Howard Lovecraft: Ο τιτάνας της επιστημονικής φαντασίας τρόμου

Πηγή εικόνας: https://www.thecollector.com/

O Howard Phillips Lovecraft,  ήταν Αμερικανός συγγραφέας τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, που έζησε από το 1890 έως το 1937. Είναι περισσότερο γνωστός για το συγγραφικό του έργο στο είδος του «κοσμικού τρόμου», όπου αναδεικνύει την άγνωστη, τη φρίκη του απεράντου σύμπαντος και τη σχετικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης σε σχέση με την απεριόριστη και ανεξήγητη πραγματικότητα. Οι ιστορίες του Lovecraft  συνήθως χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη αρχαίων θεοτήτων και ανείπωτων τεράτων που ζουν στο σκοτεινό βάθος του σύμπαντος και είναι αδιανόητα για τον ανθρώπινο νου. Τα έργα του συχνά εστιάζουν στο κοσμικό τρόμο, μια έννοια που περιγράφει τον φόβο που προκαλείται από τη σκοτεινή και απερίγραπτη φύση του σύμπαντος, και την αναγνώριση του μικροσκοπικού ρόλου του ανθρώπινου είδους σε σχέση με την απεραντοσύνη του.


Ο Howard Phillips Lovecraft έγινε πιο γνωστός με το έργο του «The Call of Cthulhu»

Ο Lovecraft  είναι γνωστός για δημιουργίες όπως το «The Call of Cthulhu», όπου εισήγαγε τη θεότητα Cthulhu, ένα αρχαίο πλάσμα που κοιμάται στον ωκεανό και προκαλεί ανείπωτο φόβο στους ανθρώπους που το ανακαλύπτουν. Άλλα δημοφιλή έργα του περιλαμβάνουν:  The Dunwich Horror, The Shadow over Innsmouth και το The Colour Out of Space. Πέρα από τη λογοτεχνική του κληρονομιά, Lovecraft  έχει επίσης επηρεάσει πολλούς άλλους συγγραφείς, καθώς και δημιουργούς σε άλλες τέχνες όπως τον κινηματογράφο, τη μουσική και τα παιχνίδια βιντεοπαιχνιδιών. Το έργο του συχνά ανακαλύπτει θέματα που συνδέονται με την ψυχολογία, τον φόβο του άγνωστου και την ανθρώπινη αδυναμία απέναντι στην απόλυτη καταστροφή ή τον απόλυτο παράλογο.

Lovecraft
Πηγή εικόνας: https://wwnorton.com/

 


Τα δύσκολα και σκοτεινά παιδικά χρόνια του Howard Phillips Lovecraft

Ο Howard Phillips Lovecraft γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1890 στην πόλη Providence της Rhode Island στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα με σκοτεινές στιγμές  και με πολλά προβλήματα. Ήταν ταν αρκετά ασθενικό παιδί, πάσχοντας από πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας του άσθματος, που τον έκαναν να απομονώνεται συχνά από τους συνομηλίκους του. Αυτή η απομόνωση ενθάρρυνε την εσωτερική του φαντασία να ανθίσει, και τον οδήγησε στον κόσμο της λογοτεχνίας και της φαντασίας.

Από μικρή ηλικία, ο Lovecraft είχε πάθος για την ανάγνωση και την εξερεύνηση της λογοτεχνίας τρόμου. Αγαπούσε να διαβάζει έργα από συγγραφείς όπως ο Edgar Allan Poe και ο Lord Dunsany, οι οποίοι επηρέασαν βαθιά το έργο του. Οι φαντασιώσεις του Lovecraft, οι οποίες ενισχύθηκαν από τις αναγνώσεις του και την εσωτερική του αναζήτηση για να ξεφύγει από την πραγματικότητα, συνέβαλαν στη δημιουργία του μοναδικού του λογοτεχνικού ύφους.

Διαβάστε επίσης  63 χρόνια Eurovision: Πόσο καλά γνωρίζετε την ιστορία του διαγωνισμού;
Advertisements
Ad 14

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την συγγραφή επιστημονικής φαντασίας τρόμου

Παρόλο που τα παιδικά χρόνια του ήταν περίοδος που αντιμετώπιζε δυσκολίες και απομόνωση, ήταν και η εποχή που διαμορφώθηκαν οι βάσεις της μεγάλης του λογοτεχνικής κληρονομιάς. Τα σκοτεινά του όνειρα, η εμμονή του με το μυστήριο και η αναζήτησή του για να κατανοήσει το ανεξήγητο όλα αυτά είναι θέματα που εμφανίστηκαν ήδη από την παιδική του ηλικία και παραμένουν στο επίκεντρο των έργων του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.


Παρά την οικονομική ανέχεια ο Lovecraft μπορεί να μην είχε την δυνατότητα να σπουδάσει αλλά είχε μια εξαιρετική παιδεία

Ο Howard Phillips Lovecraft δεν είχε την ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις του μετά το γυμνάσιο. Αν και είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και τη μάθηση, η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν του επέτρεπε να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα. Έτσι, πέρα από την αυτοδίδακτη μάθηση μέσω της ανάγνωσης και της έρευνας, έλαβε μια βασική εκπαίδευση μέσω του γυμνασίου.

Lovecraft
Πηγή εικόνας: https://www.readandcobooks.co.uk/

Παρ’ όλα αυτά, ο Lovecraft ήταν αυτοδίδακτος και είχε μια εξαιρετική παιδεία μέσω της ευρείας ανάγνωσής του. Έμαθε πολλά για τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη φιλοσοφία και την επιστήμη μέσα από τα έργα που διάβαζε. Αυτή η αυτοδίδακτη προσέγγιση του επέτρεψε να αναπτύξει μια πλούσια εσωτερική γνώση και να διαμορφώσει το μοναδικό του λογοτεχνικό ύφος χωρίς την ανάγκη επίσημων πανεπιστημιακών σπουδών.


The Alchemist: Το πρώτο γνωστό έργο του Lovecraft  όπου κεντρικό ρόλο παίζει το βιβλίο ενός Αλχημιστή

Το πρώτο γνωστό έργο του Howard Phillips Lovecraft ήταν η ιστορία μικρού μήκους με τίτλο «The Alchemist». Γράφτηκε το 1908 όταν ήταν ακόμα έφηβος στην ηλικία των 17 ετών. Αυτό το έργο ανήκει στο είδος της φαντασίας και του τρόμου, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα της δουλειάς του Lovecraft. Αν και δεν δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του, αργότερα έγινε γνωστό στο κοινό μέσα από ανθολογίες και συλλογές των έργων του.

Διαβάστε επίσης  Κρίστοφερ Λι: Ο άρχοντας του τρόμου
Lovecraft
Πηγή εικόνας: https://seanmmcbride.com/

Η ιστορία  ακολουθεί τον νεαρό Francis Thurston που εξερευνά την κληρονομιά του οικογενειακού του σπιτιού στην Arkham της Massachusetts. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, ανακαλύπτει έναν παλιό τόμο που ανήκε σε έναν πρόγονό του, ο οποίος ήταν ένας αλχημιστής. Καθώς διαβάζει το βιβλίο, αποκαλύπτονται σκοτεινά μυστικά και απειλές. Αυτή η ιστορία αποτελεί ένα πρώιμο παράδειγμα του τρόπου γραφής του Lovecraft και των θεμάτων του, περιλαμβανομένης της παράδοσης της φαντασίας και του τρόμου που χαρακτηρίζουν το έργο του.


Ορισμένα από τα πιο γνωστά και επιδραστικά έργα του περιλαμβάνουν:

  1. «The Call of Cthulhu» (Η Κλήση του Κθούλου): Ίσως το πιο διάσημο έργο του Lovecraft, που περιγράφει τον αρχαίο θεό του τρόμου, τον Κθούλου, και την προσπάθεια των ανθρώπων να κατανοήσουν τη φρικαλεότητα που κρύβεται στο σύμπαν.
  2. «At the Mountains of Madness» (Στα Βουνά του Τρόμου): Μια από τις πιο επικές ιστορίες του Lovecraft, που αφηγείται την εξερεύνηση μιας απομακρυσμένης περιοχής της Ανταρκτικής και τις τρομακτικές ανακαλύψεις που γίνονται εκεί.
  3. «The Shadow over Innsmouth» (Η Σκιά πάνω από το Innsmouth): Μια ιστορία που περιγράφει έναν νεαρό άνδρα που επισκέπτεται μια απομονωμένη πόλη στη Νέα Αγγλία, μόνο για να ανακαλύψει τα μυστικά τρομακτικής καταγωγής της.
  4. «The Dunwich Horror» (Το τέρας του Ντάνγουιτς): Μια άλλη διάσημη ιστορία του Lovecraft, που αναφέρεται στις τρομακτικές εξελίξεις σε μια απομονωμένη αγροτική κοινότητα στο Μασαχουσέτη.
  5. «The Colour Out of Space» (Το χρώμα εκτός του Διαστήματος): Μια ιστορία που περιγράφει την ανεξήγητη εμφάνιση ενός μυστηριώδους χρώματος και τις φρικαλεότητες που ακολουθούν.

Η εύθραυστη υγεία του, η δύσκολη προσωπική του ζωή και τα δύο διαζύγια

Η προσωπική ζωή του Howard Phillips Lovecraft ήταν περίπλοκη και συχνά προσκολλημένη σε ασθένειες και προσωπικές δυσκολίες. Ήταν γνωστός για την εσωστρέφεια του και την τάση του να απομονώνεται από τον έξω κόσμο. Αν και είχε κάποιες στενές φιλίες με άλλους συγγραφείς, όπως: οι Clark Ashton Smith και Robert E. Howard, η κύρια του συντροφιά ήταν η γραφή και η ανάγνωση.

Ο Lovecraft παντρεύτηκε δύο φορές. Η πρώτη του γυναίκα ήταν η Sonia Greene, η οποία ήταν έμπορος ανατολικών ειδών. Ο γάμος τους δεν είχε διάρκεια και τελικά χώρισαν μετά από λίγα έτη. Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η παιδαγωγός Winifred Phillips, με την οποία παντρεύτηκε το 1924. Και αυτός ο γάμος δεν διήρκησε πολύ και πήραν διαζύγιο το 1929.

Διαβάστε επίσης  Η Μαρίκα Κοτοπούλη δεν ήταν μόνο σπουδαία ηθοποιός, ήταν σύμβολο!

Η πάλη με την φτώχεια και οι οικονομικές δυσκολίες

Πολλές φορές ήταν υποχρεωμένος να εργαστεί σε εργασίες μερικής απασχόλησης ή να βασίζεται στην οικονομική στήριξη από άλλους, καθώς η γραφή του δεν του παρείχε πάντα επαρκές εισόδημα. Συνολικά, η προσωπική ζωή του Lovecraft ήταν γεμάτη προκλήσεις και αντιξοότητες, αλλά αυτές οι εμπειρίες επηρέασαν σίγουρα το έργο του και την ανάπτυξη του ως συγγραφέα τρόμου και φαντασίας.

Ο Howard Phillips Lovecraft δεν έλαβε βραβεία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το έργο του δεν ήταν ευρέως αναγνωρισμένο κατά τη διάρκεια της ζωής του και ο ίδιος ήταν σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η επίδραση του έργου του έγινε ολοένα και πιο εμφανής και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του είδους τρόμου και φαντασίας.


Τα βραβεία Lovecraft

Σήμερα, υπάρχουν διάφορα λογοτεχνικά βραβεία που απονέμονται σε έργα φαντασίας και τρόμου. Tο όνομα του Lovecraft συχνά τιμάται ως ένας από τους μεγάλους προκατόχους του είδους. Επίσης, υπάρχουν βραβεία με το όνομα του Lovecraft, όπως τα
H.P. Lovecraft Film Festival και το The H.P. Lovecraft Memorial Award for Fiction, που απονέμονται σε έργα που αντιπροσωπεύουν την ανοιχτή φαντασία και το πνεύμα του Lovecraft.


O θάνατος του Lovecraft σε ηλικία μόλις 46 ετών

Ο Howard Phillips Lovecraft πέθανε στις 15 Μαρτίου 1937, στην ηλικία των 46 ετών. Ο θάνατός του οφείλεται σε εγκεφαλική αιμορραγία που προκλήθηκε από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο Lovecraft είχε παλαιότερα υποφέρει από πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και του άσθματος. Ο θάνατός του σημάδεψε το τέλος μιας ζωής που ήταν γεμάτη δημιουργικότητα και φαντασία, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που επηρέασε βαθύτατα τον κόσμο της λογοτεχνίας τρόμου και φαντασίας. Και θεωρείται δικαίως ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς φαντασίας και τρόμου του 20ου αιώνα!

Ακολουθεί βίντεο σχετικά με την ζωή του Howard Phillips Lovecraft!

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

H. P. Lovecraft. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/. Τελευταία προσπέλαση στις 12/3/2024

The H.P. Lovecraft Archive. Ανακτήθηκε από https://www.hplovecraft.com/. Τελευταία προσπέλαση στις 12/3/2024

H.P. Lovecraft American writer. Ανακτήθηκε από https://www.britannica.com/. Τελευταία προσπέλαση στις 12/3/2024

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Two Strangers Trying Not To Kill Each Other: Αγάπη σημαίνει

Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο ”Two Strangers Trying Not
cowgirl

Cowgirl trend: Πως θα το ενταξεις στα καλοκαιρινά outfit

Το Cowgirl trend είναι ένα trend που έχουμε αγαπήσει μέσα