Hugh Hefner: o μύθος του Playboy!

Hugh Hefner
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ο Hugh Hefner ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από το περιοδικό Playboy και την ανδρική ψυχαγωγία χρησιμοποιώντας φωτογραφίες πορνό. Κατάφερε, χρησιμοποιώντας το γυμνό γυναικείο σώμα, να τροφοδοτεί συνεχώς την ακόρεστη σεξουαλική φαντασία των ανδρών, αφού ήξερε πολύ καλά πως όταν ο άνδρας έπρεπε να χρησιμοποιήσει το μυαλό και το πέος, εκείνος σχεδόν πάντα προτιμούσε το δεύτερο! Άλλωστε όπως έλεγε και ο ίδιος: «είναι η έλξη ανάμεσα στα δύο φύλα που κάνει τον κόσμο να κινείται. Διαφορετικά οι γυναίκες δεν θα φορούσαν κραγιόν και κοντές φούστες».


Παιδί μιας συντηρητικής οικογένειας που πίστευε στην θρησκεία των μεθοδιστών

Ο Hugh Hefner γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1926 στο Chicago του Illinois.Η μητέρα του Grace Caroline Swanson ήταν δασκάλα και είχε σουηδικές ρίζες, ενώ ο πατέρας του Glenn Lucius Hefner ήταν λογιστής με γερμανικές και αγγλικές ρίζες. Ο Hefner είχε έναν μικρότερο αδερφό, τον Keith (1929),  ο οποίος  απεβίωσε ένα χρόνο πριν πεθάνει ο ίδιος (2017). Η οικογένεια ήταν συντηρητική και πίστευε στη θρησκεία των μεθοδιστών.

Ο Hugh Hefner φοίτησε στο Sayre Elementary School και στο Steinmetz High School, τα οποία ήταν δημόσια σχολεία στο Chicago του Illinois. Ο Hefner επέδειξε από πολύ νωρίς το δημοσιογραφικό του μικρόβιο, αφού ίδρυσε τη σχολική εφημερίδα. Επίσης, την ίδια περίοδο δημιούργησε ένα βιβλίο κόμικ με τίτλο: «School Daze». Παρά το δημιουργικό του ταλέντο και τον πολύ υψηλό δείκτη νοημοσύνης του ( 150 μονάδες), ο ίδιος ήταν μέτριος μαθητής.

Hugh Hefner
Πηγή εικόνας: booktryst.com | Στη φωτογραφία βλέπουμε το σκιτσογραφικό ταλέντο του Hefner από την περίοδο του σχολείου.

Στη συνέχεια υπηρέτησε στον αμερικάνικο στρατό τα έτη 1944 – 1946 ως αρθρογράφος στην στρατιωτική εφημερίδα. Το 1949 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Illinois με το πτυχίο Bachelor of Arts στην ψυχολογία και μ’ ένα δεύτερο πτυχίο στη δημιουργική συγγραφή και τις τέχνες σε ένα κολέγιο. Επίσης, έκανε σεμινάρια  στην Κοινωνιολογία με επίκεντρο την έρευνα πάνω στο sex στο Northwestern University, τα οποία όμως δεν ολοκλήρωσε.


Μια αύξηση των 5 δολαρίων που ποτέ δεν έγινε τον οδήγησε στην παραίτηση από το Esquire magazine

Στις αρχές του 1950 ο Hugh Hefner είχε καταφέρει να βρει δουλειά στο Esquire magazine ως αρθρογράφος.  Το περιοδικό ήταν πολύ σημαντικό,  αφού μεγάλοι συγγραφείς λογοτεχνικών κειμένων, όπως οι Ernest Hemingway και F. Scott Fitzgerald, έδιναν τα κείμενα τους.  Επίσης, σπουδαίοι pinup καλλιτέχνες, όπως οι Geοrge Petty και Alberto Vargas, εργάζονταν εκεί. Ο Hefner έφυγε, όταν του αρνήθηκε η διοίκηση την αύξηση των 5 δολαρίων.


1953: Playboy  και η γυμνή Marilyn Monroe!

Στα τέλη του 1950 η Αμερική ανέκαμπτε από τις τρομερές συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, μια εκ των οποίων ήταν και οικονομική. Ο Hugh Hefner είχε μια «προκλητική ιδέα» για την εποχή: την έκδοση ενός διαφορετικού περιοδικού, του Playboy. Έτσι, με τη βοήθεια του αδερφού του Keith, κατάφερε να συγκεντρώσει 8.000 δολάρια από επενδυτές, 2.000 από οικογενειακό δάνειο και μια υποθήκη για 600 δολάρια.Το αρχικό όνομα ήταν Stag Party, αλλά φοβούμενος το μπέρδεμα με το εμπορικό σήμα του Stag Magazine, κατέληξε στο Playboy γιατί παρέπεμπε σε κάτι σοφιστικέ και στην πολυτελή ζωή. Μια ιδέα που άνηκε ξεκάθαρα σ’ έναν συνάδελφο και δεν ήταν του ιδίου. Έτσι λοιπόν, το πρώτο τεύχος εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1953 και είχε την Marilyn Monroe με γυμνές φωτογραφίες της ( από το 1949). Το περιοδικό πούλησε παραπάνω από 50.000 αντίτυπα, ένα μεγάλο αριθμό για την εποχή!

Διαβάστε επίσης  Γιοχάνες Βερμέερ: Ο ζωγράφος των μαγικών γυναικών

Το εμπορικό σήμα του περιοδικού ήθελε ένα κουνελάκι να φοράει κοστούμι

Πηγή εικόνας: infobae.com

Στόχος του Hugh Hefner ήταν το περιοδικό να έχει βαθυστόχαστα άρθρα σε συνδυασμό με πορνογραφικό περιεχόμενο. Και αυτό ακριβώς συμβόλιζε και το logo του Playboy, που ήταν ένα κουνελάκι το οποίο φορούσε ένα κοστούμι με παπιγιόν. Επιπλέον, η επιλογή του έγινε με γνώμονα την σεξουαλική σημασία του ζώου και την παιχνιδιάρικη φύση του. Ο Hefner επιθυμούσε διακαώς να δημιουργήσει ένα μοναδικό στα χρονικά των εκδόσεων περιοδικό, το οποίο θα ξεχώριζε από τα υπόλοιπα που στόχευαν στο ανδρικό κοινό. Έτσι λοιπόν, προσανατολίστηκε στο «διανοούμενο αρσενικό» του οποίου τη σεξουαλική φαντασία φρόντιζε να τροφοδοτεί.

Χρειάστηκαν 25 editorial από το 1953 – 1960 για να γίνει το Playboy αυτό ακριβώς που είχε οραματιστεί ο Hefner. Η φιλοσοφία του ήθελε το περιοδικό να είναι μια διακήρυξη πάνω σε πολιτικά, κυβερνητικά και φιλοσοφικά θέματα σε σχέση με τη φύση της γυναίκας και του άνδρα. Και να εξερευνήσει μέσα σε λογικά πλαίσια την αλήθεια γύρω από την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Παρ’ όλα αυτά, το Playboy έκανε μεγάλες πωλήσεις, όχι για τα άρθρα του, αλλά για τις γυμνές φωτογραφίες διάσημων και μη γυναικών!


Η χρυσή εποχή του Playboy (1960)

Hugh Hefner
Πηγή εικόνας: max953.com | Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Hugh Hefner νέο, περιτριγυρισμένο από κουνελάκια του Playboy!

Τη δεκαετία του 1960 ο Hugh Hefner είχε κατορθώσει το ακατόρθωτο: να γίνει η απόλυτη σοφιστικέ εικόνα του Playboy που όλοι οι άνδρες θα ήθελαν να αντιγράψουν. Αφού υιοθέτησε έναν πολυτελή τρόπο ζωής, τον γνώριζαν όλοι και έκανε παρέα με νέες και πολύ όμορφες γυναίκες. Το Playboy γινόταν ολοένα πιο ισχυρό, οι πωλήσεις αυξάνονταν και είχε γίνει η μόδα της εποχής. O Hefner ήταν πολύ ευχαριστημένος που παρουσιάζε τον εαυτό του στο ευρύ κοινό ως ένα εξωστρεφές και χαρισματικό άτομο που συνέβαλλε στην σεξουαλική επανάσταση της εποχής.

«Κάποτε με ρώτησαν ποια είναι η καλύτερη ατάκα μου. Και απάντησα: Γειά σας το όνομα μου είναι Hugh Hefner». Hugh Hefner 2010


Η  αυτοκρατορία του Hugh Hefner με το σεξ στα κλειστά κλάμπ και τα πρακτορεία μοντέλων

Όλη αυτή η κυρίαρχη τάση που επέβαλε ο Hefner είχε να κάνει και με τη δημιουργία κλειστών κλάμπς, στα οποία όμορφες γυναίκες ντυμένες σέξυ κουνελάκια ικανοποιούσαν σεξουαλικές ορέξεις. Με τα χρόνια, ο Hugh Hefner έχτισε ξενοδοχεία και δημιούργησε μεγάλα πρακτορεία μοντέλων. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε δύο σύντομες σειρές «Playboy’s Penthouse» (1959 -1960) στις οποίες φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες όπως οι: Ella Fitzgerald, Nina Simone, Tony Bennett, Milton Berle, Kames Brown κτλ.

Διαβάστε επίσης  Ιστορίες της Πρωτομαγιάς

Ως το 1971 το Playboy είχε γίνει μια τεράστια αυτοκρατορία με σημαντικές οικονομικές απολαβές. Η επιχείρηση είχε κέρδη 12.000.000 εκατομμύρια δολάρια το 1972. Την ίδια περίοδο ο Hefner περνούσε τον χρόνο του στις δύο πολυτελείς επαύλεις του. Η μια ήταν στο Chicago και η άλλη στο Los Angeles. Επίσης, του άρεσε το τζετ του που είχε το όνομα «The Big Bunny» και το οποίο μπορούσε ανα πάσα στιγμή να μετατραπεί σε κανονική ντίσκο με εξοπλισμό βίντεο και κινηματογραφικής αίθουσας και με μπαρ ποτών. Εκεί μέσα υπήρχαν υπνοδωμάτια και ένα κυκλικό κρεβάτι.


Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε το Playboy και η προβολή της γυναίκας ως σεξουαλικό αντικείμενο

Πηγή εικόνας: lolwot.com | Η φωτογραφία είναι εξώφυλλο του Playboy 1975 και βλέπουμε πως σιγά σιγά αλλάζει το ύφος του περιοδικού

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η επιχείρηση του Playboy πέρασε μεγάλη κρίση, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής περνούσαν οικονομική ύφεση και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο Playboy και στα υπόλοιπα ανδρικά περιοδικά ήταν μεγάλος. Το τέχνασμα που σκέφτηκε ο Hugh Hefner ήταν να δημοσιεύσει περισσότερο αποκαλυπτικές φωτογραφίες σε διαφορετικές πόζες και γωνίες. Έτσι, άλλαξε η «γραμμή» στο περιοδικό και ξεκίνησαν διάφορες παρουσιάσεις, όπως τα «Girls of the Big Ten». Με τα χρόνια διάφορες διασημότητες φιλοξενήθηκαν στο Playboy όπως οι: Madonna, Kate Moss, Jenny McCarthy, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Nansy Sinatra, Pamela Anderson κτλ. Tότε ήταν που το Playboy δέχτηκε το δριμύ κατηγορώ των πάντων για το γεγονός πως έβλεπε τις γυναίκες ως αντικείμενο…


Η έπαυλη με τις μυστικές πόρτες που οδηγούσαν σε στοές και τα σεξουαλικά πάρτυ

Πηγή εικόνας: stuff.co.nz

To 1975 o Hefner κάνει την έπαυλη Playboy στο Los Angeles το μόνιμό του σπίτι. Από εκεί θα οργανώνει την έκδοση του περιοδικού, καθώς και τις τηλεοπτικές του παραγωγές. Η έπαυλη έγινε πάρα πολύ γνωστή για τα πολυτελή της πάρτυ και για τις διασημότητες από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν σε αυτά. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ήταν χτισμένη σε γοτθικό ρυθμό και σχεδιασμένη από τον διάσημο αρχιτέκτονα Arthur Rolland Kelly. Είχε 29 δωμάτια, ένα κελάρι, μια μυστική πόρτα που οδηγούσε σε κρυφά δωμάτια, ένα δωμάτιο παιχνιδιών, τρεις ζωολογικούς κήπους, πισίνα, γυμναστήριο κτλ. Μαζί του διέμεναν τα γνωστά «κουνελάκια», δηλαδή ωραίες γυναίκες οι οποίες ικανοποιούσαν τις σεξουαλικές του ορέξεις.

Διαβάστε επίσης  Ρίχαρντ Βάγκνερ: Η Ζωή και το Έργο του

Ο Hugh Hefner παντρεύτηκε την Mildred Williams το 1949 και απέκτησαν δύο παιδιά. Την Christie και τον David. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Ε και την εκπομπή «True Hollywood Story», η Mildred αποκάλυψε πως του είχε επιτρέψει το σεξ με άλλες γυναίκες με την ελπίδα πως θα σώσει τον γάμο της. Τελικά το 1959 πήραν διαζύγιο. Τα επόμενα χρόνια πέρασαν πολλές γυναίκες από τα χέρια του, κυρίως Playmates, όπως οι: Donna Michelle, Marilyn Cole, Lillian Muller, Shannon Tweed, Barbi Benton, Karen Christy, Sondra Theodore κτλ. Το 1989 παντρεύτηκε την Kimberly Conrad με την οποία απέκτησε δύο γιούς, τον Marston και τον Cooper. Και αυτός, όμως, ο γάμος κράτησε ως το 1998. Το 2012 παντρεύτηκε για τρίτη φορά την Crystal Harris με την οποία έμεινε ως τον θάνατο του.

Η δημοσιογράφος Suzanne Moore, της εφημερίδας «The Guardian», είχε μηνυθεί από τον Hefner γιατί τον αποκάλεσε μαστρωπό. Η ίδια υποστήριξε τη θέση της λέγοντας πως ο Hefner ήταν ένας άνδρας που αγόραζε και πωλούσε γυναίκες σε άλλους άνδρες.  Η αρθρογράφος της «Independent», Julie Bindel είχε γράψει πως είχε προκαλέσει ανυπολόγιστη βλάβη, αφού μετέτρεπε τα πάντα σε πορνό με το να αγοράζει και να πουλά γυναικεία σώματα με νόμιμο τρόπο, ενώ ο Ed Stetzer έγραψε στο «Christianity Today» σχετικά με τον Hefner, πως οι γονείς πασχίζουν να κρατήσουν τα παιδιά τους αγνά και άσπιλα, όπως και τα ζευγάρια προσπαθούν να κρατήσουν τον γάμο τους, αλλά πολλοί σκλαβώνονται και παγιδεύονται στην βιομηχανία θεάματος, βγάζοντας όχι απλά τα ρούχα τους, αλλά και μειώνοντας την προσωπική τους αξία που δόθηκε από τον Θεό. Και αυτό ήταν πολύ ανησυχητικό…


Ο θάνατος σε ηλικία 91 ετών και η επιθυμία για ταφή δίπλα στην Marilyn Monroe

Ο Hugh Hefner πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, σε ηλικία 91 ετών, στην έπαυλη Playboy στο Los Angeles. Τάφηκε στο μαυσωλείο που είχε αγοράσει δίπλα στον τάφο της Marilyn Monroe στο Westwood Memorial Park στο Los Angeles. Στα τέλη του ιδίου έτους έγκυρες πληροφορίες ήθελαν τον Hefner να αφήνει αυστηρές οδηγίες σχετικά με την περιουσία του. Σύμφωνα με αυτές, οι κληρονόμοι δεν έπρεπε να έχουν εξαρτήσεις από ναρκωτικά και ουσίες, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να είναι ψυχικά υγιείς. Ακολουθεί βίντεο-αφιέρωμα στην πολυτάραχη ζωή του Hugh Hefner:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Hugh Hefner Biography. Ανακτήθηκε από https://www.biography.com/people/hugh-hefner-9333521. (τελευταία πρόσβαση 6-4-2019)

Hugh Hefner. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Hugh_Hefner. (τελευταία πρόσβαση 6-4-2019)

Hugh Hefner. Ανακτήθηκε από https://www.imdb.com/name/nm0005005/. (τελευταία πρόσβαση 6-4-2019)

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του