Την αποκάλυψη ότι μεγάλο μέρος από τα όπλα που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), έχουν έρθει στην κατοχή του μέσω των δυνάμεων της αντιπολίτευσης της Συρίας που εξοπλίζουν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, κάνει έκθεση της βελγικής οργάνωσης Conflict Armament Research.
Στις λίστες με τις εμπλεκόμενες χώρες και η Ελλάδα. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί όπλων που βρέθηκαν σε Ιράκ και Συρία; Ποιες ευρωπαϊκές χώρες πρωτοστατούν; Σύμφωνα με μια ομάδα παρακολούθησης οπλισμού, που ανέλυσε τα όπλα που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης, τα όπλα που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία σε ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας καταλήγουν συχνά στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.
Ειδικότερα, πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σε περίοδο σχεδόν τριών ετών (από το 2014 έως και το 2017) από ειδικούς ερευνητές που βρέθηκαν στις θέσεις της εμπροσθοφυλακής του ISIS, σε Συρία και Ιράκ, και εξέτασαν πάνω από 40.000 σχετικά αντικείμενα που ανακτήθηκαν από μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης, έδειξε ότι ενώ το 90% των όπλων και πυρομαχικών είχαν κατασκευαστεί σε Κίνα, Ρωσία και Ανατολική Ευρώπη, πολλά από αυτά είχαν αρχικά παρασχεθεί από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία στις δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται πως πριν από τέσσερις μέρες, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία έβγαλε στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για τον ρόλο του μεσάζοντα και τις παράπλευρες δραστηριότητές του σε άλλες χώρες, εξαιρουμένης της απόπειρας πώλησης βλημάτων του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία. Εξ αυτών των στοιχείων προκύπτει ότι σφαίρες της «Ολυμπιακής Βιομηχανίας ΑΕ», εταιρείας του Βασιλείου Παπαδόπουλου, βρέθηκαν στη Ράκκα της Συρίας, τη ντε φάκτο ανακηρυχθείσα πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους και προπύργιο των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Conflict Armament Research, James Bevan, «κράτη που επιδιώκουν να επιτύχουν βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους, προμηθεύουν όπλα σε ομάδες πάνω στις οποίες ασκούν ελάχιστο ή και καθόλου έλεγχο»
Στον απόηχο της ιστορίας με την πώληση ελληνικών όπλων στη Σαουδική Αραβία, η Conflict Armament Research (CAR) είπε ότι τα περισσότερα ισλαμικά κρατικά όπλα λεηλατήθηκαν από τον ιρακινό και συριακό στρατό. Ορισμένα, όμως, από αυτά τα όπλα δόθηκαν αρχικά από άλλες χώρες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία, σε ένοπλες ομάδες αντιπολίτευσης της Συρίας, που αγωνίζονται εναντίον του προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Αυτά τα ευρήματα είναι μια έντονη υπενθύμιση των αντιθέσεων που είναι εγγενείς στην προμήθεια όπλων σε ένοπλες συγκρούσεις, στις οποίες λειτουργούν πολλαπλές ανταγωνιστικές και επικαλυπτόμενες, μη κρατικές ένοπλες ομάδες», ανέφερε η ομάδα σε έκθεση 200 σελίδων. Η έκθεση τονίζει ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι προμήθειες όπλων σε παρατάξεις της συριακής σύγκρουσης έχουν αυξήσει σημαντικά την ποσότητα και την ποιότητα των διαθέσιμων όπλων στις δυνάμεις του ISIS – σε αριθμούς πολύ μεγαλύτερους από εκείνους που θα του ήταν διαθέσιμοι μόνο μέσω της συλλογής στα πεδία μάχης».
Η CAR κατέγραψε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις όπλων, που αγόρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και κατέληξαν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, είτε ως λάφυρο στο πεδίο της μάχης, είτε αποκτήθηκαν μέσω συνεχώς μεταβαλλόμενων συμμαχιών, εντός της συριακής αντιπολίτευσης. Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα κατέληξαν αργότερα στο Ιράκ, δήλωσε ο φορέας. Σε μια περίπτωση, χρειάστηκαν μόνο δύο μήνες για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ, για να πάρουν στα χέρια τους, έναν κατευθυνόμενο αντι-αρματικό πύραυλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασαν από μια ευρωπαϊκή χώρα και προμήθευσαν σε ομάδα αντιπολίτευσης της Συρίας.
Όλα τα αντικείμενα που εξέτασε η έρευνα κατασκευάστηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ, κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και στις περισσότερες περιπτώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπασαν τις ρήτρες που απαγόρευαν τις επαναμεταφορές, με το να δίνουν τα όπλα σε ένοπλες ομάδες στη Συρία.
“Οι αποδείξεις που συλλέχθηκαν από την CAR δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα εκτρέψει όπλα και πυρομαχικά, που παράγονται στην ΕΕ, σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη συριακή διαμάχη. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους απέκτησαν γρήγορα την επιμέλεια σημαντικών ποσοτήτων αυτού του υλικού”, αναφέρει η οργάνωση. Σημειώνεται ότι το Σάββατο το Ιράκ κήρυξε τελική νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο κατέλαβε περισσότερο από το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας το 2014, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία δήλωσε νίκη επί του ISIS στη Συρία.
Τέλος, η Conflict Armament Research ανέφερε πέρυσι ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε κατασκευάσει τα δικά του όπλα σε μια κλίμακα και με εξειδίκευση που ταιριάζουν με τις εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις και ότι είχε τυποποιήσει την παραγωγή σε ολόκληρη τη σφαίρα επιρροής του.