Το κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα για πέντε συνεχείς ημέρες σηματοδότησε επί της ουσίας την έναρξη του καλοκαιριού. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν να καταγράφονται και την νέα εβδομάδα μίας και αναμένεται νέο κύμα καύσωνα.
Η προοπτική για τον καιρό της εβδομάδας
Όπως είχαμε προϊδεάσει σε προηγούμενο άρθρο η χώρα επηρεάζεται από συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα. Οι θερμοκρασίες που καταγραφήκαν σε πολλές περιοχές των κεντρικών και νότιων ηπειρωτικών περιοχών ξεπέρασαν τους 41οC. Το πρώτο κύμα κορυφώθηκε το Σάββατο 26/06 όπου έφτασε τοπικά τους 42οC.
Μετά τη μικρή υποχώρηση της θερμοκρασία εχθές Κυριακή και σήμερα Δευτέρα νέα σημαντική άνοδο αναμένεται από αύριο Τρίτη. Πιο αναλυτικά, σε συνθήκες καύσωνα θα παραμείνει η χώρα με την θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40οC. Το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο. Να σημειωθεί πως η ζέστη στους αστικούς ιστούς θα είναι έντονη και τις νυχτερινές ώρες.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αποκλιμάκωση της κατάστασης αναμένεται από το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, Το Σάββατο θα πρέπει να είναι η μέρα όπου η πτώση θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα. Κατά τα άλλα δεν αναμένεται κάτι αξιόλογο, πιθανές είναι, κυρίως την Τετάρτη, οι απογευματινές τοπικές μπόρες στα ηπειρωτικά (κυρίως στα βόρεια).
Κύμα καύσωνα – Η αιτία
Το νέο κύμα καύσωνα θα οφείλετε, όπως και το πρώτο, στην παρουσία μίας ράχης υψηλών πιέσεων (θερμική ράχη) με άξονα ΝΔ-ΒΑ, που θα εκτείνετε από τη Λιβύη έως και τη Μαύρη θάλασσα. Ωστόσο, η διαφορά εντοπίζεται στη συμπεριφορά του υποτροπικού αεροχείμαρρου (ΥΑ). Γενικά, ο ΥΑ δύναται να ενισχύσει τα επεισόδια καύσωνα δια της μέσο – συνοπτικής κλίμακας αδιαβατικής θέρμανσης δια κατολισθήσεως, είτε εμπρός από αντικυκλωνικά καμπυλώματα μέγιστα (ράχες υψηλών πιέσεων), είτε στο δεξιό τεταρτημόριο εξόδου του αεροχειμάρρου. Πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρων θέμα που θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο.
Το νέο 24τετράωρο (Τρίτη 29/06) η χώρα θα επηρεάζεται από το συνδυασμό των χαμηλών πιέσεων της Κύπρου και των υψηλών πιέσεων της κεντρικής Μεσογείου με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων διευθύνσεων ανέμων στο Αιγαίο (Σχήμα 1). Ως συνέπεια της συμπεριφοράς του ΥΑ, σε όλα τα επίπεδα της ατμόσφαιρας δεν αναμένεται αξιόλογη μεταφορά στροβιλισμού. Με αυτές τις συνθήκες η θερμοκρασία θα ανέβει κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά στους 38οC.
Την Τετάρτη 30/06, το σημείο εισόδου του αντικυκλωνικά καμπυλωμένου υποτροπικού αεροχειμάρρου βρίσκεται στα ανατολικά της Ελλάδος (Σχήμα 2) και από δυναμικής άποψης δεν την επηρεάζει. Η θέση του άξονα του, όμως, στα νοτιοανατολικά της Ελλάδας και ενός κλάδου του πολικού στα βόρειαδυτικά αυτής έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά θερμών τροπικών αερίων μαζών στη δυτική Ελλάδα και την αναχαίτιση της προέκτασής τους προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Η συνθήκες αυτές σηματοδοτούν την έναρξη του νέου καύσωνα.
Την Πέμπτη 01/07 ο στροβιλισμός στα 500hPa θα παραμείνει αντικυκλωνικός. Μέσα στην τροπική αέρια μάζα, που θα επηρεάζει την Ελλάδα, η θερμοκρασία θα είναι υψηλή, τόσο στα 500 (-8οC) και στα 850 (28οC) (Σχήμα 3) όσο και στην επιφάνεια (40 -42οC). Λόγω των βόρειων ανέμων, η σχετική υγρασία θα παραμείνει χαμηλή στις περισσότερες περιοχές.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την Παρασκευή και κυρίως από το Σάββατο η τροπική αέρια μάζα θα υποχωρήσει λόγω μιας εισβολής μάζας μέσων γεωγραφικών πλατών από τα βόρεια, ορατή στα 850hPa. Οπότε και θα σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια.
Μπορείτε να επισκέπτεστε εδώ την ΕΜΥ, τον επίσημο φορέα ενημέρωσης για την εξέλιξη του καιρού.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)
Χαροκόπειο Παν. Αθηνών (Meteoclima.hua.gr)
Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προγνώσεων Μεσαίου Εύρους (ECMWF) www.ecmwf.int
World Meteorological Organization (WMO). Κύμα καύσωνα
Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Ηνωμένων Πολιτειών – Global Forecast System (GFS)
Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (www1.wetter3.de).