Γίνεται ένα πρόσωπο να ταρακουνήσει τον κόσμο; Αν γινότανε Παγκόσμιος Πόλεμος θα μας ενδιέφερε τόσο πολύ; Θα διχαζόταν κάποια χώρα για την εκλογή Προέδρου ή πρωθυπουργού; Θα φεύγανε πολίτες από την χώρα τους αν εκλέγονταν πολιτικά πρόσωπα που δεν ήταν της αρέσκειας τους ή ήταν ενάντια στα πιστεύω τους. Και όμως όλα αυτά, αλλά και ακόμα περισσότερα κατάφερα να τα δημιουργήσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και νέος «πλανητάρχης» Ντόναλντ Τραμπ.
Όμως για πoιο λόγο έφερε τόση ένταση, τόσες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όσο και με την εκλογή του; Σίγουρα είναι ο χαρακτήρας του. Είναι τρόπος ομιλίας του, αλλά και αυτά που λέει. Ο τρόπος που ζει, οι πρώην και η νυν γυναίκα του, η επιχειρηματική του δραστηριότητα. Οι απόψεις του, σίγουρα. Όμως εγώ πιστεύω ότι είναι « Αυτός που αντιπροσωπεύει όλα αυτά που φοβόμαστε να ζητήσουμε», από εμάς τους ίδιους καταρχήν, τους πολιτικούς μας. Τις αλλαγές που θέλουμε, αλλά φοβόμαστε να διεκδικήσουμε με την ψήφο μας, το καλύτερο μέλλον, την καλύτερη ζωή για εμάς και για τα παιδιά μας.
Η προεκλογική του περίοδος βασίστηκε σε έξι υποσχέσεις που τάραξαν τα νερά των ΗΠΑ και κατά συνέπεια της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Αυτές ήταν :
- Τείχος στο Μεξικό.
- Μάχη κατά του ISIS.
- Μειώσεις φόρων.
- Νέες βιομηχανίες και θέσεις εργασίας.
- Σύστημα Δημόσιας Υγείας
- Κατάργηση ή επαναδιαπραγμάτευση του NAFTA.
Οι απόψεις για τα παραπάνω διαφέρουν. Όμως η άποψη του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερη σημασία. Τοποθετήθηκε με επιχειρήματα που ακούστηκαν εριστικά και τα αξιοποίησαν έξυπνα οι αντίπαλοι του, πολιτικοί ή μη, εναντίον του. Για το τείχος είπε τα εξής : «Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος 100%, πιστέψτε με. Δεν το ξέρουν ακόμα, αλλά θα πληρώσουν το τείχος». O Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες από τη χώρα αυτή βιαστές και διακινητές ναρκωτικών. Επεκτάθηκε στο θέμα των μουσουλμάνων, των μεταναστών που υπάρχουν ήδη στις ΗΠΑ αλλά και για δημιουργία «Πιστοποιητικού Ιδεολογίας» που θα πρέπει να υπογράψουν οι δυνητικοί μετανάστες.
Θα συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ κατά του ISIS το οποίο σημαίνει συνεργασία με Ρωσία και Τουρκία. Θα μειώσει την φορολογία σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής των ΗΠΑ. Τον κατηγόρησαν ότι δεν πληρώνει φόρους. Είναι γνωστό όμως και το γράφει στα βιβλία του, αφού του δίνει την δυνατότητα το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ, με ποιους τρόπους μπορείς να μην πληρώνεις φόρους. Επίσης θα επαναφέρει τις παραγωγικές μονάδες μεγάλων εταιριών πίσω στην χώρα «Η Apple θα φτιάχνει τα κινητά της στην Αμερική» και θα δημιουργήσει νέες θέσεις.
Θα επαναδιαπραγματευθεί την εμπορική συμφωνία NAFTA ή θα την καταργήσει, γιατί θεωρεί ότι είναι άδικη για την χώρα του και επίσης θα καταργήσει το Obamacare, γιατί πιστεύει ότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας. Τι προκάλεσε τόση αντίδραση σε όλα αυτά που υποστηρίζει και υποσχέθηκε στον αμερικανικό λαό; Γιατί τόσο έντονος προβληματισμός από τους Ευρωπαίους ηγέτες; Οι ακροδεξιοί γιατί πανηγυρίζουν; Μήπως θεωρούν τον Τραμπ τόσο ακραίο όσο είναι αυτοί;
Ο Χένρυ Κίσινγκερ είχε πει ως υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ «Όταν σηκώσω το ακουστικό του τηλεφώνου και θέλω να μιλήσω με Ευρώπη, ποιος θα το σηκώσει» (πριν γίνει η ΕΕ) και τότε απάντησε η Γερμανία και απαντάει μέχρι σήμερα. Πλέον φοβούνται ότι στην κλήση του προέδρου θα απαντάει κάποιος άλλος και όχι ο Γερμανός καγκελάριος. Φοβούνται ότι θα αλλάξει τους κανόνες του εμπορίου προς όφελος των ΗΠΑ και θα δημιουργήσει δεδικασμένα σχετικά με το μεταναστευτικό.
Μας παρουσιάζουν τον Τραμπ, ως το κακό λύκο και όλοι οι υπόλοιποι είναι οι βοσκοί που προσέχουν και εργάζονται για το καλό του κοπαδιού. Κάποιος είπε με το όνομα τους και υποσχέθηκε να κάνει πράξη όλα αυτά που θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα κάνουν τα πράγματα καλύτερα. Κυνηγάνε το κακό λύκο, όμως οι βοσκοί είναι αυτοί που πάνε τα πρόβατα για σφαγή. Έρχονται αλλαγές που θα μας ξεβολέψουν. Είναι όμως οι αλλαγές αυτές που θέλουμε; Θα κρατήσει τις ισορροπίες ή θα ταράξει τα νερά ο Τραμπ; Το βασικότερο όμως είναι θα δουλέψει ως επιχειρηματίας ή θα ακολουθήσει την πολιτική γραμμή των προκατόχων του; Όπως και να έχει είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε τα όποια συμπεράσματα.
Υ.Γ : Το φαινόμενο που παρατηρείτε και είναι παγκόσμιο, οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας, οι οποίοι τυγχάνει να είναι και οι χαμένοι των εκλογών να φωνάζουν ότι ήρθε το τέλος της δημοκρατίας, μήπως πρέπει να μας ανησυχεί;