Διεξήχθη σήμερα στο Καταλανικό Κοινοβούλιο η ψηφοφορία που επικύρωνε τον νόμο που προέβλεπε το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις που ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα ένα νέο κράτος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Καταλανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε -όπως ήταν αναμενόμενο- τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, καθώς τα αποσχιστικά κόμματα Junts pel Si (Μαζί για το Ναι) και CUP κατείχαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πιο αναλυτικά, γύρω στη 13.00 (ώρα Ισπανίας) 72 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 60 βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά, ενώ 3 δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία η οποία έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας (Τζενεραλιτάτ) Κάρλες Πιτζεμόντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ελάχιστος αριθμός πολιτών που οφείλουν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για να κριθεί αυτό έγκυρο. Οι βουλευτές των αντίθετων με το δημοψήφισμα κομμάτων (Cuidadanos, PSC και PP) δήλωσαν ότι η εν λόγω διαδικασία δεν έχει πλήρη νομική ισχύ.
Μυστήριο παραμένει σε ποιες ενέργειες θα προβεί η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι για να σταματήσει την όλη διαδικασία. Ωστόσο αναγκαία κρίνεται η ταχύτατη αναζήτηση μηχανισμών ακύρωσης των αποφάσεων που ελήφθησαν, όπως συνέβη και σχεδόν 3 χρόνια πριν που είχαν παρθεί τα ανάλογα αντίμετρα που ακύρωσαν το πρώτο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της 9ης Νοεμβρίου 2014. Αύριο συνεδριάζει για το εν λόγω ζήτημα το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας στο οποίο προσέφυγε η κυβέρνηση της Μαδρίτης. «Η κυβέρνηση ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει άκυρες και χωρίς αποτελέσματα τις συμφωνίες που υιοθετήθηκαν» δήλωσε στη Μαδρίτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία αναφερόμενη στην εγγραφή του νόμου στην ημερήσια διάταξη του Καταλανικού Κοινοβουλίου.
Την χαρακτήρισε «πραξικοπηματική ενέργεια» αντάξια «δικτατορικών καθεστώτων». Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ραχόι θα περιμένει να περάσει η εθνική γιορτή της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ( la Diada) στις 11 του Σεπτέμβρη προτού συγκαλέσει υπουργική σύνοδο κατά του δημοψηφίσματος, προκειμένου να μην ενισχυθούν τα αποσχιστικά αισθήματα. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας υποστήριξε ότι θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο το αμφιλεγόμενο Άρθρο 155 του νόμου για την εθνική ασφάλεια το οποίο προβλέπει ότι η επαναφορά στη νομιμότητα Αυτόνομων Περιοχών κρίνεται αναγκαία υπέρ των εθνικών συμφερόντων. «Ελπίζουν ότι μέσα σε μια μέρα θα καταργήσουν το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία», δήλωσε. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει πέρα την ισπανική δημοκρατία».
Παράλληλα με όλα αυτά, εχθές εστάλη από το Οικονομικό Δικαστήριο της Ισπανίας κλήση να παρουσιαστούν ενώπιον της έδρας στις 25 Σεπτεμβρίου ο πρώην πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ (Άρτουρ Μας), η πρώην αντιπρόεδρος (Τζουάνα Ορτέγκα), ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος (Φρανσέσκ Ομς) και η πρώην τοπική υπουργός παιδείας (Ιρένε Ριγκάου). Το αίτημα του δικαστηρίου είναι να πληρώσουν οι ίδιοι 5.100.000 ευρώ για τα έξοδα του προηγούμενου -παράνομου όπως λέγεται- δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου τα οποία έγιναν δημοσία δαπάνη. Από αυτά τα 2.800.000 χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά υπολογιστών για το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, 1.400.000 για την ασφάλιση των εθελοντών που συμμετείχαν σε αυτό, 1.100.000 για την πληρωμή υπηρεσιών πληροφορικής και μηχανογράφησης και 800.000 για διαφημιστικές δαπάνες.
Το δικαστήριο απειλεί ακόμη και με δήμευση των περιουσιών τους αν τα χρήματα αυτά δεν καταβληθούν ωστόσο από τον Μάιο το κόμμα του Πιτζεμόντ έχει οργανώσει εκστρατεία συλλογής πόρων για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων τους. Επιπλέον ο πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ Πιτζεμοντ και ο αντιπρόεδρος Οριόλ Τζουνκέρας έδωσαν εχθές συνέντευξη Τύπου εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την απόφαση του Οικονομικού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την, εκφοβισμό ενόψει του νέου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.