Ο Dow Jones αγγίζει τις 23.000 μονάδες το βράδυ της Τρίτης λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίας. Ο δείκτης, έπειτα από το ιστορικό ρεκόρ των 22.000 μονάδων στις 2 Αυγούστου του 2017, έκλεισε μόλις 3 μονάδες κάτω από το νέο ρεκόρ των 23.000 μονάδων. Η εταιρία η οποία υπήρξε ο μεγαλύτερος καταλύτης αυτού του ρεκόρ, δεν είναι άλλη από την UnitedHealth, η οποία ανακοίνωσε πως τα κέρδη της αναμένεται να αυξηθούν ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις, για το τέλος της χρονιάς. Είναι πράγματι όμως αυτός ο λόγος; Μήπως ο Dow Jones αντέδρασε σε ένα άλλο γεγονός το οποίο έχει σχέση με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ;
Πώς λοιπόν αυτό το ρεκόρ συσχετίζεται με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις ΗΠΑ και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ; Είναι πολύ εύκολο να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα. Πρέπει όμως να καταλάβουμε τι είναι ο δείκτης του Dow Jones, τι μετράει και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται. Ολόκληρο το όνομα του δείκτη είναι «Dow Jones Industrial Average». Επί της ουσίας, μετράει τη μέση τιμή της αξίας κάποιων μετοχών, οι οποίες πωλούνται στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης (NYSE) και του NASDAQ. Οι μετοχές αυτές ανήκουν στις 30 μεγαλύτερες εταιρίες των ΗΠΑ, όπως Microsoft, Apple, Boeng κλπ. Πρόκειται δηλαδή για ένα δείκτη, ο οποίος δείχνει τη διάθεση της βαριάς βιομηχανίας της Αμερικής για ανάπτυξη.
Επομένως, όταν βλέπουμε ότι αυτός ο δείκτης αυξάνεται τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η βιομηχανία των ΗΠΑ είναι σε μια ανοδική πορεία και ότι αποτελεί ένα γόνιμο έδαφος για επενδύσεις. Φυσικά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του χρηματιστηρίου και τους κινδύνους που κρύβει. Νομίζω πως ένα τέτοιο θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον και θα του άξιζε ένα ξεχωριστό άρθρο.
Γιατί όμως μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Αρχικά η συνάντηση του κυρίου Τσίπρα με τον Τραμπ τελείωσε με μια συμφωνία, η όποια ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ. Θα πληρώσουμε τους Αμερικάνους 2,4 δις για να αναβαθμίσουμε τα γνωστά σε όλους F-16. Μια τέτοια είδηση είναι ικανή να φτάσει τον δείκτη Dow Jones στο ρεκόρ των 23.000 μονάδων. Η προσδοκία μιας τέτοιας συμφωνίας, βλέπουμε ότι εκφράστηκε από το χρηματιστήριο λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση του Τσίπρα με τον Τραμπ. Εκείνη ακριβώς την ώρα ο δείκτης έφτανε νέο ρεκόρ. Την ώρα της συνάντησης όμως, έπεσε λίγες μονάδες περιμένοντας την επιβεβαίωση της συμφωνίας για να ξανασκαρφαλώσει στις 23.000! Η τιμή αυτή είναι πολύ πιθανόν να ξεπεραστεί το επόμενο διάστημα και να συνεχίσουμε για το νέο ρεκόρ, των 24.000.
Μια τέτοια συμφωνία όμως, σημαίνει πολλά πράγματα. Τα κυριότερα είναι η αύξηση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ για την παραγωγή των εξαρτημάτων ή/και των νέων (ίσως) αεροπλάνων. Η κίνηση ενός τεράστιου κεφαλαίου από χώρα της Ε.Ε προς την Αμερική και η εισροή ξένου συναλλάγματος. Τέλος η μελλοντική εξάρτηση της Ελλάδας από την εταιρία παραγωγής των F-16, για επιδιορθώσεις και συντήρηση. Μια τέτοια συμφωνία είναι ικανή να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη ακόμα και σε μια οικονομία όπως είναι αυτή των ΗΠΑ. Είναι απόλυτα λογικό ο δείκτης, ο όποιος χρησιμοποιείται για να δείξει την πορεία (ή όπως είπαμε πριν, τη διάθεση της Αμερικανικής βαριάς βιομηχανίας), να εκτινάσσεται με μια τέτοια συμφωνία.
Είναι γεγονός πως μια τέτοια είδηση στέλνει πολλά μηνύματα κυρίως στο εξωτερικό. Δείχνει ότι η Αμερική του Τραμπ, είναι ικανή να κλείνει τεράστιες συμφωνίες για οπλικά συστήματα. Ο Τραμπ στηρίζει το ΝΑΤΟ και εξοπλίζει χώρες της συμμαχίας με υπερσύγχρονα Αμερικανικά όπλα. Η Αμερική είναι ικανή από μόνη της να παράξει τέτοιου είδους τεχνολογία, στην επικράτειά της. Όλα αυτά αποτελούν άκρως θετικά μηνύματα για εταιρίες που έχουν φύγει από την Αμερική και σκέφτονται την επιστροφή ή σε εταιρίες που σκέφτονται να έρθουν στην Αμερική.
Ας θυμηθούμε τις προεκλογικές δηλώσεις του Τραμπ. Έλεγε πως, θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουν οι βαριές βιομηχανίες στην Αμερική. Ε λοιπόν, μια τέτοια συμφωνία δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κρατάει τον λόγο του. Είναι πολύ σημαντικό επίσης, για τον ίδιο τον Τραμπ, να δείχνει ότι είναι ικανός να μιλήσει τη γλώσσα της λογικής, να συνεννοηθεί με εταίρους του και να κλείνει μεγάλες συμφωνίες που ευνοούν την Αμερική. Ειδικά από τη στιγμή που η προεκλογική του καμπάνια είχε βασιστεί στο μότο ότι είναι ένας σπουδαίος επιχειρηματίας.
Εν κατακλείδι, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, χρησιμοποιήθηκε επικοινωνιακά από τον Τραμπ, για να στείλει τα μηνύματα που ήθελε. Η επιτυχία αυτή, ανεξάρτητα από τα οφέλη για τη χώρα μας, είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Τραμπ καθώς ο πιο αντικειμενικός κριτής, η αγορά, «μίλησε» με το νέο ρεκόρ.