Μονογονεϊκή οικογένεια: Τι αξίζει να μάθουμε

Πηγή εικόνας: www.i-diadromi.gr.

 

Μονογονεϊκή οικογένεια ορισμός: Ως μονογονεϊκή οικογένεια, ορίζεται ο τύπος της οικογένειας, μέσα στην οποία τα εκάστοτε τέκνα μεγαλώνουν και ανατρέφονται με την παρουσία ενός μόνο γονέα. Η παρουσία του ενός γονέα, προκύπτει είτε από τον θάνατο του ενός, είτε από το διαζύγιο των δύο γονέων, είτε από την εξαρχής έλλειψη έγγαμου βίου. Η πιο συνηθισμένη μορφή του συγκεκριμένου τύπου οικογένειας, είναι αυτή με την παρουσία μόνο της μητέρας και αντίστοιχα με την απουσία του πατέρα.


Θεωρείται μόδα η μονογονεϊκή οικογένεια ;

Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι αναμφισβήτητα αρνητική. Είναι γνωστό το γεγονός, πως σε παλαιότερες γενιές και αιώνες, η ανατροφή των παιδιών με την παρουσία του ενός γονέα και ειδικότερα μόνο με αυτή της μητέρας θεωρούταν κατακριτέο, καθώς η μάστιγα του πατριαρχικού προτύπου ήταν και είναι ακόμα και σήμερα, κάτι που επιδρά καταλυτικά στην κοινωνία. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος είναι κάτι που εμφανίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα. Ο 20ος αιώνας, είναι γνωστός για την έκβαση των δύο παγκοσμίων πολέμων, των ετών 1914-1918 και 1939-1945, αντίστοιχα.  Μέσα από την προαναφερθείσα πληροφορία, εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε το γεγονός πως πολλοί γονείς – κυρίως άνδρες λόγω των πολέμων- εγκατέλειπαν ή έχαναν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα να μένει πίσω με τα παιδιά ο άλλος γονιός. Συνεχίζοντας με ιστορική αναδρομή, κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, η έννοια του διαζυγίου ήταν ένα φαινόμενο που όσο κι αν κατακρινόταν, άρχισε να διογκώνεται. Μιλώντας για την σημερινή εποχή, πέρα από το διαζύγιο, το οποίου, σε σημαντικό βαθμό, οι αρνητικές χροιές έχουν καταπολεμηθεί, συναντούμε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που επιθυμούν να μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά, αλλά η διαδικασία του γάμου δεν τους εκφράζει.

Διαβάστε επίσης  Η εξωτερική εμφάνιση: Το πρώτο κριτήριο της κοινωνίας μας

Τα κοινωνικά προβλήματα που ανακύπτουν

Όπως προαναφέρθηκε, η πατριαρχική μορφή της κοινωνίας μας είναι ένα φαινόμενο, που ακόμα και στις μέρες μας ασκεί επιρροή. Ένα από τα πιο συνήθη προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά, είναι η αντιμετώπιση από την κοινωνία. Πολλές μονογονεϊκές οικογένειες, αντιμετωπίζονται ως υποδεέστερη κατηγορία ή ακόμα και σαν την ευπαθή ομάδα της κοινωνίας. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε έρθει αντιμέτωποι με καταστάσεις, όπου η μητέρα παραδείγματος χάρη αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εύρεση εργασίας. Ο λόγος που στοχοποιείται πολύ περισσότερο το γυναικείο φύλο, είναι δυστυχώς η εντύπωση που δεν έχει υποχωρήσει τελείως, πως η γυναίκα χρειάζεται τον άνδρα για να μπορέσει να μεγαλώσει τα παιδιά της. Μία επιπλέον άποψη, είναι πως το γυναικείο φύλο είναι αδύναμο να καταφέρει να εργάζεται και παράλληλα να είναι μόνη της αρμόδια στην ανατροφή των παιδιών της. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίζεται ο ρόλος του πατέρα, καθώς αναμφισβήτητα είναι εξίσου σημαντικός. Αναμφίβολα, το πατρικό πρότυπο επηρεάζει σημαντικά την καλλιέργεια της προσωπικότητας των τέκνων. Ωστόσο κοινωνικά, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τόσο την «μόνη» γυναίκα, όσο και τα παιδιά αυτής της οικογένειας, σαν ένα σύνηθες φαινόμενο.


Ψυχολογικά κατάλοιπα

Η κοινωνία καλώς ή κακώς,  μπορεί πολύ εύκολα να ασκήσει επιρροή στην ψυχοσύνθεση του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση της κοινωνίας προς τις μονογονεϊκές οικογένειες, έχει προκαλέσει ψυχολογικά κατάλοιπα στα μέλη αυτών. Συχνά, τα παιδιά αισθάνονται «τα μαύρα πρόβατα» της κοινωνίας και στιγματίζονται από αρκετά μικρή ηλικία. Πέρα από τον κοινωνικό τομέα, ψυχολογικά τα παιδιά αισθάνονται πολλές φορές εγκαταλελειμμένα από τον γονέα, ο οποίος απουσιάζει. Επίσης, πιο απλά αισθάνονται πως κάτι λείπει και ότι ενυπάρχει ένα γενικότερο κενό. Το κενό αυτό είναι πολύ πιθανό να τους κουβαλάει και μετά την ενηλικίωσή τους και πιο λεπτομερειακά στην επιλογή του συντρόφου τους. Είναι άλλωστε πολύ συχνή η θεωρία, πως τα παιδιά αναζητούν στον εκάστοτε σύντροφό τους το πρότυπο που να ταυτίζεται με αυτό των γονιών τους. Ακόμα περισσότερο λοιπόν, τα άτομα που έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με την παρουσία του ενός μόνο γονέα, πιθανότατα αναζητούν αυτό που τους έλειπε ή ακόμα και να θέλουν να το αποφύγουν.

Διαβάστε επίσης  Ψυχρός άνθρωπος: φοβάμαι να μην πληγωθώ

Πως μπορεί μία μονογονεϊκή οικογένεια να είναι ευτυχισμένη;

Αρχικά, πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι μία οικογένεια, η οποία αποτελείται από έναν μόνο γονέα, μπορεί να είναι ευτυχισμένη. Οι γονείς είναι σημαντικό να δίνουν βάση, τόσο στα παιδιά τους όσο και στον εαυτό τους. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε την φράση «ευτυχισμένοι γονείς, ευτυχισμένα παιδιά». Τα παιδιά με την συμβολή των γονιών τους οφείλουν να καταλάβουν ότι η οικογένειά στην οποία βρίσκονται είναι το ίδιο φυσιολογική με όλες τις υπόλοιπες. Από την άλλη, οι γονείς πρέπει να καταστήσουν σαφές πως αν συνεχιζόταν η ύπαρξη της οικογένειας με την προηγούμενη μορφή της , πιθανότατα η μελαγχολία και η δυστυχία θα αποτελούσε μονόδρομο. Για να είμαστε ειλικρινής η μετάβαση από την μία κατάσταση στην άλλη, καθώς και η προσαρμογή μέσα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Είναι αναπόφευκτη η ανασφάλεια της πρώτης περιόδου. Ωστόσο, η συναισθηματική πληρότητα και ευημερία δεν αργεί να έρθει.

Πηγή εικόνας: www.pasmina.gr | Ευτυχισμένα παιδιά.

Ενδεικτικές ταινίες με επίκεντρο τις μονογονεϊκές οικογένειες

Ο κόσμος της τέχνης, φαίνεται πως για ακόμα μία φορά, επιθυμεί να εστιάσει το ενδιαφέρον του σε θέματα κοινωνικά, που πασιφανώς ευαισθητοποιούν μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, η παράθεση ορισμένων ταινιών με βασικό άξονα την μονογονεϊκή οικογένεια, είναι μία καλή μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη. Παραδείγματα ταινιών με κύριο θέμα τις μονογονεϊκές οικογένειες είναι:

Kramer vs Kramer (1979)

Οι πρωταγωνιστές Dystin Huffman και Meryl Streep  μας περιγράφουν με μεγάλη ακρίβεια την ζωή ενός πατέρα που αναλαμβάνει την ανατροφή του μικρού παιδιού του, τη στιγμή που η σύζυγός του αποφασίζει πως είναι καταπιεσμένη μέσα στα πλαίσια της οικογένειας. Προτείνεται ανεπιφύλαχτα, καθώς εξετάζει πέρα από την μονογονεϊκή μορφή, και την δυναμικότητα του γυναικείου φύλου, γεγονός πρωτοποριακό για την εποχή του.

Διαβάστε επίσης  Τα Video Games καλύτερα αγχολυτικά από το σεξ, σύμφωνα με έρευνα.
Kramer vs Kramer
Πηγή εικόνας: www.britannica.com| Ο πατέρας Τεντ με τον γιο του Μπίλι.

Chocolat (2000)

Μία δραματική κομεντί, μέσα στην οποία καταφαίνεται η δυναμικότητα της μητέρας αλλά και η αντισυμβατικότητά της. Η Βιάν (Juliette Binoche) είναι μία γυναίκα, η οποία μετακομίζει σε ένα χωριό της Γαλλίας, παίρνοντας μαζί της την κόρη της Ανούκ, ένα κορίτσι εκτός γάμου. Η Βιάν με ντύσιμο πιο προοδευτικό για τα δεδομένα της επαρχίας, μας δείχνει πως η κόρη της μπορεί να είναι ευτυχισμένη και πως  η ίδια καταφέρνει, να κερδίσει τις καρδιές των χωρικών με την προσωπικότητά της, παρά το οικογενειακό της περιβάλλον.

Η μητέρα Βιάν, με την κόρη της Ανούκ
Πηγή εικόνας: www.simbasible.com | Η μητέρα Βιάν, με την κόρη της Ανούκ.

Ακολουθεί βίντεο για μία καλύτερη ενημέρωση προς τους μονογονείς:

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο παρόν άρθρο :

Μονογονεϊκές οικογένειες. Ανακτήθηκε από: www.paidiatros.com. Τελευταία πρόσβαση 19/03/21

Διαζύγιο. Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org. Τελευταία πρόσβαση 19/03/21.

Μητέρα. Ανακτήθηκε από:el.wikipedia.org. Τελευταία πρόσβαση 19/03/21.

20ος αιώνας. Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org. Τελευταία πρόσβαση 19/03/21.

Γονείς. Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org. Τελευταία πρόσβαση 19/03/21.

Dustin Hoffman. Ανακτήθηκε από: en.wikipedia.org. Τελευταία πρόσβαση 19/03/21.

Meryl Streep. Ανακτήθηκε από: en.wikipedia.org. Τελευταία πρόσβαση 19/03/21.

Juliette Binoche. Ανακτήθηκε από: www.imdb.com. Τελευταία πρόσβαση 19/03/21.

 

 

 

Ονομάζομαι Δέσποινα και είμαι φοιτήτρια της φιλοσοφικής στη Θεσσαλονίκη. Μου αρέσει να μαθαίνω για νέα πράγματα και πρόσωπα και πόσο μάλλον να γράφω για αυτά. Η αρθρογραφία είναι μια ευκαιρία να εξελίξω αυτό που μου αρέσει πολύ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης