Ο ηθοποιός και τραγουδιστής Γιώργος Μούτσιος

Γιώργος Μούτσιος
Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Ο Γιώργος Μούτσιος ήταν ένας πολύ ταλαντούχος και δημοφιλής ηθοποιός, τραγουδιστής και θιασάρχης. Δούλεψε για αρκετά χρόνια στον κινηματογράφο, αλλά και στο θέατρο. Επιπλέον, είχε δουλέψει ως σκηνοθέτης. Εκτός από την αγάπη του για την υποκριτική, ο Γιώργος Μούτσιος αγαπούσε και το τραγούδι. Έτσι, εκτός από ηθοποιός, δούλεψε και σαν ερμηνευτής στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Τέλος, είχε λάβει μέρος και σε ραδιοφωνικές θεατρικές εκπομπές, αλλά και σε διάφορες σειρές που προβλήθηκαν στην τηλεόραση.


Παιδικά χρόνια

Ο Γιώργος Μούτσιος ήρθε στον κόσμο στις 31 ιανουαρίου του 1932 στην Καλαμάτα. Εκεί, έζησε και τα παιδικά του χρόνια μέσα σε μια καλλιτεχνική οικογένεια, καθώς και οι δύο του αδερφές, Μαρία και Σοφία, ασχολήθηκαν κι αυτές αργότερα με τα καλλιτεχνικά. Ο Γιώργος Μούτσιος πήρε μέρος σε διάφορες παραστάσεις του Εθνικού και του Ελεύθερου Θεάτρου. Επιπλέον, πήρε μέρος στον θίασο Λαμπέτη – Χορν.

Τόσο ο Γιώργος Μούτσιος όσο και οι αδερφές του έκαναν τις καλλιτεχνικές τους σπουδές στην Αθήνα όπου μετακόμισαν. Όταν ο Γιώργος Μούτσιος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο γυμνάσιο, γράφτηκε στο Ελληνικό Ωδείο για τις μουσικές του σπουδές και παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα υποκριτικής στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου.

Οι σπουδές του, όμως, δεν περιορίστηκαν εντός των ελληνικών συνόρων. Όταν ο ηθοποιός ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, ταξίδεψε στο εξωτερικό και σπούδασε φωνητική στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης. Επιπλέον, παρακολούθησε κύκλους σπουδών σκηνοθεσίας και θεάτρου στο Reinhardt Seminar.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Γιώργος Μούτσιος
Πηγή εικόνας: kalamatain.gr

Το ντεμπούτο του στο θέατρο

Το 1951, ο Γιώργος Μούτσιος ξεκίνησε να εμφανίζεται στο Εθνικό Θέατρο ως τραγουδιστής του χορού σε παραστάσεις βασισμένες στην αρχαία τραγωδία και την αρχαία κωμωδία. Η πρώτη παράσταση στην οποία έλαβε μέρος ο Γιώργος Μούτσιος ήταν ο Οιδίπους τύραννος του Σοφοκλή. Η θεατρική παράσταση ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο και ο ηθοποιός ήταν μόλις 19 ετών. Η συγκεκριμένη παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία, παρατάθηκε για μια τριετία και ο θίασος περιόδευσε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το ντεμπούτο του στη Λυρική σκηνή ο Γιώργος Μούτσιος το έκανε παίζοντας στην οπερέτα Η Πριγκίπισσα του Ιπποδρόμου. 

Το 1960, ο ηθοποιός πήρε μέρος στη θεατρική παράσταση Όρνιθες του Αριστοφάνη. Τη μουσική για την παράσταση είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις, ενώ τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Κάρολος Κουν. Αργότερα, το 1963 έπαιξε στο θέατρο πρόζας μαζί με τον θίασο Νέα Σκηνή που ανέβασε την παράσταση Δέκα Μικροί Νέγροι. Η παράσταση αυτή βασίστηκε στο θεατρικό έργο της Άγκαθα Κρίστι And Then There Were None.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο θέατρο ως ηθοποιός αλλά και ως θιασάρχης, δούλεψε μαζί με γνωστούς και σπουδαίους ηθοποιούς όπως ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Έλλη Λαμπέτη, η Σμαρούλα Γιούλη, η Τζένη Ρουσσέα κ.α.

Διαβάστε επίσης  Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Μια γυναίκα που είναι αδύνατον να περιγραφεί

Κάποιες από τις πιο γνωστές θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε ο Γιώργος Μούτσιος ήταν Οι Δέκα μικροί νέγροι, Η Μαρκησία του λιμανιού, Τα σαράντα καράτια, ο Ματωμένος γάμος και Η απαγωγή της Σμαράγδως.

Advertising

Επίσης, το 1977, έφτιαξε θεατρικό θίασο μαζί με τη σύζυγό του, Δέσποινα Νικολαΐδου.

Γιώργος Μούτσιος
Πηγή εικόνας: Daddy-Cool.gr

Η καριέρα του Γιώργου Μούτσιου στον κινηματογράφο

Όσον αφορά την καριέρα του στον κινηματογράφο, ο Γιώργος Μούτσιος πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία Ριρίκα. Συνολικά έχει παίξει σε παραπάνω από 50 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και έχει βρεθεί δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο Λάμπρος Κωσταντάρας, η Μάρω Κοντού, ο Ντίνος Ηλιόπουλος κ.α.

Κατάφερε να ξεχωρίσει παίζοντας ρόλους του κακού, του είρωνα, του αριστοκράτη κτλ. και πάντα έκλεβε τις εντυπώσεις σε όποια ταινία έπαιρνε μέρος. Κάποιες από τις ταινίες στις οποίες έπαιξε ο Γιώργος Μούτσιος ήταν Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη, Ο γεροντοκόρος, Η Αγνή του λιμανιού, Θανασάκης ο πολιτευόμενος και Ο Λέων της Σπάρτης. Επίσης, έπαιξε στις ταινίες Θα σε κάνω βασίλισσα, Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, Για την τιμή και τον έρωτα, Ισιδώρα, Αχ!.. Και να ‘μουν άντρας κ.α. Η τελευταία ταινία στην οποία εμφανίστηκε ο Γιώργος Μούτσιος ήταν η ταινία Αλέξανδρος και Αϊσέ.

Γιώργος Μούτσιος
Πηγή εικόνας: retromaniax.gr

Ο Λέων της Σπάρτης

Η ταινία Ο Λέων της Σπάρτης κυκλοφόρησε το 1962 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό είχε τον τίτλο The 300 Spartans. Ο Γιώργος Μούτσιος είχε τον ρόλο του Δημόφιλου. Τα γυρίσματα για την ταινία έγιναν στην Ελλάδα το 1960 από τον Ρούντολφ Ματέ. Είχαν διάρκεια ένα έτος και το κόστος της παραγωγής ξεπέρασε τα 8.000.000 δολάρια. Η ταινία παρουσίασε την Ελλάδα ως τη μόνη δύναμη που κατάφερε να σταματήσει την ανοδική πορεία της Περσικής αυτοκρατορίας. Η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας στήριξε την παραγωγή με όποιον τρόπο μπορούσε τότε. Μάλιστα, διέθεσε για τις ανάγκες της ταινίας 2.500 Έλληνες στρατιώτες ως κομπάρσους. Τη μουσική επένδυση της ταινίας υπέγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Διαβάστε επίσης  Φρέντυ Γερμανός: Η ελληνική τηλεόραση στα καλύτερά της
Advertising

Γιώργος Μούτσιος
Πηγή εικόνας: peoplenews.gr

Ο Γιώργος Μούτσιος ως τραγουδιστής

Ο Γιώργος Μούτσιος είχε μια εξαιρετική φωνή βαρύτονου. Η χροιά του ήταν χαρακτηριστική και, μάλιστα, ήταν ένας από τους πλέον καταλληλότερους ερμηνευτές για τα τραγούδια του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι. Είχε τραγουδήσει τα τραγούδια Ω καλή μου Ξανθειά, Η Μπαλάντα του Στρατιώτη, Αερικό, Ο κύκλος του C.N.S. κ.α. Στο παρελθόν είχε τραγουδήσει και στην όπερα Ναυσικά στο Φεστιβάλ Αθηνών κ.α.

Εξαιρετικές κριτικές έχει συγκεντρώσει το ντουέτο που έκανε με τη Μαρία Δουράκη στο τραγούδι Ένας Μύθος του Μάνου Χατζιδάκι. Επίσης, τραγούδησε στη Γενεύη το El Pessebre του Πάμπλο Καζάλς.

Γιώργος Μούτσιος
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Γιώργος Μούτσιος
Πηγή εικόνας: koitamagazine.gr

Ραδιόφωνο και τηλεόραση

Ο Γιώργος Μούτσιος έπαιξε αρκετές θεατρικές παραστάσεις στο Θέατρο της Δευτέρας. Αυτή ήταν μια από τις αγαπημένες εκπομπές του κοινού. Εκτός από τις ραδιοφωνικές εκπομπές, συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπως η σειρά Οι θεοί του Ολύμπου. Πρόκειται για μια σειρά που σατίριζε την ελληνική μυθολογία και, μάλιστα, ο ίδιος ήταν και σκηνοθέτης της σειράς. Η τελευταία εμφάνιση του ηθοποιού ήταν το 2004 στην τηλεοπτική σειρά του Κώστα Κουτσομύτη με τίτλο Παιδιά της Νιόβης.


Βραβεύσεις

Το 2010, έγινε μια εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το πνευματικό κέντρο Παπάγου. Στην εκδήλωση αυτή ο Γιώργος Μούτσιος βραβεύτηκε για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και το τραγούδι. Εκείνος στον λόγο που έβγαλε με τη σειρά του μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε και τις περιπέτειες με την υγεία του. Εκμυστηρεύτηκε ότι στη ζωή του είπε περισσότερα “όχι” από “ναι”, αλλά κατάφερε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του. Τέλος, θέλησε να ευχαριστήσει ξεχωριστά δύο ανθρώπους που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πορεία της καριέρας του. Ευχαρίστησε πρώτα τη δασκάλα του στη Βιέννη, που του έμαθε πώς θα ήθελε ο ίδιος να τραγουδήσει, κι, έπειτα, ευχαρίστησε τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος του έμαθε πώς έπρεπε να τραγουδήσει.

Διαβάστε επίσης  Betty Friedan: Μια κορυφαία μορφή του φεμινισμού
Advertising

Γιώργος Μούτσιος
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Το κλείσιμο της αυλαίας για τον ηθοποιό

Ο Γιώργος Μούτσιος ζούσε στην Αγία Παρασκευή μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο, την ηθοποιό Δέσποινα Νικολαΐδου. Οι δυο τους έζησαν μαζί αχώριστοι μέχρι που εκείνος έφυγε από τη ζωή. Ο ηθοποιός έζησε πολλές δυσκολίες όσον αφορά την υγεία του από το 1999. Αφού ανακάλυψε ότι έπασχε από καρκίνο του προστάτη, έκανε μια χειρουργική επέμβαση και μετά ακολούθησε μια σειρά θεραπειών με ακτινοβολίες. Το 2003 νοσηλεύτηκε λόγω καρδιολογικού προβλήματος. Το 2006 έπαθε ανακοπή την ώρα που οδηγούσε βρισκόμενος στη λεωφόρο Μεσογείων. Κάποιους μήνες μετά από το τροχαίο ατύχημα, έσπασε τον βραχίονα στο αριστερό του χέρι πέφτοντας μέσα στο σπίτι του. Στη συνέχεια, έπαθε κι ένα κάταγμα στη σπονδυλική στήλη και αναγκάστηκε να μείνει καθηλωμένος στο κρεβάτι του. Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε μια παλιά του συνέντευξη, έπαιρνε τουλάχιστον είκοσι φάρμακα στην καθημερινότητά του. Επίσης, ένιωθε εγκατάλειψη από κάποιους φίλους αλλά και συναδέλφους του προς το τέλος της ζωής του. Σε ηλικία 80 ετών, ο Γιώργος Μούτσιος έφυγε από τη ζωή, στις 17 Ιουλίου 2012. Η κηδεία του έγινε στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Ο Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού έκανε μια εξαιρετική αναφορά στην συνολική προσφορά του ηθοποιού στην τέχνη, αλλά και στο γενικότερο ήθος που διακατείχε τον εκλιπόντα.

Γιώργος Μούτσιος
Πηγή εικόνας: cosmopoliti.com

Ακολουθεί βίντεο με τον Γιώργο Μούτσιο:

 

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Γιώργος Μούτσιος. Από wikipedia.org (τελευταία επίσκεψη 29/01/2024).

Advertising

Γιώργος Μούτσιος – Βιογραφία. Από sansimera.gr (τελευταία επίσκεψη 29/01/2024).

Η τελευταία συνέντευξη του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού. Από newsbeast.gr (τελευταία επίσκεψη 30/01/2024).

Γιώργος Μούτσιος: Οι ρόλοι του <<κακού>>, η ανακοπή, το τροχαίο, τα 20 φάρμακα την ημέρα και η εγκατάλειψη. Από enimerotiko.gr (τελευταία επίσκεψη 30/01/2024).

Πώς γυρίστηκε η ιστορική ταινία << Ο Λέων της Σπάρτης>>. Από taathinaika.gr (τελευταία επίσκεψη 30/01/2024).

Advertising

 

Έχω σπουδάσει νοσηλευτική,έχω ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων και ποιητικών συλλογών και στίχων.Έχω αδυναμία στις επιστήμες, τη μουσική,το τραγούδι ,τα ταξίδια και τις τέχνες.Μου αρέσει να γράφω και να μοιράζομαι τις ιδέες μου με τον κόσμο συνεχώς.Είναι κάτι που το έκανα από παιδί και το αγαπώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι πιο σκληρά εργαζόμενες χώρες

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας
Brandy Sour

Brandy Sour: το κοκτέιλ του Λήδρα Πάλας που έγινε μυθιστόρημα -της Κωνσταντίας Σωτηρίου

Το Brandy Sour της Κωνσταντίας Σωτηρίου είναι ένα σύντομο, σπονδυλωτό