Εκτεταμένη αστυνομική βία στο δημοψήφισμα της Καταλονίας

Εικόνες ντροπής σημάδεψαν το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Καταλονία. Σύμφωνα με πηγές των καταλανικών αρχών 337 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τους άνδρες των αστυνομικών αρχών της Ισπανίας, με τον αριθμό των τραυματιών να αυξάνεται όσο περνά η ώρα.

Όλα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, όταν και άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα σχετικά με το αν η Καταλονία θα ανεξαρτητοποιηθεί ή όχι από το ισπανικό κράτος. Στην καταλανική πρωτεύουσα Βαρκελώνη πλήθος κόσμου συρρέει ειρηνικά από νωρίς για να δηλώσει την προτίμησή του, αψηφώντας τις δηλώσεις της ισπανικής κυβέρνησης περί ακυρότητας της διαδικασίας. Η καταλανική κυβέρνηση είχε ήδη φροντίσει να δημοσιοποιήσει μέσω του επίσημου προφίλ της στο Twitter έναν χάρτη, στον οποίο απεικονίζονταν ποια εκλογικά κέντρα ήταν ανοιχτά και ποια είχαν κλείσει από την ισπανική αστυνομία, με το ποσοστό των ανοιχτών εκλογικών κέντρων να φτάνει στο 73% επί του συνόλου, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των ισπανικών αρχών να παρεμποδίσουν το δημοψήφισμα. Η ισπανική αστυνομία προέβη σε χρήση βίας εναντίον των Καταλανών ψηφοφόρων που θέλησαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, φτάνοντας στο σημείο να χρησιμοποιήσουν ακόμη και πλαστικές σφαίρες, αλλά και να χειροδικήσουν εις βάρος ηλικιωμένων ανθρώπων. Βίντεο ντοκουμέντα της άγριας καταστολής των ψηφοφόρων έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο πρόεδρος της καταλανικής αρχής Carles Puigdemont δήλωσε πως η αστυνομική βία δεν πρόκειται να εμποδίσει τους Καταλανούς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καταδικάζοντας την απροκάλυπτη χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών έναντι διαδηλωτών που αντιτίθενται στην συντονισμένη προσπάθεια της αστυνομίας να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Οι ισπανικές αρχές, στον αντίποδα, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, δημοσιοποίησαν με τη σειρά τους βίντεο όπου ψηφοφόροι στο κέντρο της Βαρκελώνης προπηλακίζουν αστυνομικούς πετώντας τους αντικείμενα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, εννιά αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί ενώ προσπαθούσαν να διακόψουν τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος, ενώ η δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Mariano Rajoy, καθιστώντας τον υπεύθυνο για τις πρωτοφανείς διαστάσεις και την αλόγιστη βία των αστυνομικών αρχών εναντίον των πολιτών που λαμβάνουν μέρος στο δημοψήφισμα. Το κλίμα διχασμού που επικρατεί στην Ισπανία είναι τέτοιο, που ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Barcelona και της Las Palmas αναβλήθηκε, καθώς η κίνηση της τελευταίας να προσθέσει την ισπανική σημαία στα σύνεργα εξοπλισμού της και στη φανέλα της, στηρίζοντας έτσι ανοιχτά την ενότητα της χώρας και, εμμέσως, την αποτροπή πιθανής απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία, έχει προκαλέσει την αντίδραση της Barcelona, με παίκτες της όπως ο Xavi Hernández και ο Gerard Piqué να παίρνουν ανοιχτά θέση υπέρ του δημοψηφίσματος, δημοσιοποιώντας βίντεο τους σε εκλογικά κέντρα μέσω των προφίλ τους στα social media. Αντίστοιχα, μικρές ομάδες Ισπανών διαδηλωτών στη Μαδρίτη συγκεντρώθηκαν στην Plaza Mayor και την Puerta del Sol, κρατώντας ισπανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ενότητας της Ισπανίας.

Διαβάστε επίσης  Super League Σουρωτή: 3-0 η ΑΕΚ τον Παναθηναϊκό

Η κινητοποίηση των Καταλανών υπήρξε αξιοσημείωτη όσο η ημερομηνία του δημοψηφίσματος πλησίαζε. Σύμφωνα με τις καταλανικές αρχές, σχεδόν 5,3 εκατομμύρια πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με τη διαδικασία της ψηφοφορίας να διαρκεί 11 ώρες και τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται σε 48 ώρες από τη λήξη της διαδικασίας. Πλήθος διαδηλώσεων από αντιτιθέμενους στην δημιουργία ανεξάρτητου Καταλανικού κράτους σημειώθηκαν στη Μαδρίτη αλλά και τη Βαρκελώνη μέσα στην εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό τι θα συμβεί εάν η Καταλονία ανεξαρτητοποιηθεί (πηγές από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας αναφέρουν πως η περιοχή θα κηρυχθεί ανεξάρτητη μέσα σε 48 ώρες, εάν η πλειοψηφία των Καταλανών επιλέξει να ψηφίσει υπέρ της απόσχισης). Ωστόσο, η κυβέρνηση Rajoy έχει δηλώσει ευθύς εξαρχής πως δεν θεωρεί έγκυρο το δημοψήφισμα ως διαδικασία και, κατ’επέκταση, ως αποτέλεσμα, κάνοντας τα πάντα για να παρεμποδίσει την ομαλή λειτουργία της διαδικασίας -σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα του 1978, μόνο η ισπανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διεξάγει δημοψηφίσματα.  Όσο η ώρα περνά έρχονται στο φως καταγγελίες για κλείσιμο εκλογικών κέντρων και απομάκρυνση δια της βίας των ψηφοφόρων από αυτά, αλλά και κατάσχεση καλπών από τους αστυνομικούς, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις νομικών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 60 επιθέσεις εναντίον πολιτών έχουν καταγραφεί από το πρωί μόνο στη Βαρκελώνη από τις 9 το πρωί (τοπική ώρα), όπου και άνοιξαν οι κάλπες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα