Τόμας Ντε Μεζιέρ: «Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν τηρούν την συμφωνία για τους πρόσφυγες»

25 Ιανουαρίου 2017

Σε συνέντευξή του ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, στο ειδικό πρόγραμμα της γερμανικής ραδιοτηλεόρασης για τους πρόσφυγες, απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεταν οι πρόσφυγες. Δήλωσε εκτός των άλλων ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει σωστά τη συμφωνία, αναφερόμενος στην προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, κάτι που από την πλευρά της πρώτης δεν μοιάζει να τηρείται.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, δίνοντας βάση στον ισχύοντα Κανονισμό του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο  οι διαδικασίες ασύλου παρέχονται στην πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων, κατέληξε στο ότι τα λοιπά ευρωπαϊκά κράτη δεν ακολουθούν αυτή τη συμφωνία, λόγω της θέσης της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες και της κακομεταχείρισης που τη χαρακτηρίζει, κυρίως με την τωρινή κυβέρνηση.

Κατά ένα μεγάλο μέρος, δεν γνωρίζουμε πού χρησιμοποιήθηκαν τα χρηματικά ποσά, δήλωσε ο Υπουργός, εννοώντας τα κονδύλια που έλαβε η Ελλάδα για τη βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες. Εκτός από οικονομική ενίσχυση, η χώρα έλαβε και ανθρώπινο δυναμικό, όμως παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση για τις συνθήκες ζωής των προσφύγων συνεχίζουν να είναι πολύ κακές. Στα πλαίσια της συμφωνίας μετεγκατάστασης, αποστέλλονται πρόσφυγες από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, με σκοπό να μην πέφτει εκεί όλο το βάρος της φιλοξενίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην απόφαση της Κομισιόν να παραμείνουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που θα φτάσουν μετά τον Μάρτιο του 2017 και να λάβουν άσυλο από εκεί, απόφαση που η ίδια η Ελλάδα έχει αποδεχθεί, καθώς και στις πιέσεις που δέχεται και πρόκειται να δεχθεί η χώρα πάνω σε αυτόν τον τομέα,  δικαιολογώντας τες ως εξής: «Όταν επί χρόνια λέμε σε έναν Ευρωπαίο φίλο και εταίρο ότι πρέπει να μεταχειρίζεσαι καλύτερα τους πρόσφυγες, όταν δίνουμε πολλά ευρωπαϊκά χρήματα σε αυτή τη χώρα για να υπάρξει βελτίωση και εν μέρει δεν γνωρίζουμε καν πού κατέληξαν αυτά τα χρήματα, όταν λέμε ότι θα ισχύσει και πάλι η νομοθεσία και εκείνοι δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει κάτι, τότε πρέπει να ασκήσεις και ορισμένες πιέσεις».

Διαβάστε επίσης  Το Gumball 3000 επέστρεψε στην Αθήνα

Η συνέντευξη του Υπουργού δόθηκε στο πρόγραμμα WDRForyou, ειδικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες στη γερμανική τηλεόραση που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο, στη γερμανική γλώσσα με παράλληλη διερμηνεία σε αραβική και φαρσί.

Γερμανός υπουργός

Γεννήθηκα πριν λίγα χρόνια και μεγαλώνω στη Θεσσαλονίκη. Όταν μεγαλώσω λίγο ακόμη, θα πάρω το αμάξι μου, στην τσέπη χαρτζιλίκι και θα ξεκινήσω από τη Θεσσαλονίκη για όλο τον κόσμο. Προς το παρόν σχολιάζω όσα συμβαίνουν και με κλικάρουν.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι
Μίνι Ρίπερτον

Μίνι Ρίπερτον: Μια αγγελική φωνή που σίγησε νωρίς

Η Μίνι Ρίπερτον ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της σόουλ,