είναι προετοιμασμένες. Θα υπάρξει τεράστια υλική απώλεια, αλλά χάρη στην εκκένωση κανένας δεν θα πάθει κάτι». Η επιχείρηση εξουδετέρωσης αυτής της βόμβας άρχισε με καθυστέρηση το απόγευμα. Η εκκένωση της περιοχής χρειάσθηκε περισσότερο χρόνο απ’ ότι είχε προβλεφθεί επειδή μερικοί κάτοικοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ευτυχώς, όμως, η «αποστολή» είχε επιτυχία, αφού Γερμανοί πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν σήμερα στη Φρανκφούρτη τη βόμβα που ονομάσθηκε «Blockbuster» από τους κατοίκους της, λόγω της βάρους 1,4 τόνων γόμωσής της.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.