Το καλοκαίρι τελείωσε δίνοντας τη σκυτάλη από νωρίς στο φθινόπωρο. Ήταν ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι και αυτό αναλύεται στο παρόν άρθρο.
Εισαγωγή
Οδεύουμε προς τη φθινοπωρινή ισημερία και φαίνεται οι καιρικές συνθήκες να εναρμονίζονται πλήρως με την εποχή, ανεξάρτητα αν αυτό δεν κρατήσει πολύ και η θερμοκρασία από το Σάββατο 11/09 αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία συνοπτική μεταβολή του καιρού με θερμοκρασίες λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μια διαταραχή που από μόνη της δεν επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση της μέσης θερμοκρασίας του φθινοπώρου.
Εκεί που πρέπει να εστιάσει κανείς είναι το ιδιότυπο καλοκαίρι που πέρασε. Ένα καλοκαίρι που έλαβε περίοπτη θέση στα κλιματολογικά τετράδια αφενός για της πολύ υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν και τους 46 βαθμούς, αφετέρου για τους συχνός, ισχυρούς και μεγάλης διάρκειας καύσωνες.
Ανάλυση
Το καλοκαίρι του 2021 χαρακτηρίστηκε από ακραία υψηλές τιμές θερμοκρασίας με δύο σοβαρά κύματα καύσωνα, κατά την διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με την εποχική πρόγνωση για το καλοκαίρι του 2021 που εξέδωσε 1η Μαΐου το κλιματικό μοντέλο C3S multi-modelsystem το καλοκαίρι διαφαίνονταν αρκετά θερμό και ξηρό. Οι χάρτες είναι διαθέσιμοι από την υπηρεσία C3S (Copernicus) εδώ και μέσα από σχετικό άρθρο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας εδώ.
Τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε είναι δύο. Πρώτων, η εποχική πρόγνωση είχε σχετικά υψηλό ποσοστό επιτυχίας, αυτό δεν την καθιστά σε καμία περίπτωση όμως αξιόπιστη, τουλάχιστον με την σημερινή τεχνολογία. Οι εποχικές προγνώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.
Δεύτερων, η μεγίστη εμμονή όλων των θερμών μεταφορών, καθότι το καιρικό φαινόμενο, σε κάθε περίπτωση, διαρκούσε τουλάχιστον μία εβδομάδα. Επίσης, χαρακτηριστικό όλων των θερμών μεταφορών αποτελούσαν οι πολλή υψηλές θερμοκρασίες. Ίδη από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη η θερμοκρασία πολύ συχνά ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς.
Έντονη θερμή μεταφορά έλαβε χώρα και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε, την Τρίτη 03/08, τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 205 σταθμούς, τους 43 βαθμούς Κελσίου σε 59 σταθμούς, ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 47.1 βαθμοί Κελσίου στο Λαγκαδά, Θεσσαλονίκης.
Σε μία πιο γενική εικόνα η περίοδος 2010-2019 αποτελεί τη θερμότερη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία των καταγραφών θερμοκρασίας.
Σε υψηλά επίπεδα καταγράφηκε και η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας που έφτασε και τοπικά ξεπέρασε τους 30°C. Ειδικότερα, στο Βόρειο Αιγαίο η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κυμαίνεται από 2 έως 4°C υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2018, με δορυφορικές μετρήσεις να δείχνουν απόλυτες τιμές 29-30°C. Το γεγονός αυτό οφείλεται αφενός στις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, αφετέρου στην απουσία ισχυρών ανέμων.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)
Copernicus Climate Change Service / ECMWF.
climate.copernicus.eu (καλοκαίρι)
meteo.gr